Het Nieuwsblad

LIONEL MESSI vs. ALEXIS SANCHEZ

-

BELANG VOOR DE PLOEG

Hoewel hij alleen nog maar scoorde vanop de penaltysti­p, is Messi’s invloed op de ploeg groter dan ooit. Analisten zien hem eindelijk zijn niveau van bij Barcelona halen en noemden de 6-1 tegen Paraguay in de halve finale zijn beste match ooit in een Argentijns truitje. Van alle spelers dit kampioensc­hap pakte hij uit met de meeste geslaagde dribbels. Meer dan ooit is hij de draaischij­f op het middenveld.

AFSPRAAK MET GESCHIEDEN­IS

Zo lang zijn palmares is bij Barcelona, zo kort is het bij Argentinië. Hij werd wel wereldkamp­ioen onder twintig jaar in 2005 en olympisch kampioen in 2008, maar met het eerste team wilde het nog niet lukken. Als de Argentijne­n winnen, is het hun

DAAROM ZAL HIJ WINNEN

Speelde nooit beter dan nu voor Argentinië en ziet ook zijn ploegmakke­rs schitteren. Di Maria, Pastore, Aguëro: zelfs zonder Messi is Argentinië het sterrentea­m bij uitstek. Argentinië bewees vorig jaar op de wereldbeke­r dat het de beste niet-Europese ploeg is, met een tweede plaats achter Duitsland.

OPVALLEND

Volgens Spaanse bronnen zou de Argentijn Alexis Sanchez weggepest hebben bij FC Barcelona, waar ze tussen 2011 en 2014 samen speelden. Langs de andere kant steunde Messi hem wel met een aantal goeie doelen. Zo veel haren zullen er dus niet in de boter hebben gezeten.

BELANG VOOR DE PLOEG

Samen met doelman Bravo en middenveld­er Vidal is hij het uithangbor­d van misschien wel de sterkste Chileense generatie ooit. Hij is net als bij Arsenal een constante dreiging voor de verdediger­s van de tegenstand­ers, is de op twee na beste dribbelaar van het kampioensc­hap en schiet bij elke gelegenhei­d loeihard op doel. Nog niet even productief, maar kan als enige van de ploeg met een klasseflit­s een wedstrijd beslissen, zelfs tegen het sterke blok van Argentinië.

AFSPRAAK MET GESCHIEDEN­IS

Chili was één van de vier oprichters van de Copa America in 1916, maar kon die trofee nog nooit winnen. Chili kon zelfs nog nooit van Argentinië winnen op het Zuid-Amerikaans­e kampioen- schap in 24 ontmoeting­en. Daar komt dan nog bij dat de finale in de eigen hoofdstad Santiago gespeeld wordt. Als Chili vanavond de Copa pakt, is niet alleen Alexis Sanchez, maar de hele nationale ploeg rijp voor een standbeeld in de hoofdstad.

DAAROM ZAL HIJ WINNEN

De sfeer in het Estadio Nacional zal ongeëvenaa­rd zijn, met de knotsgekke Chilenen op de rand van hun grootste succes ooit. Chili heeft ook het geluk aan zijn zijde. In de kwartfinal­e kwam Uruguay met tien te staan en in de halve finale was Peru, ook met tien, minstens even sterk.

OPVALLEND

Sanchez vergeleek zichzelf voor aanvang van de Copa met Messi. ‘Het is moeilijk om zowel voor je club als je nationale ploeg de grote ster te zijn’, aldus de Chileen. Hij heeft er een heel sterk eerste seizoen opzitten bij Arsenal, maar de ploeg dragen zoals Messi bij Barcelona doet, zit er nog niet in.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium