Het Nieuwsblad

Spaanse agenten riskeren zeven jaar cel voor dood Belg

Vier agenten in het ZuidSpaans­e Marbella riskeren tot zeven jaar cel omdat ze een Belg al te brutaal arresteerd­en. Lieven De Wilde (44) werd zo ruw tegen de grond gewerkt dat hij ter plaatse stierf.

-

Onvrijwill­ige doodslag en grove nalatighei­d. Dat is de aanklacht tegen de vier politieage­nten die sinds deze week in Malaga terechtsta­an. Op 6 februari 2006 hielden ze Lieven De Wilde tegen in de straten van Marbella, vlak bij het strand. De rijzige Belg stribbelde tegen, de agenten werkten hem tegen de grond en één zette zijn knie op zijn nek om hem in bedwang te houden. Enkele tellen later was De Wilde dood. De uiteindeli­jke autopsie gaf als doodsoorza­ak een hartstilst­and, veroorzaak­t door het buitenissi­ge geweld en verstikkin­gsverschij­nselen.

Procedures­lag

Het duurde negen jaar vóór het Zuid-Spaanse gerecht tot die conclusie kwam. Al die tijd werd een procedures­lag uitgevocht­en tussen het openbaar ministerie en de familie van De Wilde aan de ene kant, en de politie aan de andere kant. Agenten in dat deel van Spanje hebben geen al te beste reputatie. Corruptie was er lange tijd schering en inslag. De toenmalige burgemeest­er van Marbella, Marol Yagüe, verdedigde haar korps met hand en tand. Dat heeft het onderzoek danig vertraagd. Pas toen Yagüe zelf in de gevangenis belandde na een veroordeli­ng voor corruptie kwam de zaak in een stroomvers­nelling. Uiteindeli­jk mondde dat deze week uit in een proces.

Drie autopsieën nodig

Alleen al om achter de doodsoorza­ak te komen waren drie autopsieën nodig. De eerste versie van de agenten had het over ‘onverklaar­baar agressief gedrag van Lieven De Wilde, wellicht het gevolg van een mix van alcohol en cocaïne’. De eerste autopsie bevestigde die theorie. Maar De Wildes moeder eiste een tegenexper­tise. Ze kende de reputatie van de Spaanse politie en wist pertinent dat hij nauwelijks dronk en al zeker geen drugs nam. Die autopsie bracht aan het licht dat er geen alcohol of cocaïne in het spel waren. De Wilde was gestorven door verstikkin­g. Daarna volgde op verzoek van het parket nóg een autopsie. Die bevestigde het eerdere resultaat en volgens de wetsdokter­s kreeg De Wilde ook een hartstilst­and door de shock die de verstikkin­g met zich mee had gebracht. Toch bleven de agenten tijdens het proces bij hoog en bij laag beweren dat De Wilde zich agressief gedroeg, ook al was daar volgens ooggetuige­n niets van aan. Hoogstens gedroeg hij zich wat vreemd, wellicht doordat hij depressief was sinds de dood van zijn vader. Op 3 november wordt de uitspraak verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium