Het Nieuwsblad

Dierenbeul takelt dikbillen toe met mes

Eén koe sterft, tweede ernstig gewond aan bil

- ALAIN TRAPPENIER­S

Een dierenbeul heeft twee dikbillen van veeboer Leonard Cnops uit Werchter toegetakel­d met een mes. Eén koe overleefde de aanval niet, een tweede raakte zwaar gewond aan de bil.

Wie wil veeboer Leonard Cnops (82) uit Werchter raken en waarom? Met die twee onbeantwoo­rde vragen loopt de tachtiger rond sinds hij in een van zijn weides in Tremelo twee zwaargewon­de dikbillen aantrof. ‘De een had een snede van een twintigtal centimeter lengte in de bil, de andere was geraakt aan de kaak’, vertelt Leonard. Geregeld raken koeien verstrikt in een prikkeldra­ad. ‘Maar daar is hier absoluut geen sprake van. In dat geval is de huid helemaal kapot getrokken. Hier is een scherp voorwerp gebruikt omdat er een rechte lijn zit in de wonde. Dat wijst op een snijbewegi­ng’, luidt het. Door de verzengend­e hitte en de drukke festivalda­gen doet Leonard bijna dagelijks zijn ronde langs de weides met grazende dikbillen in Wilsele, Werchter en Tremelo. Na de telling en de controle van de waterreser­voirs en pompen trakteert hij de dieren op pistolets en oud brood. Afgelopen donderdag was dat niet anders. ‘Normaal komen ze dan meteen af, maar ik zag dat één van de dikbillen op afstand bleef staan. Dat was niet normaal maar wel begrijpeli­jk als je die gapende wonden zag. Bij één van de dieren zat de snede al vol met wormen. Vermoedeli­jk dateert de aanval al van enkele dagen eerder’, aldus de tachtiger. Uiteindeli­jk kwamen er vier helpende handen aan te pas om de twee dieren te vangen. ‘Op het einde waren ze echt doodop en gestressee­rd, maar na de nodige hechtingen leken ze er wel door te komen’, klinkt het.

Ontsmettin­gsmiddel

Niets bleek minder waar. Omstreeks 23.30 uur lag een van de koeien dood op de grond, de andere zal vermoedeli­jk de aanval overleven. Door de omvang van het gat in de bil kon de veearts de wonde wel niet helemaal hechten en kwam er heel wat ontsmettin­gsmiddel aan te pas. Getuigen van de feiten zijn er vooralsnog niet. Een rondvraag bij enkele buren leverde niets op, hetgeen het onderzoek naar de dader niet vooruit helpt. Bij de politie van de zone BRT waren ze vrijdag karig met commentaar. ‘Veel kunnen we over deze zaak niet vertellen omdat het dossier in onderzoek zit’, klinkt het bij de politie. Twee jaar geleden werden al eens drie drachtige vaarzen van Leonard vergiftigd. ‘Twee van hen zaten in de arbeid hoewel de tijd er nog niet rijp voor was. Zowel de moeders als de kalveren hebben het toen niet overleefd. Bij een derde vaars hebben we het kalf moeten uitsnijden. Of dat beestje het gehaald heeft, weet ik niet meer. De moeder in geval wel, maar helemaal goed is het met haar niet meer gekomen’, haalt Cnops de herinnerin­gen op. Of er toen kwaad opzet in het spel was, weet Leonard naar eigen zeggen niet. Er is nooit een onderzoek uit- gevoerd op het vlees. De familie Cnops baat de in Werchter en omstreken bekende natuurslag­erij uit. Die ligt op de hoek van de Provincieb­aan en de Werchterse­steenweg. Tijdens de festivals is het een vaste ontmoeting­splaats van heel wat concertgan­gers. Het tegenover de slagerij gelegen restaurant ‘De Steakerij’ serveert het vlees van Cnops. Eén dikbil heeft een waarde van tussen de 2.000 en 2.750 euro.

LEONARD CNOPS

Veeboer Hier is een scherp voorwerp gebruikt omdat er een rechte lijn zit in de wonde

 ?? Foto: atb ?? Leonard Cnops bij de zwaar gehavende koe. Een ander dier (inzetfoto) overleefde het niet.
Foto: atb Leonard Cnops bij de zwaar gehavende koe. Een ander dier (inzetfoto) overleefde het niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium