Het Nieuwsblad

Ook Maescafés blij met Stella

Bieroorlog op Oude Markt nu definitief beslecht

- HANNELORE SMITZ

De organisati­e van Marktrock, de vzw Oude Markt en AB InBev hebben vrijdag officieel de samenwerki­ng getekend tussen Marktrock en Stella Artois. Een enorme opluchting voor de Leuvenaars, en zelfs de uitbaters van de Maescafés zijn daar blij mee.

De kogel is door de kerk: AB InBev is dan toch sponsor van Marktrock Leuven. Hun logo staat op de affiche, de terrassen worden dan toch niet uitgezet en aan de tapeilande­n wordt Stella getapt. Vrijdagoch­tend onderteken­den alle betrokken partijen de samenwerki­ng en kwam de ‘bieroorlog’ ten einde. ‘Als er al problemen waren, dan zijn die nu officieel opgelost. Nu kan Marktrock echt van start gaan’, zegt Henk Vermeulen, de organisato­r van Marktrock.

LEUVEN

Dubbel spel

‘We zijn enorm blij dat we uiteindeli­jk toch tot deze overeenkom­st konden komen’, zegt Erik De Rop, de voorzitter van de vzw Oude Markt. ‘Stella zegeviert, zoals het hoort in Leuven.’ Een opvallende uitspraak van de voorzitter, want zijn eigen café, de Orient, is één van de weinige Maescafé’s op de Oude Markt. ‘Ik kan die twee functies volledig uit elkaar houden en heb er nooit problemen mee gehad’, zegt hij. ‘Ik vertegenwo­ordig alle cafés van de Oude Markt, maar dat betekent niet dat ik als cafébaas niet mijn eigen keuzes mag maken.’ De Rop heeft overigens nog twee andere cafés in Leuven. Daar wordt wel Stella getapt. Wie wel heel wat commentaar krijgt in zijn Maescafé is Werner De Greef van café De Giraf. ‘Al veertien jaar moet ik daar grappen en vragen over aanhoren van collega’s en klanten’, zegt hij. ‘Maar Alken-Maes is de hoofdhuurd­er van mijn café dus ik kan niet zomaar veranderen. Moesten we de keuze hebben zou er vermoedeli­jk geen enkel café zijn op de Oude Markt dat geen Stella tapt. Niet omdat we geen sympathie hebben voor de andere brouwers, maar Stella tappen is gewoon makkelijke­r in Leuven.’ Dat bevestigt ook Evert Thys, de secretaris van vzw Oude Markt. Hij herinnert zich nog hoe de omzet van zijn café De Weerelt drastisch steeg toen er zes jaar geleden overgestap­t werd van Maes naar Stella.

 ?? Foto: hsb ?? Ook Erik De Rop (rechtsonde­r), voorzitter van vzw Oude Markt maar ook uitbater van een Maes-café, is blij dat Stella de ‘bieroorlog’ won.
Uitbater Maescafé
Foto: hsb Ook Erik De Rop (rechtsonde­r), voorzitter van vzw Oude Markt maar ook uitbater van een Maes-café, is blij dat Stella de ‘bieroorlog’ won. Uitbater Maescafé

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium