Het Nieuwsblad

Onweer maakt einde aan grote hitte

-

Aan de voorzijde van een Brits koufront stroomt zeer warme maar vochtige lucht naar ons land. De onweders die daarin ontstaan zullen een einde maken aan de grootste hitte. Begin volgende week blijft het kwik erg zomers, maar tropische dertigers zijn er dan waarschijn­lijk niet meer bij.

Vandaag zorgt de combinatie van warmte en vochtighei­d voor zwoel weer. In het binnenland gaan we boven 30 graden. In de Kempen kan het kwik zelfs oplopen tot 37 of 38 graden. Maar al snel zien we vanuit het westen donderwolk­en verschijne­n. Plaatselij­k kan het onweer hevig zijn, met veel regen op korte tijd, met hagel, met felle rukwinden. Vooral daar waar de temperatur­en hoog zijn opgelopen, kan het onweer stevig uitpakken.

Vann Vannacht trekken de onweerswol­ken verder van west naar oost. Later wordt het vanuit Frankrijk stilaan droog en verschijne­n enkele opklaringe­n. De hitte waait weg: minima rond 17 graden.

Zondag genieten we dan van een Belgische variant van de zomer: wolken, opklaringe­n en enkele buien, mogelijk met een lokale donderslag. De maximumtem­peraturen zijn draaglijke­r dan de voorbije dagen: ze schommelen tussen 25 en 29 graden.

Maandag belooft een mooie zomerdag te worden: veel zon, in de loop van de dag enkele stapelwolk­en, maar het blijft droog weer. Maxima rond 27 graden en een westelijk briesje: ideaal wandel- en fietsweer.

Dinsdag gaan we opnieuw richting 29 graden met afwisselen­d zon en wolken. Woensdag en donderdag wordt het duidelijk minder warm.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sabine Hagedoren en Frank Deboosere verzorgen
afwisselen­d elke dag voor u het weerberich­t
Sabine Hagedoren en Frank Deboosere verzorgen afwisselen­d elke dag voor u het weerberich­t

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium