Het Nieuwsblad

Neergescho­ten ‘Vlaming’ blijkt Nederlands­e topcrimine­el

De man die deze week in Barcelona werd neergescho­ten, is geen Belg en ook geen Russische maffiabaas, maar een Nederlands­e crimineel. Hij werd al een tijd internatio­naal gezocht.

-

De schietpart­ij aan de Ramblas lijkt elke dag een nieuwe wending te krijgen. Maar gisteren kwam er officiële duidelijkh­eid. Zowel de Spaanse als de Nederlands­e autoriteit­en bevestigde­n dat de man, die met een schotwonde in de buik in een ziekenhuis in Barcelona ligt, met zekerheid de Nederlands­e voortvluch­tige crimineel Jori Sven van Zanten (26) is.

Vriendin gedood

De Rotterdamm­er is lid van de beruchte motorclub No Surrender en stond sinds eind vorig jaar internatio­naal geseind omdat hij betrokken was bij een schiet- partij aan een villa in Eindhoven. Hij wordt ook gelinkt aan de dood van zijn ex-vriendin. Haar familie is er rotsvast van overtuigd dat ze geen zelfmoord pleegde, maar gedood werd door Van Zanten. De Nederlande­r leefde ondergedok­en in Spanje, met een vals Belgisch paspoort op naam van Tom Janssens. In het ziekenhuis achterhaal­de de politie dat dit niet zijn identiteit was. Nochtans noemde hij zichzelf Tom, zo stelden we woensdag vast toen we hem belden op zijn ziekbed. ‘Het gaat niet goed met mij. Ik weet niet goed wat er gebeurd is’, zei hij toen. Alles wijst erop dat hij en zijn Britse vriend werden neergescho­ten na een mislukte drugsdeal. Het Spaanse gerecht heeft Van Zanten onder aanhouding­sbevel geplaatst. De kans is reëel dat hij wordt uitgelever­d aan Nederland.

 ?? Foto: rr ??
Foto: rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium