Het Nieuwsblad

WK start dit weekend zonder beste aller tijden

Terwijl de wereldtop vanaf dit weekend zijn generale repetitie op de Olympische Spelen van Rio 2016 houdt, ontbreekt de beste zwemmer aller tijden. Niet omdat hij niet wil, wel omdat Michael Phelps (nog even) niet mag.

-

Hij heeft 18 olympische titels en is 27 keer wereldkamp­ioen, maar het WK in het Russische Kazan begint komend weekend zonder hem. Dat komt door zijn slippertje tijdens zijn comeback – herinner zijn grote afscheid in Londen 2012, toen hij zich meest gelauwerde olympiër aller tijden kroonde. Hij werd eind vorig jaar aangehoude­n door de politie in dronken toestand, en daar lachen ze in Amerika niet mee. Phelps ging op afkick- Stockholm de WK-limiet niet (vijftiende in 8.47.22). *** Sebastian Coe staat een stap dichter bij het voorzitter­schap van de internatio­nale atletiekfe­deratie. Twaalf Europese landen schaarden zich achter de kandidatuu­r van de Brit. Polsstokle­gende Sergey Bubka is op 19 augustus de tegenkandi­daat. *** TENNIS David Goffin (ATP 14) heeft zich geplaatst voor de kwartfinal­es van het ATP-gra- cursus, aanvaardde zijn schorsing tot 16 april en de deal dat hij niet mee mocht naar dit WK. ‘Ik neem de volledige verantwoor­delijkheid voor wat ik deed. De voorbije maanden waren waarschijn­lijk de moeilijkst­e in mijn leven, ik heb veel mensen pijn gedaan.’

Forse baard

Phelps dus niet in Kazan, maar waar zit hij dan wel? Hij speelde met plezier peter voor de Special Olympics World Games in Los Angeles, een soort Olympische Spelen voor mensen met een beperking. Hij maakte een zestienjar­ig meisje dat kanker overwon zielsgeluk­kig door met haar in het bad te duiken en hij beulde zichzelf ook af. Volgens zijn veltornooi in het Zwitserse Gstaad. De 24-jarige won van de Argentijns­e kwalificat­iespeler Horacio Zeballos (ATP 146): 6-1, 6-1. In de kwartfinal­es botst Goffin op de Portugees Joao Sousa (ATP 43). *** Kirsten Flipkens (WTA 86) staat in de kwartfinal­es van het WTA-tornooi van Baku. Ze won met 6-4 en 7-6 (7/5) van de Russin Vitalia Diatchenko (WTA 92). Ze moet het opnemen tegen Anastasia coach, Bob Bowman, heeft hij Phelps niet meer zo gretig gezien sinds 2008, ook al zou je het niet zeggen met zijn forse baard. Terwijl zijn collegatop­zwemmers in Kazan aan de slag zijn, zwemt hij vanaf volgende zondag de Speedo Junior US Nationals in San Antonio in hetzelfde trainingsc­omplex waar de Amerikanen zich zullen voorbereid­en voor Rio 2016. Want dát is waarom Phelps, die zwoer nooit nog de geur van chloor te zullen opsnuiven na de Spelen van Londen 2012, terugkwam: om weer te schitteren op de Olympische Spelen. ‘Maar vraag niet naar mijn doelen, die houd ik voor mezelf.’ Zijn tegenstand­er en landgenoot Ryan Lochte: ‘Wees maar zeker, hij zal er staan in Rio.’ Pavlyuchen­kova (WTA 42). *** Justine Henin wordt opgenomen in de eregalerij van de Rogers Cup in Toronto. Ze schaart zich tussen onder anderen Billie Jean King, Andre Agassi, Monica Seles, Chris Evert en John McEnroe. *** HOCKEY De Belgische mannen (FIH 4) hebben in hun eerste wedstrijd op de Ergo Masters in Hamburg 3-3 gelijkgesp­eeld tegen GrootBritt­annië (FIH 5).

 ?? Foto: blg ?? Michael Phelps maakt tijd voor de fans tijdens de Special Olympics World Games.
Foto: blg Michael Phelps maakt tijd voor de fans tijdens de Special Olympics World Games.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium