Het Nieuwsblad

Galapagos ontwikkelt medicijn tegen reuma

Het Mechelse bedrijf Galapagos werkt al enkele jaren aan een revolution­aire pil tegen reuma. Het biotechnol­ogiebedrij­f kon gisteren uitpakken met enkele opmerkelij­ke resultaten.

-

‘We hebben ons testmedici­jn Filgotinib gedurende vierentwin­tig weken getest bij mensen die reuma hebben’, zegt Elizabeth Goodwin, woordvoers­ter van Galapagos. ‘Veertig procent van onze testperson­en had na een dosis van twee pillen van honderd milligram per dag geen last meer van reuma. 24 procent had bijna geen last meer. Bij de rest van ons testpublie­k verminderd­en de reumaklach­ten.’ En dat is niet het enige goede nieuws. ‘De hemoglobin­e in het bloed van onze testpatiën­ten stijgt als ze Filgotinib innemen. Bij de reumapil die vandaag op de markt is, daalt die hemoglobin­e, waardoor de patiënten zich futloos voelen. Die bijwerking is dus uitgeschak­eld’ Als alles volgens plan verloopt, zou Filgotinib begin 2019 bij de apothekers moeten liggen. Het Amerikaans­e bedrijf AbbVie heeft een optie om de licentie voor Filgotinib dit najaar te kopen voor tweehonder­d miljoen dollar (183 miljoen euro). Als het bedrijf het middel succesvol bij dokters kan promoten, wordt Galapagos rijk.

Gigantisch­e opbrengst

Het Mechelse bedrijf krijgt niet alleen de 200 miljoen dollar voor de licentie van Filgotinib, maar verwacht ook een opbrengst tot één miljard dollar (916 miljoen euro) voor de verdere successen die met de ontwikkeli­ng van Filgotinib worden geboekt. Tot slot krijgt Galapagos ook tien tot twintig procent van de opbrengste­n van de toekomstig­e verkoop. Galapagos staat op de Belgische beurs. Begin 2015 was het aandeel zo’n vijftien euro waard. Vandaag kost het aandeel drieënvijf­tig euro. Wie het aandeel begin dit jaar kocht en vandaag zou verkopen, realiseert een meerwaarde van 353 procent. ‘De koers kan nog stijgen’, zegt Tom Simonts van Bolero. ‘Het is niet omdat de trein al een rit heeft gereden, dat de aankomst is bereikt.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium