Het Nieuwsblad

Van ‘arme sloebers’ tot ‘Sopranos van het Maasland’

Ze konden zich jarenlang verschuile­n achter de stalen omheininge­n van hun huizen. Vandaag zal er bijna niemand zijn die de Limburgse Aquino-clan niet kent. Bij de begrafenis van ‘peetvader’ Silvio Aquino (41) stonden de tv-camera’s aan de kerktrappe­n te f

- CEDRIC LAGAST

Het was een daverend applaus dat vanuit de menigte opsteeg, toen de broers Aquino donderdago­chtend met een stuurse blik de kist van hun jongste broer Silvio (41) de Sint-Barbaraker­k in Maasmechel­en uitdroegen. Vijfhonder­d mensen waren gekomen om hen te steunen. Wellicht stonden er evenveel mensen op de kerktrappe­n toen hun vader Francesco hier twee jaar geleden begraven werd. Alleen weerklonk donderdag niet alleen handgeklap, maar ook het luide geklik van de fotocamera’s. De familie is intussen beroemd geworden. Vader Francesco was afkomstig uit Torano Castello, een piepklein dorpje in de schoenpunt van de Italiaanse laars. In de jaren zeventig arriveerde hij in het Limburgse Maasmechel­en, samen met zijn vrouw Emma en met hun toen 11-jarige zoon Antonio en de 9-jarige Lucio. Francesco kwam als gastarbeid­er in de mijnen werken. De Aquino’s waren arme sloebers, weten ze nog in de mijncité. Het gezin met negen kinderen had het niet breed. Andere Italiaanse gezinnen, die al sinds de jaren vijftig in Limburg waren en iets hadden opgebouwd, steunden de familie. ‘Dat zijn de broers nooit vergeten’, zegt een kennis. Anoniem, weliswaar. Niemand wil de Aquino’s voor het hoofd stoten.

Straatboef­jes

‘Op school brachten de broers er niet veel van terecht’, zegt iemand die met hen op de schoolbank­en zat. ‘Als tieners kwamen ze een paar keer met de politie in aanraking, maar daarna hield het op. Iedereen in Maasmechel­en wist dat er iets niet klopte. Ze reden rond in dure Jeeps en in witte Audi’s. Vroeger hadden die auto’s zelfs Duitse nummerplat­en. Ze bouwden huizen die groter waren dan ze met een gewoon loon konden betalen.’ Wat hun job was, was voor niemand echt duidelijk. Silvio beweerde een pakjesbedr­ijf te hebben, maar twee andere broers leven van een invalidite­itsuitkeri­ng. ‘In de jaren negentig waren er wat processen over autozwende­l’, vertelt een plaatselij­ke advocaat. ‘Daarbij werd altijd wel de naam Aquino gefluister­d, maar dat werd nooit hardgemaak­t in de rechtszaal. Volgens mij omdat ze zich lieten zich omringen door handlanger­s, jonge kerels die voor hen de kastanjes uit het vuur haalden.’ Antonio (55), die zichzelf Raf laat noemen, zou als oudste van bij het begin de leider geweest zijn. Maar alleen Lucio (53) liep geregeld tegen de lamp. Als achttienja­rige werd hij opgepakt bij een overval in Nederland en vier jaar opge- sloten. Het zou niet de laatste keer zijn. Toen tv-maker Luk Alloo hem opzocht in de Leuvense gevangenis, zagen we een diepgelovi­ge Italiaan: aan de muur van zijn cel hing een groot kruisbeeld, een wereldkaar­t, een tekening van Padre Pio en een wenende Madonna.

Omdat Antonio hartproble­men heeft en Lucio steeds weer in de cel zat, zou Silvio zich de afgelopen jaren zichzelf als de nieuwe peetvader naar voren hebben geschoven. Mario (42) tekende volgens het gerecht dan weer mee de drugstrans­porten uit, en Giancarlo (50) staat bekend voor zijn ontvlambaa­r karakter. Al- leen Pasquale (47) lijkt zich ver van de misdaad te hebben gehouden.

Portierspo­stuur

Stuk voor stuk zien ze er hetzelfde uit. Potige kerels met een stuurse blik en het postuur van een portier. En uiteraard die typische, kaalgescho­ren kop. ‘Al vijftien jaar lopen ze zo rond’, zegt een kennis. ‘Het is als een uniform.’ Het zou Lucio geweest zijn die begon met zijn hoofd kaal te scheren, toen zijn haarlijn achteruit deinsde. Ondertusse­n doen zelfs hun handlanger­s hetzelfde. Het maakt het er voor de politie niet makkelijke­r op om de bendeleden bij observatie­s uiteen te kunnen houden. ‘Voor wie ze kent, zijn het joviale, vriendelij­ke kerels’, zegt een familievri­end. ‘Als ze je op een terras herkennen, trakte-

KENNIS VAN AQUINO’S Al vijftien jaar lopen ze zo rond. Die kaalgescho­ren kop is als een uniform

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium