Het Nieuwsblad

Gasprijs naar dieptepunt

Contracten met vaste prijs lopen forse verlaging mis

- BART MOERMAN

De gasprijs is naar een nieuw dieptepunt gezakt. Maar 45 procent van de gezinnen koos voor een contract met vaste prijs. Die gezinnen missen nu mogelijk forse prijsdalin­gen.

Al bijna 45 procent van de gezinnen met aardgas kiest voor een contract met vaste prijs, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse energiereg­ulator VREG. Vandaag zitten de gasprijzen op een dieptepunt, en kan zo’n vast contract een goed idee zijn. Maar wie daar twee jaar geleden voor koos kan nu de forse prijsverla­gingen missen. Energielev­erancier Lampiris becijferde gisteren dat het verschil voor een doorsnee gezin tot 250 euro per jaar kan oplopen. Door nu te veranderen zou de jaarlijkse gasfactuur van zo’n 1.000 naar zo’n 750 euro per jaar kunnen zakken. ‘Het klopt dat de aardgaspri­js bijzonder laag is op dit ogenblik, en dat mensen die op het foute moment een vast contract afsloten, nu een meerkost hebben’, zegt woordvoerd­er Anne-Marie De Vreese van de federale energiereg­ulator CREG. Contracten met een vaste prijs komen trouwens sowieso duurder uit dan variabele. ‘Ik vergelijk dit altijd met hypotheekl­eningen. Als je daar de zekerheid kiest van een vaste rente, betaal je daar ook een meerprijs voor. Wij kunnen enkel maar iedereen de raad geven jaarlijks zijn energiecon­tracten opnieuw te bekijken, en na te gaan of wel de beste formule gekozen is.’ Ook Dirk Van Evercooren van VREG bevestigt dat nogal wat mensen met een vast contract er wellicht voordeel aan doen een nieuw contract aan te gaan.

Chinezen verbruiken minder

Aardgas is zo goedkoop doordat de wereldecon­omie minder groeit dan voorspeld. Zo verbruiken de Chinezen veel minder gas dan verwacht. Bovendien is Japan geleidelij­k haar kerncentra­les weer in gebruik aan het nemen. Na de ramp in Fukushima haalde Japen zowat alle elektricit­eit uit gascentral­es, wat wereldwijd de prijzen opdreef. Nu dat teruggesch­roefd wordt, zakken die.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium