Het Nieuwsblad

Aru moet Dumoul

- JAN- PIETER DE VLIEGER

Fabio Aru is de komende drie dagen aan zet. In de laatste drie aankomsten bergop moet hij Tom Dumoulin zo ver achter zich laten dat zelfs de Nederlande­r het woensdag niet meer goedgemaak­t krijgt in de tijdrit. ‘Dumoulin is sterk’, zegt Aru. ‘Maar de bergen liggen mij beter.’ Twee minuten. Dat is wat iedereen denkt, en het is ook wat Fabio Aru de voorbije dagen vertelde in de Italiaanse pers. Alleen met twee minuten voorsprong op Tom Dumoulin heeft hij kans om zijn leiderstru­i vast te houden in de tijdrit van woensdag. Het maakt dat Aru zich de komende drie dagen niet kan beperken tot volgen. Op de Alto Campoo, Alto de Sotres en de Ermita de Alba – de laatste drie aankomsten bergop in deze Vuelta – moet hij nog eens anderhalve minuut uitlopen op zijn Nederlands­e rivaal. U kan er best vanuit gaan dat de Italiaan zijn slag thuishaalt. Mogelijk al vandaag, al is de slothellin­g in Fuente del Chivo een echte loper, met een hellingsgr­aad die voortduren­d rond de vijf, zes procent hangt. Het is vooral zondag en maandag dat Aru zijn favoriete terrein vindt: nijdige, grillige hellingen, waar hij de tegenstand met zijn schichtige manier van klimmen pijn kan doen. Steil bergop kan niemand in deze Vuelta de Italiaan volgen. Dat demonstree­rde hij in etappe zeven naar Alpujarra en vooral woensdag op Cortals d’Encamp. In die etappe alleen moest Dumoulin al 1’37’’ toegeven. Maar zo briljant Aru klimt, zo belabberd is hij dus in het tijdrijden. In een monstertij­drit van 59,4 kilometer moest hij dit jaar in de Giro meer dan drie minuten toegeven op Vasil Kyrienka, een renner die net onder de wereldtop zit, waartoe Dumoulin wel behoort.

FABIO ARU

Dumoulin is sterk. Je weet niet wat je van hem moet verwachten

Dumoulin en Aru kwamen nog niet vaak tegen elkaar uit in het werk tegen de chrono. In de proloog van Parijs-Nice smeerde de Nederlande­r Aru op 6,7 kilometer toch al vlotjes twintig seconden aan. De extrapolat­ie is moeilijk, maar op de tijdrit van woensdag van 38,7 kilometer ziet iedereen – inclusief Aru zelf dus – twee minuten toch als de minimale noodzakeli­jk buffer. Aru is overigens vrij gerust in de goede afloop. ‘Dumoulin is sterk. Je weet niet wat je van hem moet verwachten. Maar ik ben wel beter in de bergen.’ De Italiaan zegt ook nadrukkeli­jk dat Dumoulin niet zijn enige concurrent is, al is het onduidelij­k wie hij dan precies nog vreest. Joaquim Rodriguez staat nog altijd tweede in de stand, maar klimt zeker niet beter dan Aru en tegen de klok is hij ook niet echt superieur . In de Vuelta van vorig jaar pakte hij op 36,7 kilome- ter maar veertien seconden op Aru. Valverde is van de ‘klimmers’ de beste tegen de chrono, maar die volgt nu al op bijna twee minuten.

Quintana heeft koorts

Een putsch bergop van Nairo Quintana kan sowieso alleen middels een wonderbaar­lijke genezing. De Colombiaan is ziek, heeft koorts, en moest gisteren het peloton lossen op een helling van niemendal. Aru versus Dumoulin: dat is tot nader order deze Vuelta.

 ?? Foto: afp ?? Oliveira triomfeert en groet het publiek met een diepe buiging.
Foto: afp Oliveira triomfeert en groet het publiek met een diepe buiging.
 ??  ?? Fabio Aru: de beste klimmer.
Fabio Aru: de beste klimmer.
 ??  ??
 ?? Foto: afp ??
Foto: afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium