Het Nieuwsblad

Banden Vettel kapot door smurrie in Francorcha­mps

Worden circuits in de toekomst schoongema­akt tussen sessies?

- GERT VERMERSCH

De smurrie op het circuit van Spa was de oorzaak van de klapband die Sebastian Vettel in de slotfase van de Belgische Grand Prix kreeg. Dat is de conclusie van Pirelli na een uitvoerig onderzoek van de in Francorcha­mps gebruikte banden. Na afloop van de race in de Belgische Ardennen had Vettel de Italiaanse bandenfabr­ikant nog met de grond gelijk gemaakt, nu aanvaardt de Duitser de uitleg zonder problemen.

Bij gebrek aan échte spanning in de race werd de bandenkwes­tie na afloop van de Belgische Grote Prijs tot grote proporties opgeblazen. De verwijten van Sebastian Vettel (‘Gebeurt dit 200 meter vroeger, dan had ik het niet kunnen navertelle­n. Onaanvaard­baar!’) werden gretig aangegrepe­n om Pirelli de zwartepiet toe te spelen. De Italiaanse bandenfabr­ikant kon dat uiteraard niet zomaar naast zich neerleggen en in Monza kwam de communicat­ie dat men de in Spa gebruikte rubbers uitvoerig had nagekeken en bestudeerd. Er werden in totaal 63 beschadigi­ngen vastgestel­d, sneetjes in verschille­nde afmetingen, veroorzaak­t door brokstukke­n en andere vuiligheid die in Francorcha­mps op de piste lag. 63 is een ongewoon hoog aantal, beweert Pirelli. Want sinds begin 2015 werden welgeteld 13.748 slicks gebruikt en gecontrole­erd en over de laatste vijftien evenemente­n – races en testsessie­s samen – werden gemiddeld 1,2 beschadigi­ngen vastgestel­d. Een enorm verschil, en hoewel Pirelli het in zijn communicat­ie niet met zoveel woorden zegt, volledig aan de vuile staat van het circuit van Francorcha­mps te wijten. Wel stelde Pirelli dat het samen met de Internatio­nale Federatie FIA naar een nieuwe, verbeterde manier zou zoeken om circuits tussen de sessies schoon te maken.

Maatregele­n voor Monza

Sebastian Vettel verklaarde zich tevreden over de uitleg en prees in dezelfde adem ook nog eens de profession­ele aanpak van de mensen van Pirelli. Het viel niet te ontkennen dat Vettel tegelijk ook opgelucht was, want zijn harde woorden na afloop van de Belgische Grand Prix waren niet overal in goede aarde gevallen. Vooral zijn stelling dat Pirelli kwam aandraven met het valse excuus dat rijders buiten de piste zouden rijden, leek zich tegen hem te keren. Televisieb­eelden toonden immers duidelijk aan dat alle rijders naast de li- mieten van de omloop gingen, vooral bovenop de Raidillon. En die strook wordt niet altijd even grondig schoongeve­egd als het eigenlijke circuit. Dus ligt de schuld voor de beschadigd­e banden misschien ook wel deels bij de rijders. Op basis van de verklaring­en van de Pirelli-bonzen zouden de problemen zich in Monza dus niet mogen herhalen, aangezien de Italiaanse snelheidst­empel niet de brokstukke­n van Spa zou mogen hebben. Toch nam Pirelli maatregele­n om zijn rubbers te beschermen, officieel om de banden aan te passen ‘aan de specifieke en unieke eisen’ van Monza. Rijders worden nu verplicht om met een iets hogere bandendruk te rijden. Voorlopig vielen er geen nieuwe klapbanden te noteren.

De verwijten van Sebastian Vettel werden gretig aangegrepe­n om Pirelli de zwarte piet toe te spelen

 ?? Foto: afp ?? De banden van Vettel kregen heel wat te verduren op Francorcha­mps.
Foto: afp De banden van Vettel kregen heel wat te verduren op Francorcha­mps.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium