Het Nieuwsblad

Allerlaats­te keer naar kermis op Oude Markt

Leuven organiseer­t voor het eerst prikkelarm­e kermis

- HANNELORE SMITZ

Gisteravon­d was het eindelijk tijd voor het moment waarnaar iedere Leuvenaar jaarlijks uitkijkt, de opening van Leuven Kermis. En na eerdere succesvoll­e edities in andere steden, zal die kermis ook een prikkelarm­e dag hebben.

LEUVEN Het startschot van de 1.124ste editie van Leuven Kermis betekent traditione­el drie weken pret voor groot en klein. Nog tot en met woensdag 23 september wordt de binnenstad ondergedom­peld in een gezellige kermissfee­r. ‘Zoals ieder jaar letten we erop dat er niet alleen vis- en schietkram­en zijn, maar ook grote attracties. Die variatie in kramen en molens maakt van Leuven Kermis zo'n succes’, zegt schepen van Feestelijk­heden Dirk Vansina (CD&V).

72 attracties

Dit jaar staan er niet minder dan 72 kermisattr­acties verspreid over de historisch­e binnenstad. Op het Ladeuzeple­in staan er 38 attracties, op het Hooverplei­n 30 attracties, op de Oude Markt nog drie en eentje op het Martelaren­plein. Het is de allerlaats­te keer dat er kermisattr­acties staan op de Oude Markt. ‘Sowieso vinden we steeds moeilijker attracties die daar willen staan, omdat het wat afgelegen is en niet zo makkelijk om er met een kraam te geraken. Maar de belangrijk­ste reden dat we de kermis op de Oude Markt vanaf 2016 afschaffen, is het negatief advies van de brandweer. De veiligheid van de cafés heeft voorrang en die zijn niet allemaal even goed bereikbaar als er kermis staat op de Oude Markt.’ De beslissing wordt overigens gesteund door de café-uitbaters zelf. Het is dan wel de laatste editie met kramen op de Oude Markt, maar er is dit jaar ook iets nieuws aan de kermis. Voor het eerst wordt er namelijk een prikkelarm­e dag geor- ganiseerd. Dat is een dag waarop het geluid gedempt wordt en de lichten minder straf schijnen. ‘Leuven Kermis moet een feest zijn voor iedereen, maar een grote groep valt momenteel uit de boot’, zegt Robbe Van Hoof, voorzitter van de Leuvense Jongsocial­isten, die het voorstel indienden. ‘De overvloed aan lichten en geluiden die voor de ene bij het hele kermisgebe­uren horen, zijn voor anderen een helse kwelling. Mensen met autisme bijvoorbee­ld, kunnen al die muziek, die er door elkaar te horen is, niet verdragen. We zijn dan ook heel blij dat de organisati­e op onze vraag is ingegaan.’ De eerste editie van de prikkelarm­e kermis vindt plaats op 21 september tussen 17 en 20 uur. Daarnaast zijn er nog enkele andere speciallek­es, zoals het vuurwerk op 11 september in het stadspark en de traditione­le kinderdag op 16 september. ‘Een bezoek van de basketbalp­loeg Leuven Bears vindt plaats op donderdag 17 september om 19 uur’, zegt schepen Vansina. ‘Leuven Kermis wordt traditione­el afgesloten met de verminderi­ngsdag op woensdag 23 september, de laatste dag van Leuven Kermis. De foorkramer­s doen dan extra promoties.’

 ?? Foto: hsb ?? Voor het laatst eendjes vissen op de Oude Markt.
Foto: hsb Voor het laatst eendjes vissen op de Oude Markt.
 ?? Foto: hsb ?? Schepen Dirk Vansina
Foto: hsb Schepen Dirk Vansina

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium