Het Nieuwsblad

Fietsers en agent op motor klissen twee vechtersba­zen

Stadsbestu­ur en politie zien nut van fietsbriga­de niet in

- ALAIN TRAPPENIER­S

Fietser Wouter Florizoone heeft samen met een andere fietser en een agent op de motor vrijdag twee vechtersba­zen geklist in Leuven. Florizoone bewijst hiermee naar eigen zeggen het nut van een fietsbriga­de. Maar het stadsbestu­ur is niet overtuigd.

LEUVEN Fietser, Leuvenaar en fiere ouder Wouter Florizoone (38) heeft vrijdag aan het Leuvense stadsbestu­ur en de politie gevraagd om een fietsbriga­de in het leven te roepen. ‘Zoals die al jaren werkt in Antwerpen, Gent, Denderleeu­w en nog enkele andere gemeenten’, zegt Florizoone. De dertiger kwam met het voorstel, amper enkele uren nadat hij samen met een andere fietser en een politieage­nt op de motor, na een achtervolg­ing doorheen het centrum, twee vluchtende vechtersba­zen kliste.

Interventi­e

‘In groep waren ze omstreeks 8.25 uur amok aan het maken op de Grote Markt, waar de foeriers hun kramen aan het opstellen waren. Op dat moment kwam ik met de fiets voorbijger­eden en zag ik wat er gebeurde. Toen een van de marktkrame­rs riep: ‘Nu blijf je staan, niet bewegen!’, draaide ik me opnieuw om en zag ik een man roerloos op de grond liggen. Het zag er ernstig uit. Vrijwel meteen daarna liepen die twee amokmakers voorbij, in de richting van de Tiensestra­at. Samen met een andere fietser heb ik dan de achtervolg­ing ingezet’, vertelt Wouter die intussen de politie telefonisc­h op de hoogte hield van de vluchtrout­e. Via allerlei (binnen)pleinen en smalle straatjes ging het finaal naar het Ladeuzeple­in. Daar hield een toegesneld­e agent op de motor de verdachten tegen. ‘Intussen was ook een combi vanuit het commissari­aat uitgerukt, maar door de drukte was die later ter plaatse’, zei Wouter.

Florizoone, die via zijn zoon deel uitmaakt van de verkeersve­iligheidsw­erkgroep van het Paridaensi­nstituut, zegt dat dit incident aantoont dat een fietsbriga­de perfect interventi­ewerk kan doen. ‘Een dergelijke brigade zou dan de zaken wat meer vanuit het oogpunt van de fietsers kunnen bekijken en deze laatsten hun frustratie­s beter begrijpen. Dat zou het overleg tussen alle betrokken partijen bevorderen’, luidt het.

Zwaailicht en sirene

Bij de lokale politie en het stadsbestu­ur zien ze het nut van een fietsbriga­de niet in. ‘Persoonlij­k vind ik agenten, gewoonlijk in shorts en behan- gen met fietshelm en ander materiaal, een nogal belachelij­k zicht’, reageert burgemeest­er Louis Tobback (SP.A). ‘Bovendien mogen agenten op de fiets niet door het rode licht rijden, omdat ze geen zwaailicht en sirene hebben. In die zin zullen onze combi's en andere voertuigen sneller ter plaatse zijn, mits ze voorzichti­g door het rode licht rijden. Bovendien mag je niet vergeten dat onze personeels­bezetting aan de krappe kant is. Met maximum vijftig politieage­nten, wijkagente­n en dispatchin­g inbegrepen, gelijktijd­ig op het terrein, hebben we geen personeel op overschot. Mocht dat wel het geval zijn, dan ben ik samen met de politie bereid om eens iets leuks te doen met de installeri­ng van een fietsbriga­de.’

 ?? Foto: atb ?? De combi was als laatste ter plaatse. Eerst kwamen de fietsers en de agent op de motor eraan.
Foto: atb De combi was als laatste ter plaatse. Eerst kwamen de fietsers en de agent op de motor eraan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium