Het Nieuwsblad

‘Zo zwak is Cyprus nu ook weer niet’

Bondscoach Marc Wilmots op zijn hoede, zelf nu EK-kwalificat­ie zo goed als binnen is

- VAN ONZE REPORTER IN LARNACA LUDO VANDEWALLE

Op volle kracht

(maar op hun hoede voor de hitte) Als de Rode Duivels zondag in Nicosia – waar zelfs ’s avonds laat nog temperatur­en tot 30 graden verwacht worden – gewoon doen wat moet en Wales wint tegen Israël, kan alleen een mirakel België nog van het EK in Frankrijk weghouden. Maar het cliché luidt dat in het voetbal niets zeker is alvorens de laatste wedstrijd is gespeeld. En om zijn spelers wakker te houden zegt bondscoach Marc Wilmots hetzelfde: ‘We moeten met een ernstige instelling naar Cyprus gaan. Zo’n zwakke ploeg is dat nu ook weer niet. Wales heeft daar maar nipt gewonnen, met een doelpunt in de 82ste minuut. Het zou dus dom zijn om te denken dat we er al zijn. We hebben donderdag tegen Bosnië een stap richting EK gezet. Als we zondag tegen Cyprus de drie punten pakken, zijn we goed op weg. Maar Cy- prus ging met 1-2 in Bosnië winnen en het zal er warm zijn.’ Als de Belgen nog een opsteker nodig hadden: Christian Benteke, zeker tegen ploegen die gesloten spelen onze nummer één diep in de spits, trainde gisteren voluit mee. De Rode Duivels zijn dus op volle kracht, en dat moet gewoon volstaan voor een zege tegen Cyprus.

Bij winst van Wales tegen Israël morgenavon­d kan alleen een mirakel de Rode Duivels nog van het EK in Frankrijk weghouden. Want de Belgen pakken tegelijker­tijd de drie punten in Cyprus. Ja toch?

Wat ons betreft, is het al een zekerheid dat de Duivels volgend jaar in Frankrijk op zoek gaan naar minstens de halve finale op het EK. Maar het cliché luidt dat in het voetbal niets zeker is alvorens de laatste wedstrijd is gespeeld. Om zijn spelers wakker te houden en te behoeden voor onderschat­ting van Cyprus zegt bondscoach Marc Wilmots hetzelfde. ‘In voetbal ben je nooit zeker alvorens alles honderd procent definitief is’, zegt hij. ‘Pas na het laatste fluitsigna­al van de laatste wedstrijd zal ik zeggen dat we al dan niet gekwalific­eerd zijn. Er zijn nog drie wedstrijde­n. We moeten met een ernstige instelling naar Cyprus gaan. Zo’n zwakke ploeg is dat nu ook weer niet. Wales heeft daar maar nipt gewonnen, met een doelpunt in de 82ste minuut. Het zou dus dom zijn om te denken dat we er al zijn. We hebben donderdag tegen Bosnië een stap richting EK gezet. Als we zondag tegen Cyprus de drie punten pakken, zijn we goed op weg. Maar Cyprus ging met 1-2 in Bosnië winnen en het zal er warm zijn.’

Vijf punten

Gisteren in de namiddag steeg de temperatuu­r in Nicosia tot 36 graden in de namiddag, dit weekend komen daar nog twee graden bij. Morgenavon­d op het uur van de match wordt het nog puffen bij 26 à 28 graden. De bondscoach heeft altijd gezegd dat eerste of tweede worden in groep B hem niet interessee­rt. Omdat de eerste twee zich rechtstree­ks voor het EK kwalificer­en en de derde barrage speelt, is dat tot op zekere hoogte te begrijpen. Deze talentvoll­e generatie zou echter wel als eerste in een matige groep moeten eindigen. Dat kan nog, als Wales morgen van Israël verliest.

Individuel­e klasse

De bondscoach wijkt niet van zijn stelling: ‘We moeten naar dat EK, de rest is bijzaak. Wie weet nog dat je je groep in de voorronde won als je op dat EK in de eerste ronde wordt uitgeschak­eld?’ Dus zou het beter zijn dat Israël morgen in Wales verliest. Dan blijven Gareth Bale en co. wel aan de leiding, maar worden de Israëliërs bij winst van de Belgen op vijf punten gezet. Met op 10 oktober dan nog een wedstrijd tegen Andorra kan zelfs de voorzichti­ge Marc Wilmots niet meer zeggen dat het nog niet zeker is. ‘De positieve spiraal duurt na al drie jaar’, aldus Wilmots. ‘Als we die kunnen ombuigen in een kwalificat­ie zitten we nog altijd goed op schema. Maar iedereen moet beseffen dat niets vanzelf gaat. Ook niet in Cyprus. We kunnen niet 90 minuten vol gas geven. Dat kan geen enkele ploeg in de wereld. Dat stemt me nog het meest tevreden na Bosnië. We wisten onze momenten te kiezen. We wisten wanneer we moesten controlere­n. Drie minuten voor tijd kregen we een hoekschop en we gingen op balbezit spelen. De organisati­e bleef altijd overeind. Dat zijn belangrijk­e momenten in de ontwikkeli­ng van een team. Neem Eden Hazard. Hij forceerde op zijn eentje de 3-1. Hij is niet best in vorm, dat gaf hij zelf toe. Bovendien zal hij nooit een goalgetter worden. Maar

hij deed het weer goed.’ Het is het verhaal van het halfvolle en het halflege glas. Enerzijds sprankelt het spel niet, anderzijds zien wij de evolutie naar een hechter en meer volwassen team. Van een elftal dat soms alle kanten opschoot, zelfs in het begin van deze EK-campagne nog, evolueert het team in de richting van een evenwichti­g elftal in alle opzichten. Er waren in deze voorronde perioden in de wedstrijde­n tegen Wales, in Bosnië en in Israël dat het flitste en schitterde aan alle kanten. Dat duurde doorgaans niet meer dan 20 à 30 minuten en daarna viel het team ver terug. Donderdag was de globale prestatie niet denderend, maar die hoge pieken en diepe dalen bleven achterwege. De prestaties van wereldkamp­ioen Duitsland, Spanje, Ita- lië,... zijn doorgaans hetzelfde als die van de Belgen donderdag: niet sprankelen­d, wel terend op individuel­e klasse. Tot 2012 speelden de Belgen wel eens goed tegen de toplanden, maar finaal verloren ze altijd. Wel, op het gelukkige Wales na, zitten de tegenstand­ers van de Belgen nu in de rol van de Rode Duivels toen. De indruk hebben dat je kan meedoen, maar finaal worden genekt door sterke individual­iteiten aan de overkant. Maar, en dat is een zekerheid, als je op een tornooi naar de oppergaai wil mikken, moet het beter. ‘We bekijken de beelden en kijken waar en waarom we in de fout gingen. Dat bespreken we samen en dan gaan we verder’, aldus nog de bondscoach.

 ?? Foto: twitter ?? Voor ze naar Cyprus vertrokken, namen Fellaini en Nainggolan gisteren nog even de tijd om de spieren los te gooien.
Foto: twitter Voor ze naar Cyprus vertrokken, namen Fellaini en Nainggolan gisteren nog even de tijd om de spieren los te gooien.
 ?? Foto: pn ?? Benteke lijkt dan toch op tijd fit.
Foto: pn Benteke lijkt dan toch op tijd fit.
 ??  ??
 ?? Foto: rr
Foto: blg ?? Origi en Januzaj op weg naar Cyprus. ‘Wales heeft in Cyprus maar nipt gewonnen’, zegt Wilmots. ‘Het zou dus dom zijn om te denken dat we er al zijn.’
Foto: rr Foto: blg Origi en Januzaj op weg naar Cyprus. ‘Wales heeft in Cyprus maar nipt gewonnen’, zegt Wilmots. ‘Het zou dus dom zijn om te denken dat we er al zijn.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium