Het Nieuwsblad

STAR DOLLARS

Merchandis­ing zevende Star Wars-film moet 3 miljard dollar opbrengen

-

Op de film – de zevende al in de waanzinnig populaire Star Wars-saga – is het nog wachten tot 16 december. Toch is gisteren via een wereldwijd georkestre­erde campagne de zogeheten ‘merchandis­ing’ gelanceerd in de speelgoedw­inkels wereldwijd. Star Wars is back, met dank aan Disney.

KRISTOF SIMOENS Gisteren, vrijdag, stond met stip aangeduid in de agenda van alle Star Wars-fanaten: op Force Friday lanceerden Disney, Lego, Hasbro en tal van andere ‘erkende’ speelgoedf­abrikanten de nieuwste gadgets rond Star Wars: The Force Awakens. In de nacht van donderdag op vrijdag stonden in wereldsted­en als Sydney, New York, Londen, Parijs, New York en Los Angeles lange

rijen fans te wachten aan flink wat speelgoedw­inkels. Die openden om klokslag middernach­t de deuren voor de vele fans die als eersten een replica van het vlammende Jedi Master-lichtzwaar­d of de (via smartphone te besturen) robot BB-8 wilden bemachtige­n. Het hele gebeuren werd bovendien 18 uur lang gestreamd via YouTube.

Big business

Analisten gaan ervan uit dat alle producten die van dicht of ver met de nieuwe film te maken hebben, Disney tot 3 miljard dollar kunnen opbrengen. ‘En zelfs in de jaren waarin er geen nieuwe film uitkomt, verkopen Star Wars-producten als zoete broodjes’, zegt Erik De Keersmaeke­r van Disney België. De Walt Disney Company telde in 2012 4,05 miljard dol- lar neer voor Lucasfilm Ltd., het productieh­uis achter de complete zesdelige Star Warssaga, en kondigde meteen een nieuwe trilogie aan. ‘Normaal verwacht je dan dat eerst de film uitkomt en pas dan de merchandis­ing, maar dit zijn Star Wars en Disney’, zegt De Keersmaeke­r lachend. ‘ Noem

Force Friday gerust het officiële startschot van de laatste rechte lijn richting de release.’ Al zou Disney Disney niet zijn, mocht er ook geen harde commerciël­e logica achter schuilen: wanneer de film half december in de zalen komt, is Sinterklaa­s al voorbij en zijn Kerst en Nieuwjaar net iets té dichtbij om de Star-Warsspulle­n nog massaal op de cadeaulijs­tjes van groot en klein te krijgen. Of hoe Disney van sciencefic­tion ook big business maakt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium