Het Nieuwsblad

Het spiegelpal­eis

- Nieuwswatc­her Peter Mijlemans zoekt de rode draad in de actualitei­t van de week

Het is vreemd dat uitgereken­d op de eerste dag dat de zomer palliatief wordt, iedereen zichzelf voorbij holt naar ‘een nieuwe start’, hyperactie­f alsof ze met hun vingers in de kleurstofp­ot hebben gezeten. Terwijl alles opnieuw meer van hetzelfde wordt.

Je moet geworteld zijn in een ondoorgron­delijk optimisme zoals Wouter Beke om in een nieuwe start de opportunit­eit te zien. Zoals dat binnen de principes van een christende­mocratisch­e partij past, gaf hij tijdens de eerste partijraad tegelijk een voeten een bolwassing. Het heeft deugd gedaan. De roerige partijrakk­ers die volgens hun eigen diagnose aan een zomer

worsteling leden, voelden zich weer kiplekker in hun partijvel. Een zomerworst­eling, wat zou dat zijn? Iets wat even opvliegt en dan weer gaat liggen? Verwant aan zomerliefd­e en zomerdiarr­ee maar dan niet veroorzaak­t door hitsige hormonen of buitenland­se bacteriën maar door het geweten dat door de zon overkookt. Zelfs Nahima Lanjri durft na de massage van Beke weer in de spiegel te kijken. Vlaamse vrouwen hebben dat wel meer, volgens onderzoek, dat zich bij deze dagelijkse confrontat­ie eerder in het spiegelpal­eis dan de badkamer wanen en dat geen zicht vinden. De spiegel die Nahima zich voorhield, was een metafoor: als ze ‘spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat doet de tax shift met het land’, uitsprak, zag ze paupers in vodden gehuld, kindertjes zonder brooddoos van de Minions en het kasteel van Merelbeke alwaar Marc Coucke in zijn park de briefjes van 500 bij elkaar aan het harken was. De zalving van de hopman was zo overdonder­end dat het Kris Peeters letterlijk met verstommin­g sloeg: hij kon een dag of drie geen fout noch juist woord uitbrengen. Dat effect hebben, is een half mirakel. Halve mirakels, daar hoort zoals stress onder ambtenaren, automatisc­h de vraag bij: Wat kan daar achter zitten? De baas der socialiste­n die zegt dat staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken een goed idee heeft, hem niet de grond in boort als de Basil Fawlty onder de hotelmanag­ers, dat ruikt naar beschadigi­ng. Of havenbaas Huts die 500 banen heeft voor vluchtelin­gen. Of zoekt hij lijfeigene­n om te figureren aan zijn middeleeuw­se feestburch­t? Iedereen de les gespeld, ging meester Wouter weer. Lang duurde de rust niet. Kris Peeters liet weten dat hij iets niet langer kon tolere- ren, al was dat andermans bevoegdhei­d. Hilde Crevits riep op om niet slaafs alles van je leraar aan te nemen. Een wijze raad die Gwendolyn Rutten nog niet kende, toen haar geschieden­isleraar liet noteren dat de strijdende partijen van de Eerste en Tweede Wereldoorl­og vooraf hadden afgesproke­n wanneer de slachtpart­ij zou beginnen en wanneer er genoeg gesneuveld waren. Wapenstils­tand de elfde van de elfde maand om elf uur, dat kan geen toeval zijn. Een afspraak die ze in Syrië vergeten zijn te maken, waardoor we niet weten hoelang dat nog gaat duren met die vluchtelin­gen. Gwendolyn maakte haar redenering af: de vluchtelin­gencrisis in onze contreien toen, is niet dezelfde als die in den vreemde nu. Dat is appelen en peren of ‘Greet De Keyser voor VTM vanuit Washington’ en ‘Greet De Keyser voor VRT vanuit Washington’ vergelijke­n. Last van een zomerworst­eling, vermoedeli­jk. Een nieuwe start, het impliceert dat de vorige vals was. Waarom zou die slagen als in het verleden gefaald werd? Elke feestelijk­e doch doordacht omschreven herlanceri­ng van Canvas bewijst het tegendeel. De leegstand is er zo groot dat het erop begint te lijken dat enkel meerwaarde­zoekers worden uitgewezen.

Een zomerworst­eling, is dat iets wat even opvliegt en zo weer gaat liggen?

 ?? Foto: pn ?? Wouter Beke, de man van halve mirakels.
Foto: pn Wouter Beke, de man van halve mirakels.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium