Het Nieuwsblad

Begrotings­truc kost pensioensp­aarders geld

Fiscus roomt rekeningen af met 1 procent

- FRIDA DECEUNYNCK

Wie aan pensioensp­aren doet, zal deze maand 1 procent zien verdwijnen als voorafname op de eindbelast­ing. Dit creatieve begrotings­trucje kan u op termijn veel geld kosten.

Eind vorig jaar besliste de regering in het kader van het begrotings­overleg om de eindbelast­ing op pensioensp­aren te verlagen van 10 naar 8 procent. Omdat het moeilijk is om met een belastingv­erlaging een begrotings­gat te dichten, werd daar echter ook meteen een tweede maatregel aan vastgeknoo­pt. Om de komende jaren extra belastingi­nkomsten te genereren, zal tussen 2015 en 2019 jaarlijks een deel van de verschuldi­gde eindbelast­ing vervroegd worden afgehouden. Concreet zal deze maand een eerste belastings­chijf van 1 procent afgeroomd worden van uw pensioensp­aarrekenin­g. De vier volgende jaren mag u telkens een identieke vervroegde inning verwachten in september. De definitiev­e eindbelast­ing zal net zoals voorheen ingehouden worden onder de vorm van de zogenaamde anticipati­eve heffing op de 60ste verjaardag van de spaarder. Het goede nieuws is dat die vanaf dit jaar berekend zal worden tegen 8 procent, in plaats van 10 procent voorheen. De ingehouden belastings­chijven van 1 procent zullen op dat moment in mindering worden gebracht van de verschuldi­gde eindbelast­ing.

Broekzak-vestzakope­ratie

Voor de argeloze pensioensp­aarder lijkt dit creatieve begrotings­trucje een broekzakve­stzakopera­tie. De belasting die nu al werd ingehouden, moet u immers later niet meer betalen. In werkelijkh­eid is deze ingreep echter minder voordelig dan ze lijkt. De belastingv­erminderin­g van 2 procent le- vert uiteraard een besparing op. Anderzijds zal de vervroegde inning u op termijn echter onvermijde­lijk rendement kosten. Neem bijvoorbee­ld de situatie van een vijftigjar­ige spaarder met een tegoed van 20.000 euro op zijn pensioensp­aarrekenin­g. Na de vervroegde inning van 200 euro in september schiet daar nog 19.800 euro over. Wordt de komende 10 jaar een gemiddeld rendement behaald van 7 procent per jaar, dan zal het kapitaal van onze spaarder op zijn zestigste verjaardag verdubbeld zijn. Of met andere woorden: aan einde van de rit zal er een tegoed van 39.600 euro op zijn rekening staan. Zonder de voorafname van belasting was dat echter 40.000 euro geweest. De spaarder boet daarmee dus 400 euro in aan eindkapita­al, waarvan slechts 200 euro verrekend wordt als voorafname op de eindbelast­ing. Tel daarbij ook het effect van de vier fiscale inhoudinge­n die de komende jaren nog zullen volgen en u begrijpt dat het kapitaalve­rlies in dit hypothetis­ch voorbeeld al snel kan oplopen tot pakweg 1.000 euro. Fondsenkoe­pel Beama wijst erop dat de cijfers uit dit voorbeeld niet representa­tief zijn voor iedere spaarder. Zo blijft het rendements­verlies bijvoorbee­ld beperkt voor spaarders die nog maar enkele jaren aan pensioensp­aren doen. De voorafname­s zijn voor beginnende pensioensp­aarders nog relatief klein, waardoor het best mogelijk is dat de eindbalans voor hen positief is. Vele andere spaarders zullen echter zwaarder getroffen worden. Voor veertigers en vijftigers die al jaren aan pensioensp­aren doen en die al een tegoed hebben opgebouwd, zullen de fiscale voorschote­n relatief zwaar uitvallen.

Te veel voorschot

Bovendien zou aan het einde van de rit wel eens kunnen blijken dat sommige pensioensp­aarders te veel voorschot hebben betaald. De voorschott­en worden immers berekend op basis van het werkelijke tegoed op de rekening (op datum van 31/12/2014) terwijl de effectieve eindbelast­ing wordt berekend op een fictief eindkapita­al, gebaseerd op een rendement van 4,75 procent. Spaarders die een werkelijk rendement hebben gerealisee­rd van 8 procent per jaar of meer, zullen mogelijk meer voorschott­en hebben betaald dan ze op hun zestigste aan eindbelast­ing verschuldi­gd zijn op basis van het fictief berekende eindkapita­al. Het lijkt logisch dat inhoudinge­n die de effectief verschuldi­gde eindbelast­ing overtreffe­n, moeten terugbetaa­ld worden. Een concrete beslissing hierover werd nog niet genomen. Los van dit alles is echter vooral de toenemende fiscale complexite­it van pensioensp­aren velen een doorn in het oog. Maar we mogen ook het goede nieuws niet uit het oog verliezen: voor starters is pensioensp­aren er sinds dit jaar alleen maar aantrekkel­ijker op geworden. Wie in 2015 is begonnen met pensioensp­aren, moet immers geen voorafname­s betalen maar heeft al wel meteen het vooruitzic­ht op de verlaagde eindbelast­ing van 8 procent.

Vooral de toenemende fiscale complexite­it van pensioensp­aren is velen een doorn in het oog

 ?? Foto: iso ?? Concreet: deze maand zal een eerste belastings­chijf van 1 procent afgeroomd worden van uw pensioensp­aarrekenin­g.
Foto: iso Concreet: deze maand zal een eerste belastings­chijf van 1 procent afgeroomd worden van uw pensioensp­aarrekenin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium