Het Nieuwsblad

Weyts tegen verplicht terugroepe­n van 317.000 sjoemel-VW’s

- WIM BRILLOUET

317.000, zoveel sjoemelaut­o’s moeten in België verplicht naar de garage. Vanaf begin volgend jaar. De Volkswagen-groep heeft die beslissing gisteren onder druk van de Duitse regering moeten nemen. Maar Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) reageert gepikeerd: ‘Het is de consument die beslist of hij zijn wagen binnenbren­gt. Wie weigert, gaan we echt geen boete geven.’ Eigenaars van een sjoemelaut­o maken maar beter een plaatsje vrij in hun agenda, want hun auto moet van de Volkswagen-groep in de loop van volgend jaar binnen voor herstel. Tot gisteren mochten eigenaars zelf nog kiezen: de auto binnenbren­gen of gewoon blijven rijden. Maar nu heeft het hoofdkanto­or in het Duitse Wolfsburg toch beslist om alle sjoemelaut­o’s – 8,5 miljoen in heel Europa – verplicht terug te roepen.

Gedwongen beslissing

Eigenaars van een Volkswagen, Audi, Skoda en Seat – die de bewuste software in hun auto hebben – krijgen binnenkort een nieuwe brief. ‘Voor ons land gaat het voorlopig om 317.000 auto’s, al kan dat cijfer nog veranderen’, zegt JeanMarc Ponteville, woordvoerd­er van D’Ieteren, de officiële invoerder in ons land. ‘We gaan alle klanten daarvoor aanschrijv­en. Het gaat om een grote operatie, maar we willen niet dat consumente­n rondrijden in een auto die niet conform is.’ De Volkswagen-groep heeft die beslissing móéten nemen, onder druk van de Duitse toezichtho­uder Kraftfahrt-Bundesambt (KBA). De groep had eerst een vrijwillig­e reparatie voorgestel­d, maar daar is de Duitse overheid niet mee akkoord gegaan. ‘We eisen dat alle wagens zonder uitzonderi­ng worden teruggeroe­pen naar de garage’, zei Alexander Dobrindt, Duits minister van Verkeer. VW moet de wagens terugroepe­n omdat stilaan duidelijk wordt dat een klein onderhoud van 10 minuten – zoals eerder aangekondi­gd – voor veel wagens niet zal volstaan om de sjoemelsof­tware te verwijdere­n. Voor een aantal auto’s moeten technici ook aan de motor sleutelen.

Geen heksenjach­t

Maar de consument verplichte­n om zijn sjoemelaut­o naar de garage te brengen, dat gaat te ver, vindt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). ‘Die consument heeft in volle vertrouwen zijn auto gekocht, nu wordt hij nog eens gestraft. We gaan geen heksenjach­t openen op bestuurder­s die weigeren hun auto binnen te brengen. Hier gaan we echt geen boetes voor uitschrijv­en’. Vandaag zitten de bevoegde federale en Vlaamse ministers nog samen om een standpunt in te nemen. In landen zoals Duitsland en Oostenrijk heeft de re- gering zelf zo’n verplicht bezoek aan de garage opgelegd, in ons land is het voorlopig alleen invoerder D’Ieteren die dat wil. De garages van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda staan in ieder geval voor een enorme operatie. Een terugroepa­ctie van meer dan 300.000 auto’s is in ons land ongezien. Voor Traxio, de federatie van autoverkop­ers en -hersteller­s, is het nog te vroeg om te zeggen hoelang de garagehoud­ers gaan bezig zijn met de Dieselgate. In Duitsland spreken specialist­en al van een heel jaar werk in de stelplaats­en van VW-dealers. ‘We kunnen pas echt beginnen met de terugroepa­ctie als we weten welke technische ingreep we moeten doen. Op die informatie wachten we nog’, zegt Jean-Marc Ponteville van D’Ieteren. ‘Als een klant weigert om zijn auto binnen te brengen, kunnen we niet veel doen. Hij heeft er alle baat bij om zijn auto in orde te brengen.’ De kosten van de ingreep in de garage zijn gratis voor klanten.

 ?? Foto: pn ??
Foto: pn
 ?? Foto: Karel Hemerijckx ?? 40-malige Hans Claesen rijdt al 38 jaar (mee) met een Volkswagen.
Foto: Karel Hemerijckx 40-malige Hans Claesen rijdt al 38 jaar (mee) met een Volkswagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium