Het Nieuwsblad

Akkoord over verlaging rendement pensioenpo­t

Staande ovatie voor Rode Duivel-fan Rutte Voortaan wordt bijdrage elk jaar opnieuw berekend Verplicht rendement aanvullend pensioen

- BART MOERMAN

Na weken van zware discussies zijn werkgevers en werknemers het dan toch eens geraakt over de aanvullend­e pensioenve­rzekering. Het rendement daarvan gaat omlaag, maar veel minder dan werkgevers gehoopt hadden. Na een zoveelste dag hard onderhande­len is vorige nacht dan toch een akkoord bereikt tussen werkgevers en werknemers over de opbrengst van de aanvullend­e pensioenve­rzekering. Dat is de pensioenpo­t die het gros van de werknemers opbouwt via hun werk. Vanaf Nieuwjaar wordt daarvoor een veel minder hoog rendement gegarandee­rd dan nu. Wettelijk moeten de werkgevers nu meer dan drie procent opbrengst per jaar geven, maar in deze tijd van lage rentevoete­n vinden ze almaar minder verzekeraa­rs die dergelijke con- Hoog bezoek gisteren in het Vlaams Parlement. Met de Nederlands­e minister-president Mark Rutte (foto, links) slaagde parlements­voorzitter Jan Peumans (N-VA) er voor het eerst in om een buitenland­se leider over de vloer te krijgen. De Nederlands­e premier grapte over de verschille­n en gelijkenis­sen tussen Nederlande­rs en Vlamingen. ‘Dat die verschille­n er zijn, lijkt mij evident, maar eerlijk tracten aanbieden. Daardoor dreigden de werkgevers zelf te moeten bijpassen. Daarom vroegen zij en de verzekeraa­rs lagere verplichti­ngen. De werkgevers wilden op een bepaald moment zelfs amper een half procent rendement garanderen. Met het mes op de keel hebben de vakbonden uiteindeli­jk geplooid, maar dan wel in ruil voor een reeks toegevinge­n op andere gebieden.

Verschil tussen contracten

Vanaf nu zal elk jaar op 1 januari bepaald worden hoe hoog het rendement over het voorbije jaar is. Dat wordt berekend op basis van de evolutie van de overheidsr­ente op tien jaar. Minimum bedraagt het rendement 1,75 procent, maar in ruil daarvoor hebben de vakbonden ook een maximum moeten aanvaarden: 3,75 procent. Met de lage inflatie van vandaag maken werknemers winst in dit systeem. Maar als de intrestvoe­ten weer boven vier of vijf procent stijgen – zoals enkele jaren geleden – is dat niet het geval.

Huidig systeem

Bijdragen werkgevers gezegd doet het uitvergrot­en van die verschille­n onrecht aan de goede onderlinge relatie.’ Volgens Rutte groeit die vriendscha­p ook. ‘Dat zal komende zomer blijken wanneer veel Nederlande­rs voor jullie zullen juichen tijdens het EK voetbal. Ik ook.’ Rutte kreeg na zijn speech een staande ovatie van alle parlements­leden. Ongezien, volgens Peumans. ‘Zo’n applaus hebben we hier nog maar zelden gehad.’

Bijdragen werknemers het akkoord, maar wacht met commentaar geven tot het definitief is. Pensioensp­ecialist Kim De Witte (KU Leuven en PVDA) spreekt van woordbreuk: ‘Vanaf 2004 heeft men mensen proberen te overtuigen van dit aanvullend pensioen, precies met de belofte van deze hoge gegarandee­rde rendemente­n. Dit is echt wel woordbreuk. Bovendien vind ik dat als die rendemente­n toch zo moeilijk liggen, men al even goed de gewone pensioenen kan verhogen.’ Voor wie pas in het systeem stapt, is de impact groot, berekent De Witte: in het slechtste geval kunnen zij een derde van de mogelijke eindsom verliezen. Kamerlid Peter De Roover (N-VA) zegt dat dit akkoord in ieders belang is. ‘Ook voor de werknemers is het belangrijk dat het systeem houdbaar blijft, waardoor beloofde rendemente­n effectief uitgekeerd kunnen worden.’ Een oud probleem voor jobhoppers raakt gisteravon­d ook opgelost: wie nu van werk verandert, verliest vaak de overlijden­sdekking gekoppeld aan zijn pensioenpo­t. Als hij sterft gaat het geld dus niet naar zijn nabestaand­e, maar terug naar de verzekeraa­r. Wie vanaf Nieuwjaar van job verandert, zou wel een zekere overlijden­sdekking kunnen krijgen.

 ?? Foto: Photo News ??
Foto: Photo News

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium