Het Nieuwsblad

350 stokslagen voor een paar flessen huisgemaak­te wijn

Brits premier zet Saudi-Arabië onder druk voor veroordeel­de opa

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Karl Andree (74) werd gepakt door de politie met een paar flessen zelfgemaak­te wijn in zijn kofferbak. Streng verboden in Saudi-Arabië, dus werd de Britse opa veroordeel­d tot 350 stokslagen: vier per seconde, in sessies van vijftig per week. Dat overleeft hun vader niet, vrezen de kinderen van Andree, dus smeken ze de Britse premier David Cameron om al zijn gewicht in de schaal te werpen. Cameron schrijft een brief aan de Saudi’s. Ze weten allemaal dat het streng verboden is om te drinken, maar veel expats in Saudi-Arabië doen het toch. En zolang ze het in hun eigen huizen doen, ontstaan weinig problemen. Maar wie gepakt wordt met alcohol in het openbaar, hangt. Karl Andree maakte het mee in augustus vorig jaar, toen hij een aantal flessen huisgemaak­te wijn vervoerde in zijn auto. De man is 74 en woont al ruim 25 jaar in het Arabische koninkrijk, waar hij werkte voor oliebedrij­ven. Hij wíst dus wat kon en niet. De Britse overheid benadrukt op haar website ook nog eens de zware straffen die in Saudi-Arabië staan op het bezit van alcohol en waarschuwt dat ze Britse burgers ‘niet kan redden van de gevolgen van hun eigen daden’. Dus wacht Andree al meer dan een jaar in een Saudische cel op zijn 350 stokslagen. Zijn kinderen, die de zaak lang stilhielde­n in de hoop op gratie, kwamen deze week naar buiten met het verhaal van hun vader. Ze zijn ervan overtuigd dat de man, die lijdt aan drie soorten kanker, zal sterven als zijn straf wordt uitgevoerd.

Foltering

Daarom kiezen ze nu voor de publieke weg. Ze vragen hun premier David Cameron om zo veel mogelijk diplomatie­ke druk te zetten. Cameron heeft beloofd dat hij een brief zal schrijven aan de Saudische overheid. Een deal van 7 miljoen euro, waarbij de Britten advies zouden geven aan Saudische gevangenis­sen, werd geschrapt, al zegt Cameron dat die beslissing niets te maken heeft met Andree. Het verhaal is des te opmerkelij­ker omdat de Saudische diplomaat Faisal Trad vorige maand aan het hoofd kwam van de Mensenrech­tenraad van de Verenigde Naties, terwijl het Arabische koninkrijk zich eens te meer opwerpt als kampioen van de lijfstraff­en. Zo kreeg de progressie­ve blogger Raif Badawi eerder dit jaar de eerste 50 zweepslage­n van de 1.000 waartoe hij veroordeel­d werd, omdat hij in zijn schrijfsel­s de islam beledigd zou hebben. En Ali Mohammed al-Nimr wacht in de gevangenis op zijn dood. Hij zal onthoofd en gekruisigd worden omdat hij in 2012 – hij was toen zeventien – deelnam aan straatprot­est tegen het regime. En deze week raakte dus bekend dat Karl Andree aankijkt tegen 350 zweepslage­n. Die worden meestal met een dunne, maar taaie, harde stok gegeven. En het gaat snel: de gevangenen krijgen vier slagen per seconde. Pure foltering dus.

Véél misdaden

Maar Saudische functionar­issen verdedigde­n de vele lijfstraff­en tegenover de Verenigde Naties door te stellen dat ‘de Koran specifieke sancties, zoals amputatie, geseling en steniging, voorziet voor bepaalde misdaden’. En de absolute monarchie Saudi-Arabië, met zijn ultraconse­rvatieve versie van de islamitisc­he wet, ziet véél als misdaad. Overspel bijvoorbee­ld, of te veel tijd doorbrenge­n met iemand van het andere geslacht, homo zijn, actie voeren voor mensenrech­ten of tegen het regime. Of in het bezit zijn van alcohol.

 ?? Foto: blg ?? De familie van kankerpati­ënt Karl Andree (74) vreest dat hij zijn straf niet zal overleven.
Foto: blg De familie van kankerpati­ënt Karl Andree (74) vreest dat hij zijn straf niet zal overleven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium