Het Nieuwsblad

UEFA steunt Platini (niet echt)

- FRANK BUYSE

Het Uitvoerend Comité van de Europese voetbalbon­d UEFA is met een gezamenlij­k, zij het slap, standpunt naar buiten gekomen over de schorsing van voorzitter Michel Platini. Na het aanhoren van de advocaat van de ex-voetballer zegt UEFA de Fransman ‘unaniem te steunen in zijn recht om zijn naam te zuiveren voor de Ethische Commissie’. Daaruit besluiten dat de verzamelde Europese landen zich achter Platini scharen, is een brug te ver. UEFA vraagt alleen dat hij gehoord wordt door de Ethische Commissie en zich kan verdedigen. De 1,83 miljoen euro die door Sepp Blatter aan Platini werd overgeschr­even, blijft voor de andere landen een raadsel. Dat de oudste vicevoorzi­tter Angel Maria Villar niet tot interim-president werd benoemd, geldt evenmin als een symbolisch signaal dat de geschorste Platini straks weer in het zadel kan worden gehesen. De reden is dat er ook naar Villar een onderzoek loopt.

Deadline nadert

De UEFA vraagt wel dat de Ethische Commissie ten laatste over een maand beslist of Platini al dan niet schuldig is. En dan rijst er een pro- bleem. De deadline voor de kandidatur­en voor het voorzitter­schap van de FIFA verloopt op 26 oktober. Over tien dagen dus. UEFA moet nu besluiten of het nog een andere Europese kandidaat voor het FIFA-voorzitter­schap naar voren schuift. Maar als Platini niet schuldig blijkt, zou de kandidatuu­r van een tweede Europeaan de positie van de Fransman verzwakken. Is Platini wel schuldig zonder plan-B, dan is er geen Europese kandidaat. Kortom, de UEFA moet knopen doorhakken. Allemaal koren op de molen van de Jordaanse Anderl Anderlecht mocht na het (penalty)drama tegen K KV Mechelen tien dagen aan de zuurst zuurstoffl­es. De spelers werkten naar verluid verluidt hard, bowlden vrolijk en trainden nie niet specifiek op strafschop­pen. Aanvoe Aanvoerder Silvio Proto buigt zich in de aanloop naar een zware week over dé twee pijnpunte pijnpunten van paars-wit: scoren in het algemeen en het omzetten van strafschop­pen in het bijzonder bijzonder. Zondag tegen Zulte Waregem. Altijd moeilijk, zegt men dan. En dan volgende week donderdag Tottenham. Bijna onbegonnen werk, zou men durven zeggen. ‘En die match moeten we nochtans winnen’, knikt aanvoerder Silvio Proto. ‘In de Europa League mogen we eigenlijk niets meer weggeven als we ons willen kwalificer­en.’ Maar Anderlecht is

klaar, prins Ali Bin Al Hussein, sinds woensdag de enige officiële tegenkandi­daat voor Platini. meent de doelman, even achterover leunend. Na een moeilijke periode (Spouwen-Mopertinge­n, STVV, Quarabag, Mechelen) zijn de batterijen tijdens de interlandb­reak weer opgeladen. ‘Al verkies ik match na match.’ Maar hoezo paars-wit onder druk? ‘We staan voor een belangrijk­e week. Maar om nu te zeggen dat Besnik onder druk staat?’, klinkt het protest. ‘De

 ?? Foto: pn
Foto: afp ?? Silvio Proto over de malaise bij Anderlecht. ‘Ach, ik heb een gezin met drie kinderen. Een gemiste strafschop verandert mijn leven niet.’ Michel Platini heeft ‘het recht om zijn naam te zuiveren’.
Foto: pn Foto: afp Silvio Proto over de malaise bij Anderlecht. ‘Ach, ik heb een gezin met drie kinderen. Een gemiste strafschop verandert mijn leven niet.’ Michel Platini heeft ‘het recht om zijn naam te zuiveren’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium