Het Nieuwsblad

Jos Libotton brengt in boek koningskin­deren samen

HOLSBEEK De geboorte van een zevende achtereenv­olgende zoon of dochter geldt als een buitengewo­ne gebeurteni­s, en daarom aanvaardt het Hof het peterschap van die kinderen. Jos Libotton ging in Holsbeek op zoek naar koningskin­deren en bundelt hen in een bo

-

Samen met het gemeentebe­stuur en de cultuurraa­d nodigde Jos Libotton de koningskin­deren uit op de voorstelli­ng van zijn boek. De meesten bleken weinig contact te hebben met elkaar. ‘Ik wist wel dat Boudewijn Driesmans ook een zevende zoon was, en daarom net als ik genoemd is naar koning Boudewijn’, zegt Boudewijn Frooninckx. ‘Ik kreeg net als hij gelukwense­n van de koning bij mijn huwelijk.’ Fabiola Vermaelen komt uit Kortrijk-Dutsel. ‘Ik heb nog steeds een goede band met Roza Hendrickx, die als echtgenote van toenmalig burgemeest­er Jaak Smets door koningin Fabiola was gevraagd om haar als meter te vertegenwo­ordigen’, zegt ze. ‘Ik ben al uitgenodig­d op het paleis, maar had er geen contact met het vorstenpaa­r.’ Astrid Dauw is geboren in de periode waarin België geen koning had. ‘Ik kreeg de naam van de laatste koningin, maar heb nooit iets vernomen van het Hof’, zegt ze ietwat ontgoochel­d. En dan is er nog Boudewijn Van Nerum. Die werd geboren in 1955, maar overleed op zijn zeventiend­e bij een verkeerson­geluk. Een aantal broers vertegenwo­ordigde hem.

Uitsterven­d ras

Auteur Jos Libotton speelde al een tijdje met het idee om iets te doen rond de koningskin­deren. ‘Vroeger waren grote gezinnen eerder regel dan uitzonderi­ng’, zegt hij. ‘Dat is nu voorbij. Ik vrees dan ook dat koningskin­deren niet blijven bestaan, want hoeveel gezinnen tellen nu nog zeven kinderen?’ De genodigden kregen ook uitleg van Astrid Bammens, zelf een zevende dochter en kenner en auteur van een boek over koningin Astrid. Dirk Vanden Eynde deed het verhaal van zijn appelboom uit Küssnacht, die hij op de Kriesberg in Nieuwrode plantte als Astridboom. Bakkerij Huts verwerkt de appels in een Küssnachtt­aart, ook wel Astridtaar­t genoemd. De aanwezigen lieten het zich smaken.

 ?? Foto: fg ?? Honderden graven op het kerkhof maken plaats voor onder meer een ceremonier­uimte en een rustpark.
Foto: fg Honderden graven op het kerkhof maken plaats voor onder meer een ceremonier­uimte en een rustpark.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium