Het Nieuwsblad

Activering­sbelasting zet kwaad bloed bij inwoners

Voorlopig geen aanpassing voorzien van hoge tarieven

- FERNAND GOYENS

Bij de eigenaars van bouwgronde­n in Lubbeek heerst onvrede. De activering­sbelasting die ze voor hun onbebouwde percelen moeten betalen, is immers niet min. Voor sommigen loopt de taks op tot liefst 9.000 euro.

Vorig jaar moest het schepencol­lege keuzes maken om de gemeenteka­s te spijzen en een financieel evenwicht te bereiken. Ofwel moest de personenbe­lasting drastisch omhoog, ofwel werden nieuwe inkomsten gegenereer­d. ‘Elke schepen had bouwplanne­n die hij wilde realiseren’, klinkt het bij oppositiep­artij Open VLD. ‘Maar daarvoor is geld nodig. Omdat de bevolking sterk verouderde en er bouwgronde­n te kort waren voor jonge gezinnen, is dan maar een simulatie gemaakt met basisgegev­ens van de belastinge­n op onbebouwde bouwgronde­n. Als oppositiep­artij hanteerden we 16 euro per lopende meter straatzijd­e, met een maximum van 300 euro. De bevolking begreep dat. Om alle projecten uit te voeren, kwam het college echter tot een bijzonder zware verhoging van de grondbelas­ting, ook wel de activering­sbelasting genoemd.’

LUBBEEK

De belasting op onbebouwde bouwgronde­n is opgetrokke­n naar 70 euro per strekkende meter aanpalende weg. Daardoor krijgen sommige eigenaars plots een belastingb­rief in de bus die gaat tot 9.000 euro op jaarbasis. Velen zijn daar allesbehal­ve tevreden mee en dienen bezwaar in. Anderen trekken tevergeefs naar de notaris of nemen een advocaat onder de arm.

Jonge mensen

Volgens schepen van Financiën Jo Pierson (CD&V) was de belasting de enige mogelijkhe­id om eigenaars dit jaar opbrengt, is nog niet duidelijk. Lubbeek telt nog ongeveer zeshonderd kavels. Alle erkende bouwgronde­n zijn opgenomen in een register. Alleen de dienst Ruimtelijk­e Ordening en Stedenbouw kan de bestemming daarin wijzigen. Bezwaarsch­riften zijn mogelijk, maar wij gaan ervan uit dat bouwgronde­n ook bouwgronde­n blijven.’

Geen veranderin­gen

De activering­sbelasting is goedgekeur­d voor de periode 2014-2019. Van een aanpassing van de tarieven is de komende jaren dus geen sprake.

 ?? Foto: fg ?? JO PIERSON
Foto: fg JO PIERSON

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium