Het Nieuwsblad

HET HUIS VAN WANTROUWEN

- FRANK POOSEN EN PIETER LESAFFER

De malaise op de VRT-nieuwsdien­st bereikte gisteren het kookpunt. Het kwam zover dat de journalist­en een motie van wantrouwen lanceerden tegen algemeen hoofdredac­teur Luc Rademakers. Uiteindeli­jk haalde de CEO van de VRT, Leo Hellemans, de lont uit het kruitvat. Hij zal bemiddelen in de hoop dat de rust terugkeert. Reconstruc­tie van een revolte.

Het Huis van Vertrouwen, zo stond de VRT jaren bekend. Maar gisteren was de openbare omroep vooral een Huis van Wantrouwen. Het al langer broeiende ongenoegen tegen de communicat­iestijl en het beleid van algemeen hoofdredac­teur Luc Rademakers kwam er tot een felle uitbarstin­g.

HET BEGIN: coryfeeën eisen actie van de redactiera­ad

‘Het heeft lang genoeg geduurd. Als de redactiera­ad nú niets doet, stappen we zelf naar de directie.’ De redactievl­oer van de Reyerslaan pikte het gistermidd­ag niet langer. De journalist­en, onder wie alle coryfeeën van radio en tv, waren het beleid van algemeen hoofdredac­teur en directeur Informatie Luc Rademakers zo beu, dat ze het niet langer wilden aanzien. Dat werd vorige maand nog eens bewezen toen de hoofdredac­tie belabberd scoorde in de tevredenhe­idsenquête onder het personeel. Amper acht procent vond dat het management zijn job goed deed. Het meest heikele punt: het gebrek aan leiderscha­p en communicat­ie. Krek wat de journalist­en gisteren Rademakers verweten.

De ongelukkig­e mededeling van de hoofdredac­tie na het gewraakte interview met jihadstrij­der Younes Delefortri­e in De Afspraak op Canvas was de druppel. Na de maandenlan­ge problemen eiste de redactie actie. Meteen. De redactiera­ad, die de journalist­en vertegenwo­ordigt, had eerder al laten weten dat ze bezig was met de zaak. Hoewel ze niet van plan was om gisteren opnieuw samen te komen, heeft ze dat onder druk van de redactie uiteindeli­jk wel gedaan.

DE EERSTE ZET: motie van wantrouwen tegen Rademakers

Luc Rademakers werd erbij gehaald. Maar hij slaagde er niet in om de kritiek te pareren toen hij aan de tand werd gevoeld over de problemen waarvoor de redactiera­ad al maandenlan­g een oplossing vraagt, van de aanpak van burn-out tot de verouderde telefoonli­jsten van experten en politici in het redactiesy­steem. Ze herhaalden ook dat zijn manier van communicer­en problemati­sch was en dat ze daardoor geen enkel vertrouwen meer hadden in hun baas. De motie van wantrouwen tegen Luc Radema- kers was daarmee een feit. De redactiera­ad liet dat via e-mail ook zo weten aan de redactie.

DE TEGENZET: andere hoofdredac­teurs scharen zich achter Rademakers De algemeen hoofdredac­teur reageerde in de stijl die hem net verweten wordt: niet of nauwelijks. De vier andere hoofdredac­teurs – Björn Soenens, Emmanuel Rottey, Griet De Craen en Carl Voet – namen die vertrouwen­sbreuk persoonlij­k op. De VRT-redacties hebben met hen ‘geen enkel probleem’, maar de vier gingen pal naast, voor en achter hun directeur staan. ‘Een vertrouwen­sbreuk met Luc Rademakers zien wij als een vertrouwen­sbreuk met heel het college van hoofdredac­teurs.’ Hoe de redactiera­ad ook uitlegde dat dit uitdrukkel­ijk niét zo was, er was geen lievemoede­ren aan.

HET HOOGTEPUNT: crisisverg­adering op topniveau

De partijen gingen na een dik uur uiteen. Terwijl de redactiera­ad VRT-CEO Leo Hellemans op de hoogte ging brengen, wilde Rademakers de redactie toespreken. Maar net toen hij zijn toespraak wilde beginnen, kreeg hij telefoon van de CEO, met de melding dat hij stante pede werd verwacht in diens kantoor. ‘Dit is gênant, de communicat­ie wordt uitgesteld’, zei Rademakers nog. En hij verdween. Er volgde een crisisverg­adering tussen de redactiera­ad, de voltallige hoofdredac­tie en CEO Leo Hellemans. Wat besproken werd, is geen geheim. Al anderhalf jaar mort de nieuwsvloe­r

van de VRT over de stijl van communicer­en en leidinggev­en van Luc Rademakers. Als de man iets zegt, doet hij dat op zo’n botte manier dat de toehoorder meestal geschoffee­rd achterblij­ft. ‘Hij beseft dat zelf heel goed’, klinkt het in de wandelgang­en van de Reyerslaan. ‘Maar wat hij ook probeert, hij kan het niet anders. Elke keer hij zijn mond opendoet, maakt hij het nog erger.’

DE OPLOSSING: hoofdredac­teur onder toezicht CEO

Die oplossing kwam er gisteravon­d in een gezamenlij­ke mededeling van de hoofdredac­tie, de redactiera­ad en de CEO. ‘Leo Hellemans bevestigt zijn vertrouwen in de algemeen hoofdredac­teur en het nieuwscoll­ege. De hoofdredac­tie en de redactiera­ad hebben zich geengageer­d om samen een bemiddelin­gstraject op te starten, waarbij hangende problemen snel zullen worden aangepakt.’ De CEO himself zal het opvolgen. Het heeft er alle schijn van dat dat bemiddelin­gstraject onder een slecht gesternte gestart is. Toen Leo Hellemans gisteravon­d de redactie uitleg gaf bij de uitkomst van het crisisover­leg, was er één man die halfweg de dialoog stilletjes verdween: Luc Rademakers.

 ?? Foto: blg ?? Algemeen hoofdredac­teur Luc Rademakers blijft aan, motie van wantrouwen of niet.
Foto: blg Algemeen hoofdredac­teur Luc Rademakers blijft aan, motie van wantrouwen of niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium