Het Nieuwsblad

De bedrijven profiteren het meest van de groene stroom, maar toch kiest Turtelboom ervoor de gezinnen te doen betalen

-

Grotere verbruiker­s betalen weliswaar meer, maar zeker niet in verhouding tot hun verbruik. Bedrijven die echt heel veel stroom verbruiken, krijgen zelfs zware kortingen. De belasting moet in totaal een klein half miljard euro opbrengen. De gezinnen betalen daarvan de helft, hoewel zij veel minder dan de helft van de stroom in ons land verbruiken. Energiemin­ister Turtelboom zegt dat ze hiermee ‘schoon schip maakt’ met het verleden, omdat alle overblijve­nde kosten van de steun aan groene stroom hiermee weggewerkt zouden zijn. Het voordeel van de nieuwe heffing is dat er geen btw op betaald moet worden, en de federale overheid dus geen graantje meepikt van de tariefverh­oging. Die verhoging is bovendien uniform in heel Vlaanderen, en verschilt niet per distributi­egebied.

‘Turteltaks’

De oppositie reageert ziedend. Prompt doopte SP.A de nieuwe belasting om tot ‘Turteltaks’. Een onrechtvaa­rdige aanslag op het gezinsbudg­et, vindt de partij. ‘Het is toch niet correct dat gezinnen die weinig energie verbruiken evenveel betalen als zij die veel verbruiken’, zegt Vlaams parlements­lid Johan Danen van Groen. ‘Bovendien is het niet eerlijk dat de grote bedrijven bijna buiten schot blijven: zij zijn de grootste stroomverb­ruikers en ze profiteren er het meest van dat de prijs van de elektricit­eit

zélf goedkoper is geworden door al die groene stroom. Bovendien doen zij de beste zaak met alle steunmaatr­egelen.’ Dat zegt ook Rob Beenders (SP.A). ‘De bedrijven profiteren het meest van de groene stroom, maar toch kiest minister Turtelboom ervoor de gezinnen te doen betalen.’ Hij ziet eenzelfde logica in andere maatregele­n van de Vlaamse en de federale regering. De btwverhogi­ng bijvoorbee­ld treft de bedrijven niet omdat zij die btw kunnen aftrekken. ‘In plaats van elk gezin een taks op te leggen, zouden de investerin­gen beter doorgereke­nd worden naarmate de prijzen erdoor dalen’, zegt hij.

ROB BEENDERS

Factuursch­ok

De nieuwe belasting is intussen al de zesde verhoging van de stroomprij­s in één jaar tijd. Vier ervan zijn doorgevoer­d door een regering, twee door de energiereg­ulator VREG. Voor een gezin met twee kinderen en een gemiddeld verbruik van 3.500 kilowatt komt er meer dan de helft bij op de factuur. Vooral met Nieuwjaar mag u een factuursch­ok verwachten, want dan stijgt het te betalen bedrag met 225 euro. Een deel van de verhoginge­n komt voort uit de kosten voor de steun aan groene stroom. Het gaat dan om zonnepanel­en (van bedrijven, landbouwer­s én particulie­ren), maar ook om biomassace­ntrales (waarin bijvoorbee­ld houtsnippe­rs verbrand worden) en ook windmolens.

 ??  ?? SP.A
SP.A

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium