Het Nieuwsblad

Maffiaclan verschanst­e zich in Frans viersterre­nhotel

- De arrestatie, waarbij twintig agenten werden ingezet, verliep niet zonder slag of stoot. Eén van de verdachten probeerde te vluchten en raakte daarbij lichtgewon­d

Minder dan twee maanden na de felbesprok­en liquidatie van Silvio Aquino, de maffiabaas die in Opglabbeek met meerdere kogels werd afgemaakt, is een definitiev­e doorbraak niet veraf. Intens speurwerk door 25 Belgische agenten die fulltime op de zaak zijn gezet, heeft geleid tot de arrestatie van de vijf nog levende verdachten. De zesde werd diezelfde 27ste augustus nog dood teruggevon­den langs een snelweg in het Nederlands­e Roermond. De andere vijf, daar is het Limburgse gerecht van overtuigd, hebben de liquidatie van het kopstuk van de Maasmechel­se drugsbende vanop de eerste rij meegemaakt. Volgens de verklaring­en van Silvio’s vrouw, Silvia Liskova, deden ze dat verkleed als nepagenten.

Eén grote familie

De verdachten zijn Oost-Europeanen en stammen uit het Albanese zigeunermi­lieu. Volgens Dominique Renotte van het parket Limburg hebben alle gearrestee­rden familiale banden. ‘Het lichaam in Roermond was dat van de zoon van een mededader. Verder zijn nu ook de broer en de oom aange- houden.’ Een van hen zit al enkele weken in een Vlaamse cel na het plegen van een inbraak. De rest bleef langer uit de klauwen van het gerecht. Twee van zijn kompanen (29 en 32 jaar) werden een week geleden door de Duitse autoriteit­en opgepakt in Keulen. De ene thuis, de andere in een winkel- centrum. De twee hadden een vast adres in de Duitse stad. Hun arrestatie­s verliepen zonder problemen. Donderdagn­acht werd 1.200 kilometer zuidelijke­r, in het Franse Mandelieu-La-Napoule, de voorlopig laatste arrestatie verricht. Twee vermoedeli­jke daders, onder wie de vader van de dood teruggevon­den verdachte, konden gevat worden. De voorbije weken hadden de twee zich schuilgeho­uden in het Antwerpse. Toen bleek dat de speurders dichterbij kwamen, vluchtten ze naar Zuid-Frankrijk. Hun schuiladre­s: een chique viersterre­n- hotel nabij Cannes. Dat de twee de politie verwachtte­n, bleek uit het feit dat ze hun suite langs de binnenzijd­e gebarricad­eerd hadden. Al dagen kwamen ze niet meer buiten uit schrik om opgepakt te worden. De operatie, waarbij twintig agenten werden ingezet, verliep ook niet zonder slag of stoot. Eén van de verdachten wou vluchten en raakte daarbij lichtgewon­d. Met hun arrestatie zijn alle ontbrekend­e puzzelstuk­ken gevonden. Rest enkel nog de puzzel te leggen, met name uitklaren wie de fatale schoten heeft gelost. Maar daarvoor moeten ze eerst uitgelever­d en verhoord worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium