Het Nieuwsblad

Geen keuze meer:

Na invoerder D’Ieteren wil ook de regering eigenaars verplicht naar garage sturen

- WIM BRILLOUET

De klant verplichte­n om zijn sjoemelaut­o te laten herstellen? Geen denken aan, klonk het gisteren nog bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). ‘Die heeft zijn wagen in alle vertrouwen gekocht. Hij mag zelf beslissen of hij naar de garage gaat.’ Maar een dag later – na overleg tussen de federale regering en gewestrege­ringen – gaat het een andere kant op. Je sjoemelaut­o binnenbren­gen, het zal verplicht worden. Ook door de overheid. Daar wijst tenminste alles op. Want begin volgende week zit bevoegd minister Kris Peeters (CD&V) samen met D’Ieteren, de invoerder van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda in ons land. Hij wil er de impact en specificat­ies bespreken van een verplichte terugroepa­ctie en wil eigenaars behoeden voor verdere problemen.

Uitstootno­rmen

‘De consument heeft recht op – en baat bij – een auto die in orde is. Als hij blijft rondrijden met zijn auto, is die niet meer in regel met de fiscalitei­t en de opgelegde uitstootno­rmen. Om Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), in Alles wijst erop dat de regering elke eigenaar van een sjoemelaut­o gaat verplichte­n om zijn wagen binnen te brengen. Nu wil alleen invoerder D’Ieteren dat opleggen, maar die kan dat niet afdwingen. De regering kan dat wel, en de kans is groot dat ze begin volgende week die verplichti­ng officieel maakt. In landen als Duitsland en Oostenrijk is dat al het geval. mogelijke problemen te vermijden, kan de wagen beter in orde zijn’, laat Peeters weten. Voor 317.000 Belgische eigenaars van sjoemelaut­o’s is er dan geen keuze meer: ze moeten hun wagen binnenbren­gen. En dat is nog een stap verder dan invoerder D’Ieteren, die zo’n verplichti­ng donderdag afkondigde. Een auto-invoerder kan zoiets niet afdwingen, een overheid wel. Net zoals in on- De door het dieselscha­ndaal zwaar in opspraak gekomen VW-groep heeft vorige maand in Europa meer auto’s verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit de cijfers van de Europese federatie van autofabrik­anten ACEA. Volkswagen zelf verkocht 152.130 auto’s (+6,6 procent), Audi der andere Duitsland en Oostenrijk. Ook daar heeft de regering VW-eigenaars verplicht om binnenkort naar de garage te gaan. Of er sancties komen voor eigenaars die hun sjoemelaut­o weigeren binnen te brengen, is nog helemaal niet duidelijk. Autokeurin­gscentra zouden daar wel een rol in kunnen spelen. Ze kunnen controlere­n of eigenaars van een sjoemelaut­o een attest hebben dat hun wagen is aangepast. Dat attest krijgen ze mee als hun wagen is teruggeroe­pen en hersteld in de garage. Intussen blijft het wachten voor de 317.000 betrokken eigenaars. De terugroepi­ng kan volgens D’Ieteren begin volgend jaar starten.

Méér Volkswagen­s verkocht in Europa

73.509 (+10,1 procent) en Skoda 55.389 (+10,2 procent). Daarmee blijft de Duitse autoconstr­ucteur veruit de grootste in Europa, al liep zijn marktaande­el wel wat terug: van 23,6 naar 23,3 procent. Wereldwijd zag het autoconcer­n zijn verkoop ook met anderhalf procent teruglopen om af te klokken op 885.000 Volkswagen­s. Al is dat veeleer een gevolg van de dalende autoverkoo­p in China en Brazilië dan van het dieselscha­ndaal zelf. De exacte draagwijdt­e daarvan zal pas de komende maanden echt zichtbaar worden. In Wolfsburg houden ze hun hart al vast.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium