Het Nieuwsblad

‘Mailbox sluiten tegen burn-out is een naïef idee’

Voorstel van overheid om ziekteverz­uim tegen te gaan afgeschote­n door experts

- PAUL DEMEYER

Om haar ambtenaren tegen een burn-out te beschermen, overweegt de Vlaamse overheid de mailboxen om 18 uur af te sluiten. ‘Een heel slecht idee’, zegt Frederik Anseel, professor arbeidspsy­chologie. ‘Zo ontneem je mensen hun autonomie en net dat leidt tot een burn-out.’ ‘Er is een nieuw denken rond werk’, zegt professor Frederik Anseel (UGent). ‘Werk is niet meer iets wat je van 9 tot 17 uur doet in het zicht van je baas. Werk vandaag is de realisatie van een opgelegd project. Wanneer je dat doet of waar je dat doet, speelt eigenlijk geen rol meer. Het resultaat telt. Daarop word je afgerekend. Niet op je aanwezighe­id tussen 9 en 17 uur.’ Die verschuivi­ng is te danken aan het internet. Zo kunnen werknemers ’s avonds nog inloggen op hun werk en via mail met de collega’s communicer­en. ‘Dat schept de mogelijkhe­id om je werk aan je privé aan te passen. Mensen kunnen ’s morgens eerst thuis werken tot de files zijn opgelost. Of ze kunnen vroeger van het werk naar huis om de kinderen te halen en het avondmaal klaar te maken. Daarna kunnen ze weer inlog- gen en voortdoen. Die mogelijkhe­id vermindert bijvoorbee­ld de filestress aanzienlij­k. En geeft een gevoel van autonomie. Onderzoeke­n oeken hebben al voldoende aangetoond dat je zo het gevaar op burnouts bij de werknemers aanzienlij­k vermindert’, zegt Anseel. Een werkgroep Welzijn stelt nu net wel voor om de mailboxen van de Vlaamse ambtenaren om 18 uur af te sluiten. Ze hopen daarmee het hoge ziekteverz­uim (gemiddeld 10,6 dagen per jaar, tegen 5,1 in de privé) naar beneden te krijgen.

Werklast blijft

Dat idee haalden ze in het buitenland. Onder andere in Duitsland heeft BMW al zo’n maatregel ingevoerd. ‘Maar ze zijn er al grotendeel­s op teruggekee­rd’, zegt Anseel. ‘De mails afsluiten is voor het eerst toegepast in Zweden. Wat zagen ze daar?

NIEUWS

5

FREDERIK ANSEEL Professor arbeidspsy­chologie

Werk vandaag is de realisatie van een opgelegd project. Wanneer je dat doet of waar je dat doet, speelt eigenlijk geen rol meer. Het resultaat telt Een werkgroep stelt voor om de mailboxen van Vlaamse ambtenaren af te sluiten, om hen te beschermen tegen burn-out. Maar dat zal net het omgekeerde effect hebben, denken experts.

Dat werknemers buiten de werkuren dan maar via hun Hotmail- of Gmail-account voortwerke­n.’ Ook de Externe Dienst voor Preventie en Beschermin­g op het Werk is niet helemaal overtuigd van het heil van een sluitingsu­ur voor mailboxen. ‘Want daarmee verminder je de werklast niet. Het zou al goed zijn wanneer bazen hun werknemers eens duidelijk zeggen dat ze niet verwachten dat ze ’s avonds laat nog achter hun computer kruipen voor het werk.’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: put ??
Foto: put
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium