Het Nieuwsblad

Onze coaches. De eerste is zo oud dat hij zijn eigen tenen niet kan aanraken. Dat lijkt me een verkeerd signaal naar een groep spelers

-

Ik ben diep ontgoochel­d. En dat komt door u. Woensdag zat ik bij De Wereld Draait Door, klaar om een gedicht voor te lezen, toen Matthijs van Nieuwkerk trots zijn Belgische troostpakk­et liet zien. Een voetbalshi­rt. Rood. Niet dat laffe Oranje. Alleen daarom al verdient u het EK, en wij niet. Oranje, dat spuit je op je gezicht als je naar een kinderfees­tje gaat. Ik kan helemaal geen sexy oranje dingen bedenken, zelfs niet als ik mijn best doe. Nou ja, goed, een sinaasappe­l is oranje. Een vrucht met een navel. Daar ga je al. Nee, dan rood. De lippen van een vrouw. Niet jouw vrouw, maar van een andere vrouw. Bloed is rood, als je de polsen tegen elkaar aan doet om een eeuwige vriendscha­p te bezegelen. David Bowie zijn haar was rood. Pas na zes weken, als de nieuwighei­d ervan af was, dan werd het oranje. Rood is de waas die Nederlande­rs voor hun ogen krijgen als ze de namen Guus Hiddink en Danny Blind horen. Onze coaches. De eerste is zo oud dat hij zijn eigen tenen niet kan aanraken. Dat lijkt me een verkeerd signaal naar een groep spelers, eruitzien alsof je net bij de bejaardeng­ymnastiek bent weggestuur­d. Toch heeft Guus maandenlan­g voor de groep gestaan. Danny Blind is niet veel beter. Zijn zoon speelt in het Nederlands elftal en dat heeft iets vreselijk treurigs. Met je zoon ga je vissen, of naar een verjaardag. Door de aanwezighe­id van papa en zoon Blind in het hoogste vertegenwo­ordigende elftal van Nederland kreeg het Nederlands elftal iets provinciaa­ls. Iets gezelligs. Ik ben jaloers. Waarom hebt u mij geen troostpakk­et gestuurd? Wat ontzettend jammer, Belgen, dat de liefde maar van één kant komt. Al wekenlang verdiep ik mij in uw competitie, en – eerlijk is eerlijk – vaak eet ik nog liever een rauwe lever in een Frans restaurant dan dat ik naar uw voetbal kijk. Daar werk ik me allemaal doorheen om u hier, op deze plek, bij te praten over mijn kijk op uw voetbal. Dan zou je een beetje dankbaarhe­id verwachten. Niets. Ik ontving niets. Ik zit al twee dagen op een stoeltje in de hal van mijn huis, glurend naar de brievenbus, wachtend op iets roods met mouwtjes. U moet weten dat ik het met trots zou hebben gedragen. Ik zou het volgende week aan hebben gedaan naar DWDD en ik zou als een duivel hebben gedicht. Ik had zo graag dit weekend in het kapotgevoe­tbalde Nederland een restaurant binnen willen lopen met uw shirt. En dan luisteren naar het geknars van tanden en het zachtjes, snikkend, huilen. Want zo is de sfeer nu in Nederland. We doen net alsof we het u enorm gunnen. En als we worden geintervie­wd over de neergang van het Nederlands elftal, antwoorden we: ‘Dan zijn we toch gewoon

Op de bal als het kan, vol op de man als het moet. Nico Dijkshoorn, de scherpste pen van de Lage Landen, fileert meedogenlo­os het voetbal. Vol boosheid over dwaze modernitei­ten, vol liefde voor de Grote Emotie in de mooiste sport ter wereld.

voor de Belgen’. Maar neemt u maar van mij aan dat er in Nederlands­e huizen portretten worden verbrand van uw koning. U hebt de rode shirts aan de verkeerde mensen gegeven. Ik zag net een foto van Frits Barend met een Belgische vlag en een Belgisch shirt. Hij heeft ook al dat pakket ontvangen. Frits Barend slaapt al dertig jaar met een leeuwenkop onder zijn arm! Frits Barend IS Oranje. Al geef je die zestig liter bier, dan nog pist hij oranje frisdrank. Frits Barend heeft een korte, maar intense relatie gehad met Ruud Gullit, de onderkonin­g van Oranje. En die stuurt u een shirt. U bent niet goed wijs. Daarom ga ik nu doen wat ik niet van plan was te doen. Ik ga u vertellen hoe het zal gaan met het Belgisch team. Ze gaan Europees kampioen worden. En dan gaat er iets vreemds gebeuren. U zult trots zijn. Maar trots op een nare manier. Zwel- gend trots. U zult vergeten wat de Belgische volksaard is. Bescheiden­heid en respectvol zijn. U zult, net zoals dat in Nederland is gebeurd vlak na het WK in Brazilië, werkelijk gaan geloven dat uw elftal een geschenk van God aan de FIFA is. U zult ons geen shirts meer sturen en u wilt ons niet meer omarmen. Als wij uw land bezoeken, dan zullen wij net doen alsof we het niet horen. Maar het zal er zijn: het besmuikte gelach als wij langs een terras lopen. U herkent ons aan de kromme ruggen en de verbeten trek om de mond. U zult genieten. U zult plannen maken voor de toekomst. Een jaar na het gewonnen EK zullen er 34.589 zonen worden geboren die Vincent heten. En daarna neemt uw bond een coach aan die zich niet zelfstandi­g om kan draaien in bed en zal alles verloren zijn. Dat is onafwendba­ar. En dat allemaal omdat u mij geen pakket stuurde.

 ?? Foto: pn ?? Danny Blind: zijn zoon speelt in het Nederlands elftal en dat heeft iets vreselijks treurigs. Met je zoon ga je vissen, of naar een verjaardag.
Foto: pn Danny Blind: zijn zoon speelt in het Nederlands elftal en dat heeft iets vreselijks treurigs. Met je zoon ga je vissen, of naar een verjaardag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium