Het Nieuwsblad

Zeven jaar zwoegen voor wooncentru­m De Mantel

Burgemeest­er Dirk Claes en Rotary schenken cheque

- GUIDO GOVAERTS

Elf volwassene­n met een beperking kunnen vanaf volgend jaar zelfstandi­g in wooncentru­m De Mantel in Rotselaar verblijven. Zeven jaar geleden kwam het centrum voor het eerst ter sprake. Burgemeest­er Dirk Claes (CD&V) schonk er gisteren zijn huwelijksc­adeaus.

Het wooncentru­m is het resultaat van een samenwerki­ng tussen vzw Den Ateljee, Stichting De Mantel en Huize Eigen Haard uit Aarschot. Op 7 januari volgend jaar neemt een eerste groep bewoners er haar intrek. Bij de officiële opening met Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) op 26 januari is alles al volzet.

WEZEMAAL

Huwelijksg­eschenken

Burgemeest­er Dirk Claes (CD&V) en zijn vrouw Ann Ceulemans schonken gisteren een cheque van 12.500 euro aan De Drempel. Dat is de som van de giften die de bevolking van Rotselaar cadeau deed toen de burgervade­r op 22 augustus trouwde. Ook Rotary Rotselaar beloofde aan De Mantel een cheque van 25.000 euro. Bezieler van het project is Pol Morissens, de verantwoor­delijke van Den Ateljee. Dat kreeg in 1982 een erkenning voor zes plaatsen om volwassene­n met een lichamelij­ke beperking een zinvolle dagbestedi­ng te bezorgen. Intussen is er een erkenning voor twaalf plaatsen. ‘Onze activiteit­en zorgen voor een aanbod van verkoopbar­e producten’, zegt Morissens. ‘Geïnteress­eerden kunnen ze ontdekken op de kerstmarkt op 28 en 29 december. Belangrijk is ons ecologisch aanmaakblo­kje K-Lumet, waarmee we heel Vlaanderen bevoorrade­n. Met het Stripeljee beheren we dan weer zeventiend­uizend stripalbum­s.’ Den Ateljee is een dagcentrum, maar op een dag vroegen ouders of ook huisvestin­g mogelijk was. ‘Zo ontstond Stichting De Mantel, die instond voor de financieri­ng van het wooncentru­m in Wezemaal’, zegt Morissens. ‘Dat kostte 1,8 miljoen euro. Het is prachtig gelegen tussen woonzorgce­ntrum De Lelie, school De Rank, de chirolokal­en en jeugdhuis Floere Bloes.’

Hobbelig parcours

‘Voor de werking en begeleidin­g in De Mantel werken we samen met Huize Eigen Haard uit Aarschot’, zegt Morissens nog. ‘Dat heeft een pak ervaring en het doel leunt aan bij wat wij willen bereiken. Toch was de realisatie van het centrum een behoorlijk hobbelig parcours. Zeven jaar heeft het geduurd. We hadden onder meer te maken met een archeologi­sch onderzoek dat op een Keltische nederzetti­ng stuitte. Maar uiteindeli­jk staan hier elf appartemen­ten waarin onze bewoners zelfstandi­g kunnen verblijven, en gemeenscha­ppelijke ruimtes voor wie meer contact wil.’ Voor de inrichting kwamen de schenkinge­n van de Rotselaars­e bevolking en de burgemeest­er en Rotary goed van pas.

 ?? Foto: ggh ?? Burgemeest­er Dirk Claes en zijn vrouw Ann schenken 12.500 euro aan Luc, de eerste bewoner van Stichting De Mantel, en zijn moeder Bertha.
Foto: ggh Burgemeest­er Dirk Claes en zijn vrouw Ann schenken 12.500 euro aan Luc, de eerste bewoner van Stichting De Mantel, en zijn moeder Bertha.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium