Het Nieuwsblad

Tweede kans na dodelijke duw aan vader

BAAL/LEUVEN Op de Leuvense strafrecht­bank is D. M. (48) uit Baal veroordeel­d tot twaalf maanden cel met probatie-uitstel voor een duw aan zijn vader. Die stierf daarbij.

-

Hoe moeilijk de situatie ook is, in alle omstandigh­eden moet je jezelf kunnen beheersen. Die boodschap heeft de Leuvense strafrecht­er vrijdag gegeven in een zaak van intrafamil­iaal geweld met dodelijke afloop. Een hoogoplope­nde ruzie tussen een vader en zijn zoon eindigde een jaar geleden dramatisch voor Jean M. (67). De man stierf in het Imeldaziek­enhuis in Bonheiden, drie weken nadat hij na een duw van zijn zoon D. met het achterhoof­d op de marmeren vloer van zijn woning aan de Pandhoeves­traat in Baal was terechtgek­omen. Hij had een hersenbloe­ding en raakte in coma. Op 7 oktober vorig jaar zaten het slachtoffe­r, zijn zoon en dochter in de kantine van visclub De Nieuwe Brasem in Baal. Op een bepaald moment ontstond een woordenwis­seling. Op de rechtbank verklaarde D. dat het om geld ging, maar zijn zus zegt dat D. dreigde haar kind af te nemen omdat ze zogezegd manisch-depressief was. Vader Jean zou genoeg hebben gehad van de onenigheid en ging naar huis. Een halfuur later volgde D., die na zijn scheiding een studio bewoonde in het ouderlijk huis.

Onweerstaa­nbare dwang

Thuis laaide de discussie opnieuw op, waarop de beklaagde in de badkamer tegen de deur sloeg. Jarenlange frustratie­s kwamen met een eerste duw naar buiten. In de hal volgde een tweede duw, met fatale gevolgen. D. betwistte die niet, maar zei dat hij handelde uit onweerstaa­nbare dwang. ‘Hier is geen sprake van een dreiging die zo ernstig was dat de handelings­vrijheid van de beklaagde in het gedrang kwam’, sprak de rechter in het vonnis. Het was niet de eerste keer dat in het gezin problemen waren. De politie moest vroeger al langsgaan omdat D. zijn moeder bij de keel had gegrepen en tegen de muur had geduwd. Sinds een tijdje krijgt hij psychologi­sche begeleidin­g. Die moet hij van de rechter blijven volgen als hij zijn straf niet omgezet wil zien in een effectieve gevangenis­straf.

INFO

 ?? Foto: atb ?? D. M. krijgt van de rechter nog een kans, op voorwaarde dat hij zijn begeleidin­g blijft volgen.
Foto: atb D. M. krijgt van de rechter nog een kans, op voorwaarde dat hij zijn begeleidin­g blijft volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium