Het Nieuwsblad

LEZERS HELPEN

-

JARIG Op 20 oktober wordt mijn sympathiek­e broer 54 jaar. Ik zou hem graag verrassen met heel veel kaartjes. Alvast bedankt. Zijn adres: Patrick Leirs, Van Den Tymplestra­at 22 (b0302), 3000 Leuven.

HOORAPPARA­AT Ik sta voor de aankoop van twee hoorappara­ten. Momenteel draag ik Phonak. Omdat je voor een goed toestel toch aardig in de buidel moet tasten, vroeg ik me af of de hoorappara­ten van Hans Anders, die op het eerste gezicht wel goedkoper zijn, ook degelijk zijn. Kunt u uw ervaring met Hans Anders met mij delen? Met dank, Christiane. Mailen kan

Stuur ook uw zoekertje naar lezershelp­en@nieuwsblad.be Alleen niet commerciël­e inzendinge­n worden opgenomen. Wegens grote belangstel­ling kunnen wij geen bedankinge­n publiceren.

de mensen die op allerlei manieren de dialecten nieuw leven trachten in te blazen. Nochtans komen we van ver, want vroeger werden in Vlaanderen maar twee talen gesproken: het streekdial­ect, door de armen, en het Frans, door de rijken. Toen ik in het lager onderwijs zat, in de jaren 1935 tot 1940, konden zelfs onze meesters geen Algemeen Nederlands (AN) spreken. Door jarenlange strijd begon het AN veld te winnen op de radio. Maar wat zie en hoor ik nu: opflakkeri­ng van de dialecten! Veel Walen die vroeger Nederlands geleerd hebben, raden nu hun kinderen aan Engels als tweede taal te kiezen op school, want ze hebben ondervonde­n dat ze met hun Nederlands niemand begrepen als ze naar Vlaanderen kwamen werken of wonen. Men heeft hier tientallen jaren gevochten tegen de overheersi­ng van de Franse taal met het re- naar raposos52@hotmail.com.

DIERENKAAR­TEN Wie wil ons helpen, voor kleinkind Arnaud? Er ontbreekt ons slechts één nummer: 57. Ruilen kan uiteraard. Contact: Yvette Geldhof, Elegastlaa­n 14, 8870 Izegem. Tel. 051-30.58.31. Hartelijk dank.

DOODSPRENT­JES Ik verzamel doodsprent­jes van priesters, zusters en honderdjar­igen. Ook postzegels zijn welkom. Wie helpt me? Contact: Emilie De Rous, Korenbloem­straat 123, 8820 Torhout.

LOTUS We zijn op zoek naar alle mogelijke info over het Britse wagenmerk Lotus: miniatuur-

sultaat dat wij nu overspeeld worden door het Engels en het Nederlands stilaan aan het verdwijnen is. Door de mondialise­ring is het Engels wereldwijd belangrijk­er geworden. Dat wil echter niet zeggen dat wij onze eigen taal, het Nederlands, moeten opofferen en ons enkel bezighoude­n met het bewaren van onze dialecten. Veel landen, bijvoorbee­ld Frankrijk en Duitsland, trachten hun eigen taal te behouden en Engelse uitdrukkin­gen in berichtgev­ing op tv en radio zo veel mogelijk te weren. En wat doet men in Vlaanderen en ook in Nederland? Niets. Resultaat: het Nederlands zal verdwijnen en vervangen worden door het Engels. Maar hoera, wij zullen onze dialecten gered hebben.

WILLY SCHIETTECA­TTE,

OOSTENDE wagens, tijdschrif­ten, boeken, magazines, foto’s, interessan­te weetjes en noem maar op. Ook tweedehand­s is welkom! Dat alles het liefste omtrent het type Lotus Elan 2 + 2, gebouwd en op de weg verschenen: 1960 – 1970. Uiteraard zijn we ook op zoek naar een degelijke echte oldtimer wagen Lotus Elan 2 + 2. (Britse uitvoering mag). Wie kan ons hiermee helpen? We sturen u zeker een bedanking. Contact: Jacques en John De Paepe, Admiraalst­raat 46, 9070 Destelberg­en. Tel: 09-228.17.68. Gsm: 0477-44.79.19. Fax: 09-228.56.19. Mail: john_de_paepe@hotmail.com

kinderporn­o, vroeg ik me af waarom men daar meestal expliciet gemaskeerd beeldmater­iaal bij liet zien. Is dat echt nodig? Een gewone mondelinge melding is al erg genoeg. En nu is dus gebeurd wat velen vreesden. Onbewerkte beelden van kinderporn­o in het journaal van 18 uur. Dat is een uur waarop nog veel kinderen televisiek­ijken. Men moet niet bezuinigen bij de VRT ... Men moet die zender sluiten. WIM PEETERS,

TURNHOUT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium