A Space to Con­nect, In­no­vate & Grow

HOW THE AR­CHI­TECTS OF TO­MOR­ROW STREET'S OF­FICES CRE­ATED MORE THAN JUST A WORKSPACE

Silicon Luxembourg - - NEWS -

WW+, the ar­chi­tec­ture firm be­hind the de­sign of To­mor­row Street's in­no­va­tion cen­ter, first and fore­most set out to cre­ate a space that made peo­ple happy to go to work.

The firm — with projects rang­ing from huge pub­lic build­ings like the na­tional li­brary to smaller jobs — fi­nally had the chance to share its fin­ished prod­uct with the world at the re­cent To­mor­row Street launch. The top floor of the Voda­fone build­ing in Kirch­berg was re­designed to fos­ter cre­ativ­ity and build a sense of com­mu­nity.

Mem­bers of the WW+ team — Luc Wag­ner, Sil­via Ma­tias and Irena Boskovic — share how this modern, one-of-a-kind space came to be and what they hope it will ac­com­plish.

WHAT WAS YOUR VI­SION FOR THE PROJECT?

To make a nice space where peo­ple are happy to go and work and share the space to­gether. We tried to make an at­mos­phere where peo­ple can be re­laxed and feel like they're at home.

In the be­gin­ning it was im­por­tant to have one idea to tie the whole space to­gether.

We had work­shops to cre­ate con­cepts. One was to have dif­fer­ent con­ti­nents — dif­fer­ent out­door spa­ces, dif­fer­ent land­scapes — and the other one was the idea of ur­ban land­scapes. Be­cause the name of the com­pany is To­mor­row Street, the idea was that there is a con­nec­tion to streets: we have squares, like meet­ing points, and all to­gether it's one city.

That's why you can find work­ing sta­tions dif­fer­ently or­ga­nized. Ev­ery work­ing sta­tion is like a house, so it's sup­posed to be dif­fer­ent. Some rooms are meant to be a park in the city, for ex­am­ple.

WHAT WAS YOUR GOAL WITH THE SPACE?

If you are work­ing in in­no­va­tion and you are stuck with an idea, maybe you can change the space you are in to change your mind. You sud­denly have new in­spi­ra­tion and that's very im­por­tant.

There are dif­fer­ent ar­eas. Maybe yes­ter­day was stress­ful, so I'd go use a dark room to be calm and work; or maybe it's rain­ing and I want to have some sun, so I'd go into the other area. It's like re­act­ing to how you feel.

WHAT'S YOUR FA­VORITE PART OF THE DE­SIGN?

The bar at the en­trance when you come in. The bar is also an im­por­tant part of the con­cept. From the be­gin­ning we said it should be like you're not go­ing to work.

It's not re­ally work be­cause first I go to the bar to speak about what I'm go­ing to do to­day or in the fu­ture. In the evening, I'm re­laxed hav­ing a beer and speak­ing about the prob­lems I had to­day, and maybe some­one has a so­lu­tion.

Ev­ery­thing is about meet­ing and ex­chang­ing in­no­va­tion. Also, in the morn­ing it should be com­mu­ni­ca­tion first. That's why we put the bar at the en­trance.

And the idea is that when you first come in the col­ors are re­ally dark and you are sur­prised and en­er­gized when you en­ter the work­ing area: it's re­ally bright.

We had many dis­cus­sions with the team from To­mor­row Street. It was very col­lab­o­ra­tive, and we en­joyed this project. We hope the com­pa­nies will like work­ing there.

Newspapers in English

Newspapers from Belgium

© PressReader. All rights reserved.