Češke firme drage Dodiku

Tragom vijesti da je GEOtest ušao u Aluminu

Dani - - sadržaj - Piše: Ernad Metaj

Vijest da kum Milorada Dodika iz zvorničke Alumine vjerovatno izvlači desetine miliona maraka preko firme čiji osnivač je jedna češka kompanija, još uvijek nije izazvala mnogo reakcija. Dani su, istražujući ovu temu, otkrili povezanost većeg broja sumnjivih poslova u kojima su učestvovale određene kompanije iz Češke. Uzmu li se u obzir ranija saznanja iz novinarskih istraživanja koja jasno ukazuju da je Češka postala omiljena destinacija balkanske mafije za otvaranje firmi koje će služiti kao paravan za obavljanje njihovih prljavih poslova, razloga za provjere od nadležnih istražnih organa ima dovoljno.

Od nadležnih za Aluminu nije lako dobiti informacije. Na razgovor je jedino bio spreman Milorad Motika, novi direktor ovog preduzeća koje je u stečaju. Na pitanje posluje li Alumina s firmom OSTEX Invest d.o.o. čiji osnivač je češka firma OSTEX Invest a.s, Motika tvrdi da su to novinarske gluposti. Ne spori da se provode istraživački radovi vezano za upravljanje muljem, da iza projekta stoje stručnjaci iz Češke, ali spori učešće pomenute kompanije u projektima sanacije životne sredine i upravljanja otpadom.

U Ambasadi Češke u BiH su bili vrlo oprezni, istakli su kako kod firmi u njihovoj zemlji postoji velika doza opreza kada je riječ o investicijama i poslovanju u BiH, konkretnih informacija o tašnamašna firmama u svojoj zemlji i sumnjivim poslovima u BiH nemaju, imaju samo saznanja iz medija

S Balkana u EU

"Ako vas baš interesuje, postoji saradnja sa GEOtestom, ali iza toga stoji Vlada RS-a i tek treba da se završe istraživanja koja bi rezultirala konkretnim planovima", rekao nam je Motika.

Interesantno je da se jedno ime pominje kod obje firme - Lubomir Prohaska. U GEOtestu je jedan od čelnih ljudi, dok je u OSTEX a.s, prema podacima do kojih je došao novinar Slobodan Vasković, jedan od osnivača, a Veljko Vukelić, inače Dodikov kum, predsjednik Nadzornog odbora. Da nije riječ o beznačajnim poslovima, pokazuje informacija koju je s građanima javno podijelio gradonačelnik Šapca, a vezana je za važnost Luke u ovom gradu.

"Činjenica da smo potpisali dva sporazuma: s češkom firmom GEOtest, koja će raditi iskopavanja na zvorničkom jezeru i PD Alumina iz Zvornika, o prevozu milion tona robe godišnje, vozom do Šapca, gdje bi se zatim roba pretovarila na brod, dovoljno govori o potrebi privrede za ovom vrstom saobraćaja. Luka u Šapcu je interes svih", krajem 2015. napisao je na FB profilu načelnik Šapca.

Među osnivačima OSTEX-a nalazi se i Rijad Izić, koji se dovodi u vezu s narkobosom Darkom Šarićem, polovinom jula prošle godine osuđenim u Specijalnom sudu u Beogradu prvostepeno na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu. Izićevu vezu sa Šarićem, ali i sa Sašom Mijalkovim, nekadašnjim obavještajcem iz Makedonije za kojeg se sumnja da je glavni priređivač nereda u Kumanovu, otkrili su Centar za istraživačko novinarstvo Češke i Krik, mreža za istraživanje kriminala i korupcije iz Srbije, u istraživanju objavljenom novembra 2015. godine.

U tom istraživanju otkriveno je da su desetine kompanija iz Praga u direktnoj vezi sa moćnim balkanskim kriminalcima koji zarađuju novac trgovinom drogom, naručenim ubistvima i krijumčarenjem cigareta.

"Češka za razliku od of shore zona nije zatvorena i prilično je lako doći do imena ljudi koji osnivaju firme. Ljudima s Balkana te firme koriste da bi lakše mogli raditi na području cijele EU", za Dane je izjavila Miranda Petručić, novinarka koja je učestvovala

u istraživanju.

Za sada, potencijalnim kriminalom u koji bi mogle biti upletene firme iz Češke u BiH se niko ne bavi. U ovom tekstu nismo se bavili vlasničkom strukturom nekih drugih kompanija, ali smo detaljnom analizom utvrdili da je vlastima iz RS-a draga saradnja s kompanijama iz Češke, posebno na investicijama koje još nikada nisu dale adekvatno opravdanje. Jedan od najočiglednijih primjera je propali projekat s ČEZ-om koji je ojadio RiTE Gacko i RS.

"Taj propali projekat građane ove zemlje je koštao 11 miliona maraka. Sve Dodikove najave velikih investicija su propale i bile su samo hrana za mase, ali su se zato pojedinci bogatili", za Dane je istakao Zdravko Krsmanović, potpredsjednik NDP-a.

Tako su Milorad Dodik i Aleksandar Obradović, bivši direktor Elektroprivrede Srbije i predstavništva ČEZ-a u istoj zemlji, postali suvlasnici ekskluzivne vile na Dedinju. Prethodno ČEZ je tu vilu kupio na ime Obradovića. Dodik je kupovinu obavio u maju 2007. za 750 hiljada eura i to u gotovini, a godinu kasnije kupovinu je pokušao pokriti kreditom od Pavlović banke. Advokat Duško Tomić javno je ustvrdio kako je Dodik ugovor o kreditu ovjerio pečatom Vlade RS-a, izrazivši spremnost da pokaže kopije ugovora kada tužilaštva poduzmu neophodne radnje.

Nešto usred ničega

Vezu s češkim firmama Miloradu Dodiku je držao i Zoran Korač. Sa Miodragom Škrbićem on je čvrsto i trajno povezao Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžiju kroz "posao desetljeća" vrijedan više od 130 miliona maraka, iz kojeg se izrodila afera sa štampanjem ličnih dokumenata u BiH.

Koračev NITES dobijao je vrijedne poslove u RS-u, a ostvario je i zavidne veze s Investiciono-razvojnom bankom RS-a, od koje je dobio kredit vrijedan 4.750.000 KM, i to na 13 godina, uz grejs-period od godinu. Interesantno je da je novac koji je NITES dobio od IRB-a, utrošen za izgradnju poslovne zgrade firme Muehlbauer d.o.o. Banjaluka, kojoj su vlasti na nivou BiH povjerile posao štampanja novih ličnih dokumenata. Dodikov prijatelj i savjetnik Korač je imao i aktivnu ulogu u dovođenju ČEZ-a u BiH.

"Ne postoji nijedan ugovor u RS-u da neko nije ugrađen u njega. Nije to dva, tri odsto, ovdje se uzima lopatom. Ja volim reći kako je Milorad Dodik preko svojih veza ugrađen u svaki kiosk u ovoj zemlji", smatra Krsmanović.

Češka firma OHL bila je partner Niskogradnji iz Laktaša čiji vlasnik je Ljubo Ćubić, jedan od Dodikovih tajkuna, na gradnji Mahovljanske petlje. Vrijednost posla koji su mnogi nazivali petlja usred ničega veća je od 11 miliona eura. Čeha nije bilo na gradilištu, pojavljivali bi se kada bi trebalo izdati fakture, a sve poslove je radila Niskogradnja.

Primjera ima još, a podsjetimo se samo još kupovine "nepostojećih" lokomotiva u Željeznicama RS-a. Bivši direktor ŽRS-a Sreten Telebak svojevremeno je potrošio skoro tri miliona eura koje je preko češke firme On trak uložio u prototip lokomotive koja nikada nije stigla na pruge Republike Srpske.

U Ambasadi Češke u BiH su bili vrlo oprezni u razgovoru na ovu temu. Istakli su kako kod firmi u njihovoj zemlji postoji velika doza opreza kada je riječ o investicijama i poslovanju u BiH. Konkretnih informacija o tašna-mašna firmama u svojoj zemlji i sumnjivim poslovima u BiH, tvrde, nemaju. Imaju samo saznanja iz medija.

Vratimo se na početak ove priče i Aluminu. Uvlačenjem češke firme, ali i imenovanjem Milorada Motike za direktora Alumine, Dodikovom kumu je prema tvrdnjama medija omogućeno da ovlada ovim zvorničkim gigantom. Novac svakako igra važnu ulogu, ali predsjedniku RS-a Vukelić je važniji zbog svojih veza u Srbiji. Zbog toga je navodno krajem prošle godine organizovan i hitan susret Milorada Dodika s Aleksandrom Vučićem, premijerom Srbije.

Tom prilikom je, kako tvrde upućeni izvori, Vučić opomenuo Dodika za prljave poslove Veljka Vukelića i njegove veze sa pojedinim visokim funkcionerima DS-a, kao i za akcije koje Vukelić provodi u Srbiji protiv tamošnje vlasti i srpskog premijera lično. Dodiku je jasno stavljeno do znanja da su do detalja poznati njegovi neprijateljski postupci i namjere da javno izigrava dobre odnose sa premijerom Srbije, a da ga tajno ruši.

Tajni sastanak inicirao je lično Vučić, a do njega je došlo nakon što je jedan beogradski list proveo anketu Ko je veći Srbin - Vučić ili Dodik?! Po anketi, Dodik je proglašen većim Srbinom. Anketa je naknadno iz RS-a proglašena izmišljenom kako bi se pokvarili odnosi između Dodika i Vučića. Alumina je nekako na pola puta sa velikim utjecajem na ekonomiju obje zemlje..

Motika: Ako vas baš interesuje, postoji saradnja sa GEOtestom, ali iza toga stoji Vlada RS-a i tek treba da se završe istraživanja

Gdje su češke lokomotive Alumina skriva novi kriminal?

Ambasada Češke nema informacija o sumnjivim poslovima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.