Oni su MladiCe, oni su pobijedili

Svijet je 15. februara obilježio Međunarodni dan djece oboljele od raka. Umjesto statistika, iz biltena Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH prenosimo priče onih koji su svoje bitke dobili...

Dani - - Fokus -

Priča 1. Moje ime je Ajla Nizić. Imam 19 godina i živim u Hadžićima. nakon uspješno završene gimnazije u Hadžićima, upisala sam Medicinski fakultet u Sarajevu.

Sa četiri godine sam se suočila s rakom. dijagnosticiran mi je Burkitt Lymphoma i to sasvim slučajno. Sa četiri godine nisam bila svjesna težine situacije u kojoj se nalazim, ali sam bila svjesna da ne mogu da se igram sa svojom sekom, da ne mogu da provodim vrijeme vani i da sam zatvorena u jednoj prostoriji, bez prisustva mojih roditelja. a njima je to puno teže palo, oni su bili svjesni kakva nam borba slijedi. Hvala Bogu, rak je na vrijeme otkriven pa proces liječenja nije trajao dugo, a komplikacija nakon terapija nije bilo.

podrška mojih roditelja, sestre i porodice ključni je faktor uspješnog ishoda. nakon sedam godina, na mamin nagovor uključila sam se u udruženje Srce za djecu koja boluju od raka. došlo je vrijeme da se pridružim i grupi Mladica.

Bila je to jedna od najboljih odluka u mom životu. u udruženju i u Mladicama naučila sam se nositi s problemima i ojačala kao ličnost. napisala sam knjigu Moja nedovršena priča da bih pokazala da je rak izlječiv i da je moguće živjeti punim plućima nakon borbe.

u Mladicama sam upoznala prijatelje za čitav život. Imati ih, najveće je bogatstvo u životu. Jedino što nas razlikuje od drugih jeste iskustvo više, zahvaljujući kojem smo zreliji i znamo cijeniti prave vrijednosti života. prelijepe uspomene stvaramo zajedno, svojim primjerima donosimo osmijehe na lica dječici i mladim koji se liječe i čvrsto, jasno i glasno poručujemo: rak nije bauk, pričajmo o njemu!.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.