SKITNICA KROZ NOĆ I ŽIVOT

Poljak, koji je zapravo bio Rus, bio je šeretski lik

Dani - - Ruinlust - PIŠE: FARUK ŠEHIĆ

Razgovor je trajao dobrih pola sata. Nakon kojih se moj saputnik vratio na svoje mjesto, otvorio konzervu haringi, temeljito i sladostrasno olizao poklopac pazeći da se ne poreže o oštri lim

Putovao sam vozom s jednim bitnikom na relaciji Berlin - Warszawa. Isprva sam mislio da je Poljak, mada mi je njegov poljski više bacao na ruski. Ja sam čekao prijateljicu da joj uručim pošiljku iz Sarajeva, a on je sjedio na željeznoj klupi na berlinskom Hauptbahnhofu i čekao zadnji momenat da uđe u voz.

Nekoliko puta me pitao da li je ovo voz za Warszawu, jednom sam odgovorio na poljskom, izgovarajući kratku potvrdnu rječicu: “Tak.” Opet nije bio siguran pa mi je na mobitelu (s kioska) pokazao satnicu našeg voza i ja sam mu potvrdio da je voz pred našim očima zaista taj na koji se trebamo ukrcati tačno u 16:43. BILO JE NEČEG SMIJEŠNOG i zabavnog na njegovom licu, a istovremeno su se vidjeli tragovi sjete u plavim očima. Podsjećao me na Miodraga Krivokapića, alias Mačka pod šljemom, iz partizanskog filma i serije, u kojima je partizan bio šereta i šeprtlja. On je bio jedan od junaka naših djetinjstava zajedno s Borisom Dvornikom iz Kapelskih kresova i nizom drugih partizana, kauboja, kung fu boraca.

Poljak, koji je zapravo bio Rus, bio je šeretski lik, tužan koliko treba biti, lica natečenog kao da ga je prebila banda mladića u mračnoj sceni američkog filma kada vodena para i kante za smeće zauzimaju pola kadra, ostatak kadra je na cipelama što nemilosrdno rade svoj posao. Takođe je Poljak, koji je zapravo bio Rus, mogao biti pretučen i alkoholom s kojim se borio noćima i danima, da bi pokleknuo u finalnoj rundi. U onoj rundi u kojoj nije imao više para da plati novu flašu piva, čokančić žestine.

Svakako bitnik označava onog koji je pretučen, umoran, ali beat može značiti i pobjedu, otkucaj džez ritma. Moj saputnik je tako izgledao, s velikom glavom, ali ne baš bikovskom kakvu naši ljudi često imaju na ramenima. Ruke su mu bile ogromne, ali ne kao ruke nekog fizičkog radnika. U njegovim rukama je bilo mekoće. To su ruke nekog ko je bio u stanju zadaviti čovjeka u borbi na život ili smrt, ali i ruke čovjeka koje su mogle nositi igračku za vlastito dijete. Plišanog medvjedića, ili muzičku kutijicu koja svira Beethovenovu Für Elise.

Sjedio je preko puta mene u otvorenom vagonu broj 267 na zadnjem sjedištu kompozicije na relaciji Berlin - Warszawa. U ogromnoj jakni, solidno prljavoj, ali ne toliko ulojenoj da bi mogao biti običan beskućnik. Jednom je skinuo jaknu preko leđa, iako je bila otkopčana, pa ju je mogao skinuti rukav po rukav. Nikad nisam vidio nekog da tako svlači jaknu. Kosa mu je bila sivoplava, sitnih kovrdža. Imao je i starinsku putničku torbu sa rukohvatima. Činilo se da je napunjena teškim sadržajem.

PADALA JE NOĆ dok smo prolazili Alexanderplatzom. Dugo je trajalo naše putovanje kroz Berlin dok se konačno nismo dočepali beskrajnih šuma, koje se nalaze na pojasu između Njemačke i Poljske. Nikad se neću oteti utisku kako je ovakva ravnica idealna za blietzkrieg i da bilo ko napadnut brzim oklopnim jedinicama na ovakvom terenu nije imao nikakvu šansu. Morao je biti pregažen, i zamočen u krvavu tintu povijesti.

Bilo je vrijeme da kondukteri naiđu do nas. Onda sam vidio scenu koja me zadivila i nasmijala.

Prema nama je išla kondukterka, odmah iza nje bio je stariji kondukter. Tada je Poljak, koji je zapravo bio Rus, naglo ustao kao da ga neko zove s kraja vagona, hladno prošao kraj kondukterke, dižući desnu ruku ispred sebe kao da želi reći: “Izvinjavam se, samo da prođem. Zovu me nešto gore.” Tako je i prošao kraj kondukterke a da ga ova nije ni primijetila iako je moj saputnik nosio broj jakne 3XL. Morao se možda malo i očešati od nju, ali je ostao nevidljiv. Također je prošao i drugog konduktera i otišao na suprotni kraj vagona. Ušao u WC, čekao da kondukteri završe posao i onda se vratio na svoje mjesto. Kada je prilazio našim sjedištima vidio sam da blago hramlje. Prolazio je kraj mene i zadovoljno mi namignuo, jer je vidio da znam šta je uradio i da navijam za njega.

Nakon pola sata stali smo na prvoj stanici pa su nam se pridružili novi putnici. Stariji bračni par je popunio dva prazna sjedala. Sijedi muškarac je sjeo kraj mog saputnika i počeo s njim pričati na ruskom. Nisam mogao dobro razumjeti o čemu govore, ali razgovor je tekao na obostrano zadovoljstvo. U jednom trenutku stariji Poljak je ustao sa sjedišta i počeo čeprkati po koferu iza mojih leđa, gdje su se nalazile pregrade za bagaž. Izvadio je veliku konzervu haringi i dvije zemičke te dao mom saputniku, koji je sada bio samo Rus. On ih je stavio na stolić ispred sebe i milovao bijele zemičke, koje su bile tako primamljive da sam mu pomalo i zavidio. NIJE KOD RUSA ŠERETSKOG

LICA bilo nikakvog snebivanja ili sramote, uzeo je konzervu i zemičke kao da mu pripadaju po pravnoj osnovi. Vidjelo se da je bio sretan. Opet sam mu zavidio na emocijama koje se nisu mogle odglumiti.

Taman kad je naumio otvoriti konzervu naišla je poljska kondukterka. Njegov poljski saputnik je bio u zahodu. Rus se počeo vrpoljiti i sjeo je na mjesto bliže koridoru da bolje sagleda situaciju. Skočio je i otišao prema kraju vagona i kompozicije, a to je bilo svega dva metra iza mojih leđa. Onda se vratio po jaknu. Jednom sam vidio kako iz unutrašnjeg

Nisam vidio kako je uspio pojesti ribu bez escajga, jer sam jednom tako jeo ribu i znam kako je to teško ukoliko ne koristiš prste Prolazio je kraj mene i zadovoljno mi namignuo, jer je vidio da znam šta je uradio i da navijam za njega

Ahistorična skitnica: Bitnik označava onog koji je pretučen, umoran, ali beat može značiti i pobjedu

Foto: DREAMSTIME.COM

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.