Krvarenje je ono u sredini

In a Sentimental Mood, Ivana Bodrožić, Sandorf, Zagreb, 2017.

Dani - - Knjiga U Oku - Piše: ĐORĐE KRAJIŠNIK

Pogledamo li In a Sentimental Mood u širem kontekstu djela Ivane Bodrožić, moglo bi se kazati da je ova knjiga u odnosu na njena prozna ostvarenja, u kojima je ipak perspektiva često narušena različitim bolećivostima i doslovičnostima, uspjela u dobrom dijelu svog nastojanja umjetnički autentično uobličiti jedan svijet

Knjiga pjesama In a Sentimental Mood Ivane Bodrožić koncepcijski je osmišljena pjesnička tvorevina zaokružena jazzom. Autorica, polazeći već od samog naslova knjige, a potom i u nizu referenci (najprije u naslovima pjesama) usmjerava ton svojih pjesama putem klasičnih jazz kompozicija, od naslovne Dukea Elinghtona i Johna Coltraina, preko Charlia Parkera do Billie Holiday. Ono što, dakle, određuje u osnovi ovu knjigu trebao bi biti taj potmuli zvuk jazza koji kao soundtrack ove pjesničke knjige provijava u njenom tonu, ali i u njenom osnovnom ritmu, bojeći tako prilično sumorni registar svijeta ove autorice.

U tom pogledu, moglo bi se kazati da je In a Sentimental Mood nastao kao potraga za riječju koja će stvarnost ispjevati sa distancom jazza, usmjeravajući se prije svega na osvjetljavanje mikrodetalja i uranjanje u zvuk kao osnovni modus ove poezije. Koji se potom u nizu slika i motiva razlaže ostavljajući dojam pjesama nastalih u osluškivanju onoga što se iza dima i mraka jazz podzemlja rađa.

Tačnije, zaokružna tom džezerskom atmosferom, bar u nastojanju autorice, poezija Ivane Bodrožić doima se kao tekstualno opisivanje prostranstava slušalačkog transa jazza. Što će reći da je posrijedi jezička igra koja rekonstruiše i prilagođava vlastitim okolnostima emociju proizišlu iz Coltrainove trube ili glasa Billie Holiday. Koliko se u tome u konačnici uspijeva, ostaje da se vidi.

Jazz ton

Jasno je, međutim, da je ovako postavljajući knjigu Bodrožić opisala kružnicu kretanja svoje poezije i odredila njene osnovne koordinate. Time je otvoren prostor da za gradnju specifičnog pjesničkog svijeta koji o ma čemu da progovara biva određen upravo tim jazz tonom, koji se razlijeva u svojoj tragikomičnoj zvučnosti duž cijele knjige

In a sentimental mood. I kako sam naslov kaže, sentimentalnost, blaga uspavanost jazza, to utonuće ili otrnjenje na život, stvara atmosferu u kojoj pjesnički subjekt svijet oko sebe vidi pomjereno.

Ta pomjerenost, zaogrnuta u jazz, možda je i najznačajnija strana ove knjige. Prije svega jer oneobičenost perspektive autorici otvara prostor za izbjegavanje opštih mjesta pjesničkog registra u postapokaliptično vrijeme, nakon ratova i zločina. Jazz u tom pogledu nudi u ovoj knjizi Ivane Bodrožić jednu neposrednost, pa stoga i oni stihovi koji bi u drugačijim okolnostima mogli biti shvaćeni kao banalni i nedorečeni postaju dio cjeline koja funkcioniše kao zaokružena kompozicija.

Registar pjesama Ivane Bodrožić u ovoj knjizi zahvata nekoliko tematskih ciklusa. Ljubav, brak, zločini, rat, odnosi roditelja i djece, seksualne i erotske žudnje, pozicija žene u patrijarhalnom društvu, kao i neizostavna politička svakodnevica i zarobljenost u nju ovdašnjih plemena.

I dakako, ako bismo tako gledali, najmanje svaka druga pjesnička knjiga postjugoslovenskih književnosti komponovana je u tom okviru. Ono što, međutim, knjigu Ivane Bodrožić čini unekoliko drugačijom u odnosu na brojna druga ostvarenja sličnog svjetonazorskog usmjerenja jeste autoričin osjećaj za detalj. Ploveći tim zadanim džezerskim rukavcima, čiji se ton nastoji slijediti, Bodrožić hvata fleševe i detalje koje potom dobro uglavljuje u veće cjeline. Snop svjetlosti samo povremeno bljesne i iznenada otvori cijeli jedan procijep mraka.

Tako gledano moglo bi se zaključiti da poezija ove autorice najprije jeste uspjela u svojoj fragmentiranosti. To ne znači da većina pjesama ne funkcioniše i kao cjelina, ali doima se da ipak postoji niz stihova koji svojom snagom samostalno funkcionišu i iskaču iz pjesama. Senzibilitet za detalj tu se, dakle, javlja kao mogućnost za kreiranje snažnih pjesničkih obrata i iznenađenja, koji opet u tom otkrivanju detalja i jesu ono što najsnažnije pogađa čitaoca.

U pjesmi Cipele autorica tako mučnu potragu za masovnom

Ono što, međutim, knjigu Ivane Bodrožić čini unekoliko drugačijom u odnosu na brojna druga ostvarenja sličnog svjetonazorskog usmjerenja, jeste autoričin osjećaj za detalj

Foto: GKR.HR

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.