Ramiz Delalić Ćelo, ubistvo bez kazne

Dva su različita suda ustanovila apsolutni manjak dokaza u procesima vođenim za Ćelino ubistvo: ima li domaće pravosuđe snage da se okane politike?

Dani - - Pravosuđe - Piše: VILDANA SELIMBEGOVIĆ

Famoznog 26. oktobra 1993. u obračunu ARBiH sa kriminalom i korupcijom u vlastitim redovima, na Delalićevoj strani nije bilo žrtava. Predao se već u popodnevnim satima izričito tražeći da po njega dođe tadašnji premijer Vlade RBiH dr. Haris Silajdžić

Osnovni sud u Prištini je prvog februara oslobodio Nasera Keljmendija svake odgovornosti za učešće u ubistvu Ramiza Delalića Ćele. Presuda je prvostepena i na nju postoji pravo žalbe koju je tužitelj Andrew Hughes odmah najavio, no s obzirom na to da je poljska sutkinja Ana Adamska Gallant u obrazloženju kazala kako nije ponuđeno niti pola materijalnog dokaza - sve je jasno.

Motivi i svjedoci

Sutkinja Gallant je, obrazlažući presudu, objasnila i da sud ne može bazirati svoje nalaze na tračevima i glasinama sa interneta, ali je i rekla kako su u mnogim prilikama - tokom trogodišnjeg suđenja Naseru Keljmendiju u kome je i osuđen za transport 25 kilograma heroina - “tužilac, odbrana i sam sud, bili iznenađeni dokazima koji su se iznenada pojavljivali i koje su odjednom uručile bosanske vlasti”?!

Govoreći o svjedocima, sutkinja je ispričala kako su često mijenjali iskaze, a sud je prepoznao da većina ima različite motive za svjedočenje - osvetu za smrt rođaka ili za gubitak posla, a tek manji broj svjedočio je radi zadovoljenja pravde. Tako se i dogodilo da se jedino moglo potvrditi da su zaštićeni svjedoci K1 i K2 dali iste ili slične iskaze za transport 25 kilograma heroina do Austrije 2003, za šta je Keljmendi i osuđen.

Sam proces, valja i to reći, bio je dug, saslušano je oko 80 svjedoka na više od 130 ročišta. Keljmendi je odmah zadržan u pritvoru u kome je s manjim prekidom boravio od maja 2013. kada je uhapšen na Kosovu na osnovu Interpolove potjernice. Optužnicu je podiglo Specijalno tužilaštvo Kosova u julu 2014. a u njoj je stajalo da je naredbu za sprovođenje istrage protiv Keljmendija izdalo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine septembra 2012. zbog osnovane sumnje da je bio uključen u organizovanu međunarodnu trgovinu drogom i u organizaciju ubistva Ramiza Delalića. Istovremeno, bh. sud je izdao nalog za pritvor, ali je zaključeno da je Keljmendi pobjegao pa je za njim izdata i međunarodna potjernica.

Ovo bi, u najkraćem, bio kosovski epilog suđenja za ubistvo Ramiza Delalića Ćele. Domaći teško da ćemo ikada i ugledati, izuzev ako se našim neradnicima raspoređenim na plaću u pravosuđu ne posreći pa se ubica sam prijavi. No, u međuvremenu se ispostavilo i još koješta: recimo, Sud BiH uopće nije nadležan za predmet ubistva, tako da sve poluilegalne opsjene koje vajni državni tužitelji prosipaju po kafanama umjesto na radnom mjestu nisu ništa drugo do fascinantne priče za raju.

Sarajevska presuda

Ne treba zaboraviti: prije ovog najnovijeg, nazovimo ga državnog scenarija Delalićevog ubistva u Keljmendijevoj režiji, makar zato što je istragu vodio državni tužitelj Dubravko Čampara,

postojala je i kantonalna istraga za koju je svojedobno bio zadužen također danas državni tužitelj Oleg Čavka. On je - nepunu sedmicu nakon klasične egzekucije nad Delalićem, obavljene 28. juna 2007. - poveo veliku akciju združenih snaga Kantonalnog MUP-a, FUP-a i Tužilaštva Kantona Sarajevo s ciljem da se uhapse osumnjičeni pripadnici zločinačke organizacije Naser Keljmendi, Muhamed Ali Gaši, Elvis Keljmendi, Liridon Keljmendi, Besnik Keljmendi, Naser Krujeziu, Džeko Rugovci, Fuad Nikći, Faruk Nikći, Fatmir Mujaj, Almir Kukan, Amir Kasumović i Ljirim Bitići. Na teret im se stavljalo da su organizirali prodaju narkotika, pokušali ubistvo Amira Pašića Faće (Delalićevog bliskog prijatelja, koji je 15-ak dana prije njegove smrti izrešetan na Baščaršiji) i izvršili ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

U to je doba Pašić, pozivajući se na saznanja koja je dobio od samog Delalića, tvrdio da je za napad na njega kriv Muhamed Ali Gaši. No, ta velika policijska akcija 3. jula 2007. bila je “provaljena”, tako da su uhapšeni samo Elvis Keljmendi, Almir Kukan i Naser Krujeziu. Naser Keljmendi je, navodno, bio u Crnoj Gori, a Gaši i ostali su se sakrili. Policajci koji su izvodili akciju do zadnjeg trenutka nisu znali gdje idu, dakle informacije je otkrio neko iz vrha. U januaru 2008. uslijedila je druga velika policijska akcija: zbog sumnje da su se kao pripadnici zločinačke organizacije bavili zelenaštvom, iznudom, nasilničkim ponašanjem i oštećenjem tuđe imovine, Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu je izdalo nalog za hapšenje Muhameda Alija Gašija, Aziza Gašija, Edina Hote, Mirsada Krasnića, Adnana Alomerovića, Muharema Čauševića, zvanog Pele, Sinana Ljuce, Amira Kasumića, Engina Prohe, te dvojice braće Izeta i Fuada Džafića, koji nisu bili pripadnici zločinačke organizacije, ali su im pomogli u izvršenju krivičnog djela. Akciju je ovaj put izveo Federalni MUP i upalo je u oči da među osumnjičenima nije bilo ni Keljmendija niti njegovih najbližih suradnika. Tužitelj Čavka se tada hvalio kako je “išao na sigurne dokaze”. I zaista: današnja glavna kantonala sarajevska tužiteljica Dalida Burzić, koja je tada bila sutkinja, presudila je Muhameda Alija Gašija na kaznu od 20 godina zatvora koju je Vrhovni sud FBiH umanjio na 17. 2009. godine, odnosno 2010. Gaši je osuđen po svim tačkama optužnice izuzev za ubistvo Ramiza Delalića. Sutkinja Burzić je u obrazloženju navela da tokom procesa nije našla dokaze za ovu tačku optužnice, što je kasnije potvrdio i Vrhovni sud FBiH. Zvuči (kosovski) poznato?

Ćelo, svat i rat

Ramiz Delalić je rođen u Priboju 15. februara 1963. godine. O njegovom životnom putu do rata zna se vrlo malo, uglavnom da je pripadao sarajevskoj sceni žestokih momaka, što je ovdje obično eufemizam za sklonosti ka krim-miljeu. No, zna se da je u Sarajevo došao da živi nakon odsluženja vojnog roka u tadašnjoj JNA u kasarni u Tuzli. Istina je, pak, da je u vrijeme kada smo svi još pjevali samo da rata

ne bude bio među rijetkima koji su nabavljali oružje za odbranu. Kako je to izgledalo - ilustracije radi - svjedoči i priča o čuvenim banana-raketama, koje u novembru 1991. stižu u kamionima JNA pred Sarajevo.

Konvoj zaustavlja narod, JNA pokazuje “dostavnice” banana, no nakon pregovora i ubjeđivanja postignut je dogovor da se konvoj pusti do baze u Krteljima, koju je koristila tadašnja specijalna jedinica MUP-a RBiH. U Krteljima su podignute cerade s kamiona i ukazali su se sanduci i sanduci municije za VBR-ove. Vojna policija JNA koja je obezbjeđivala konvoj bila je naoružana, a među rijetkima koji su i te noći bili spremni da se suprotstave bila je čitava ekipa kasnije poznata kao zelene beretke, među njima Zakir Puškar i Ramiz Delalić. Nekoliko mjeseci kasnije, u vrijeme referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta 1992. godine, Delalić je bio među četvoricom momaka koji su bili akteri incidenta na Baščaršiji u kome je stradao Nikola Gardović. Proces - poznat kao ubistvo srpskog svata - protiv njega se vodio pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, no nikad nije okončan.

Kako god, na samom početku rata, Delalić je stao na prve linije fronte u odbrani zemlje i bio na čelu 3. brdske brigade Armije BiH. Pripadao je plejadi takozvanih narodnih komandanata i bio omiljen među borcima s kojima je ne samo išao u akcije već i vodio ih. Kada su tadašnje Predsjedništvo RBiH i Štab Vrhovne komande Oružanih snaga odlučili komandu brigada povjeriti kadrovima s vojničkim iskustvom, Ramiz Delalić nije pravio problem: 18. februara nastala je 9. motorizovana brigada i to tako što su spojene 3. i 7. brdska. Nekoliko mjeseci kasnije Delalić se predomislio - komandu su zapravo predali samo on i Puškar - i vratio se u novonastalu brigadu da bi ponovo postao njezin komandant. Otuda je već u julu 1993. godine Predsjedništvo RBiH javno progovorilo o odmetnutim komandama, imenujući upravo njega i Mušana Topalovića Cacu. Akcija o kojoj manje-više svi sve znamo dogodila se 26. oktobra 1993. godine, u danu kada se Armija BiH obračunavala sa kriminalom i korupcijom u vlastitim redovima.

I Ramiz Delalić i Mušan Topalović toga su dana uzeli taoce, no na Delalićevoj strani nije bilo žrtava. Predao se već u popodnevnim satima izričito tražeći da po njega dođe tadašnji premijer Vlade RBiH dr. Haris Silajdžić. I Topalović se te noći također predao, no ubijen je prilikom bjekstva, a prije predaje počinio je pravi masakr među pripadnicima policije koji su pokušavali da ga uhapse.

U zatvoru i bjekstvu

Kraj rata Delalić je dočekao kao ugostitelj i u godinama tranzicije nerijetko vodio svoje privatne ratove, optužujući jasno i glasno policiju u Sarajevu zbog sve većih količina droge kako na ulici, tako i u lokalima. Javno je prozivao i spregu vlasti i kriminala i novinarima običavao reći kako će on jednog dana progovoriti o najvećim državnim tajnama.

Umjesto toga, ili baš zbog toga, na čuvenom spisku višestrukih povratnika u činjenju krivičnih djela, koji je u doba dok je bio na čelu MUP-a Kantona Sarajevo izbacio Ismet Dahić, Ramiz Delalić je vodio sa 14 krivičnih prijava iako su na spisku bili i takvi kapitalci poput Ismeta Bajramovića Ćele, Taiba Torlakovića, Nijaza Karkelje. Delalić je, dakle, tog juna 1999. imao ravno 14 krivičnih prijava. Po kazni zbog jedne od njih teško se sjetiti kojoj, ali mislim da je bila zbog napada na policajca susrela sam ga u zatvoru u Zenici. To je bilo u vrijeme kada su se zatvorenici pobunili, rano proljeće 2002. godine, i sa fotoreporterom sam dobila suglasnost da posjetim Kazneno-popravni dom. Obilazili smo redom - od prvog paviljona pa dalje - a kada smo stigli do petog, on nam se baš obradovao i odmah poručio kafe. Ko će ih napraviti, pitala sam, vaspitač, odgovorio je kao iz topa.

Detalji koji se pamte: ispričao je tada da je u zatvor stigao pod pratnjom 30 specijalaca, a sve zbog toga što je nakon izricanja kazne pobjegao iz zemlje i to s pasošem za koji je tvrdio da ga je dobio upravo od Ismeta Dahića. Pohvalio nam se “vrhunskim smještajem” i vlastitom bibliotekom, jednokrevetnom sobom s televizorom i punim ugođajem koji je sebi obezbijedio novcem. Vaspitač koji nam je zaista skuhao kafu nije krio riječi hvale za Ćelu, a on nam je na ispraćaju mahao i govorio: Eto mene u Sarajevo, samo što nisam!

U Sarajevu se zaista vrlo brzo pojavio i nakon toga opet pobjegao. U ljeto 2004. s tadašnjim najpoznatijim federalnim bjeguncem razgovarala sam u jednom mjestašcu na Jadranskoj obali. I tad je bio relaksiran, pozdravljao se sa svijetom koji ga je prepoznavao i najavljivao svoju predaju, a kad sam isključila diktafon i upitala kako ulazi u Sarajevo, odgovorio je: “CIPS je majka svih projekata” i na sto bacio čak tri lične karte s tuđim imenima.

Bolji pratitelji zbivanja na domaćoj krim-sceni redovito su izvještavali o njegovim sukobima s Gašijem, kojeg je policija također tražila, a on se slikao u vlastitom domu. Pa ipak, nekako se sticao dojam da se Ramiz Delalić povukao. U trenutku njegovog ubistva isplivalo je bezbroj teorija, no i policija i Ćelini drugovi, pa i novinari, uvijek su se slagali u tezi da je njegova smrt bila klasična egzekucija. Za koji mjesec bit će ravno 18 godina otkako domaći tužitelji operiraju istragama o njegovoj smrti. I pakuju ih u oblande svake vrste, uz obaveznu dozu politike. Bilo bi vrijeme da se pozabave ubicama..

Hiljade ljudi na dženazi

Foto: AMER KAJMOVIĆ

Mjesto ubistva, Odobašina 1a

Iz ratnih dana: Zakir Puškar, Mušan Topalović Caco, Mujo Zulić i Ramiz Delalić s Alijom Izetbegovićem

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.