Domaća politika predstavlja negativan rizik

Dani - - Biznis Vijesti -

Obrni, okreni, ovo je suština: "Makroekonomske prilike u BiH su stabilne, ali je rast nedovoljan da bi došlo do smanjenja nezaposlenosti i postizanja konvergencije prihoda sa EU. (...) Privredna aktivnost počela je da se oporavlja sa preokretom situacije u Evropi, a očekuje se da će srednjoročno i dalje rasti, vođena investici- jama u javnu infrastrukturu i realizacijom strukturalnih reformi. (...) Domaća politika predstavlja negativan rizik, dok su eksterni rizici uravnoteženiji".

Piše to na početku dokumenta koji ima naslov od 225 slova, ali predstavlja izvještaj ekipe MMF-a, na osnovu kojeg je početkom februara BiH dobila drugu tranšu tekućeg kredita, vrijednu oko 74,6 miliona eura.

Ta vijest za ministra finansija BiH Vjekoslava Bevandu bila je "očekivana", jer "uključuje i provođenje važnih reformi na koje se, zbog nekih razloga, vlasti teško odlučuju". Pare su već prebačene entitetima. Premijer FBiH Fadil Novalić bio je odmah i jasan - one idu u "redovan budžet".

"Politike treba da imaju za cilj povećanje potencijala rasta i saniranje strukturalnih slabosti, uz očuvanje ekonomske i finansijske stabilnosti: među njima su (I) strukturalne reforme kojima se podstiče potencijal rasta i zapošljavanja putem unapređenja investicione klime; (II) preorijentisanje strukture javne potrošnje sa ukupnih izdvajanja za plate na kapitalne investicije i (III) unapređenje finansijskog regulatornog okvira i unapređenje finansijske stabilnosti, te (IV) jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora zemlje", zapisano je u izvještaju ekipe MMF-a..

Foto: NILAHI@IMF.ORG

Tabela iz izvještaja MMF-a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.