Svi su u igri da borcima ne daju

Demobilisani branitelji na vjetrometini, 20 godina poslije U noći između 1. i 2. marta, u vrijeme dok su ključne saobraćajnice u većem dijelu Federacije bile blokirane, federalni premijer je jasno i nedvosmisleno poručio da borački zahtjevi neće biti isp

Dani - - Rovovska Bitka - Piše: EDIN BARIMAC

Nakon više od 20 godina od završetka rata, demobilisani borci Armije BiH posljednjih deset mjeseci u žiži su javnosti. Rješenja za zahtjeve koje su postavili 12. juna prošle godine, kada su i započeli protest u Sarajevu, još nema na vidiku. Sve je kulminiralo posljednjeg dana u februaru kada su glavni putni pravci u Federaciji BiH bili blokirani. Najduže je bila blokirana petlja Šićki Brod kod Tuzle.

Pridružili su im se i bivši pripadnici HVO-a. Dan nezavisnosti BiH, praznik 1. mart, uz debele minuse i logorske vatre su proslavili na otvorenom.

Ne znaju borci šta imaju

No postavlja se pitanje zašto su borci dvije decenije čekali da jasno zatraže javnu objavu registra. Traže i ukidanje finansiranja boračkih udruženja, te borački dodatak. Jesu li borci izmanipulisani ili pak manipulišu? Zašto se i pored svih silnih udruženja, više od 1.600, institucija i organizacija, demobilisani borci nalaze u tako lošem položaju?

Demobilisani borac Nazil Velić iz Bugojna, koji u kampu u Sarajevu boravi deset mjeseci, kaže da se već više od 20 godina borcima manipuliše.

“Krenuću od samog kraja rata kad smo bili najjači, kad smo bili pri cilju da oslobodimo BiH. I taman kad smo se naoružali i krenuli u kontraofanzivu, borci su odmah u tom momentu izmanipulisani kad im je rečeno ‘stop’. Nakon više od 20 godina i sa ovim saznanjima vidi se da smo ratovali za nečije ideale za koje se mi nismo borili. Borci su izmanipulisani od politike. A da borci manipulišu politikom, to mogu biti samo pojedinačni slučajevi. Naša druga tačka je ukidanje finansiranja boračkih udruženja. Odgovorno tvrdimo da je na ovoliki broj udruženja utjecala politika. Imamo sad udruženja koja su direktno upletena u politiku i ona su samo izvršioci političkim strankama. Ima i toga, ne borci kao borci, nego udruženja koja se predstavljaju da predstavljaju borce, faktički manipuliraju i politikom i borcima”, govori Velić. Kad sagledate onu nepravdu koja je dosada bukvalno povlaštenima ili posebnim kategorijama dala nešto što također ne postoji nigdje ni u primisli u svijetu, onda su ovi ljudi potpuno u pravu, smatra Nadarević

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević nije odgovorio direktno na pitanje jesu li borci predmet manipulacija ili borci manipulišu cijelom situacijom.

“Ja sam u situaciji da ih kao njihov saborac isključivo pozovem da razgovaramo u institucijama. I to je, po mom mišljenju, najvažnija stvar - da probamo da ova boračka pitanja, ako bismo mogli, a moja je želja, odmaknemo od dnevne politike. Smatram da rješavanje

Foto: AMER KAJMOVIć

Jesu li vlasti izmanipulisale borce ili je obrnuto? Dileme:

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.