Posljednja karta: Krvavi scenarij!

Ekstremno nasilje kao novi način predizborne kampanje Šta tačno stoji iza priča o mogućem atentatu na nekog odmetnutog opozicionara čija će, kao, stvarna žrtva biti Milorad Dodik, što namaštavaju “bezbjednjaci”, bivši kosovci, “analitičari” vezani za reži

Dani - - Upiremo Prstom - Piše: GORDANA KATANA

Tačno prije četiri godine na web stranici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) objavljen je tekst kontroverznog povjesničara Stefana Karganovića Rušenje Republike Srpske - teorija i tehnologije prevrata.U njoj se, između ostalog, tvrdi da u RS-u djeluju lažne nevladine organizacije “koje treba da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka”. Navodi se i spisak medija, nevladinih organizacija i pojedinaca koji, prema tvrdnjama autora, treba da učestvuju u tome.

Ukidanje RS-a i uvođenje centralističkog uređenja u BiH - zapravo je prava agenda koja je brižljivo skrivena, tvrdi se u tekstu Karganovića, koji je dio publikacije Rušenje Republike Srpske. Na spisku onih koji, prema autoru, treba da ugroze entitetski ustavni poredak nalaze se, između ostalih, Transparency International (TI) BiH, Helsinški parlament građana Banjaluka, UG Slobodna Republika, portal BUKA. Osim scenarija za ukidanje RS-a i utapanje u centralizovanu BiH, u tekstu se navodi da je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik markiran kao primjer otpora, ne samo za uklanjanje već i moralno i političko uništenje.

Crne liste rušitelja

Bila je to godina pred posljednje opšte izbore u BiH, radnici i građani diljem Federacije BiH zbog socijalnog beznađa izašli su na ulice, u RS-u ujedinjena opozicija je jačala, nezavisna javnost kritički je govorila o političkoj i ekonomsko-socijalnoj zbilji ovog bh. entiteta. Izvršni direktor TIBiH Srđan Blagovčanin tada je upozorio da je “crna lista” još jedan dokaz da režim u RS-u postaje sve represivniji u strahu od gubitka izbora.

“Jasno je da vladajući režim neće birati sredstva da se obračuna sa organizacijama i pojedincima koje on smatra prijetnjom po vlastito održavanje na vlasti”, kazao je Blagovčanin.

Predviđanja Karganovića nisu se obistinila, RS ovakav kakav jeste s Miloradom Dodikom na čelu, opstao je i dočekao je ovu izbornu godinu. Tehnologija kojom ovdašnja vlast, tačnije SNSD, nastoji javnost mobilizirati kako bi dobila još jedne izbore, tek uz manje izmjene, stoga se ponavlja. I to ponovo koristeći entitetski javni servis, RTRS kao glasnogovornika.

Otuda, slučajno ili ne, kako su udarne vijesti RTRS-a upravo na samom početku marta 2014. godine odzvanjale imenima sa “crne liste rušitelja RS-a”, tako je i početkom ovog marta uredništvo Dnevnika počelo sa širenjem, nijednim validnim dokazom potkrijepljene “informacije” o ugroženosti ovog bh. entiteta, proizvodnji haosa, pokušajima nasilne promjene vlasti. Kao izvor koristili su portal Vesti iz Srbije koji zbog predizborne godine najavljuje scenarij u kojem će se dešavati “krvavi obračuni”, “atentati na lidere opozicije u RS-u”, “plansko izazivanje haosa”.

Ali prava žrtva ne bi bio, navedeno je u tom izvještaju, kakav nastrijeljeni opozicioni lider, već predsjednik RS-a Milorad Dodik “na kojeg će se svaliti sva krivica i na osnovu čega će se pokušati izazvati ozbiljna sigurnosno-politička kriza nakon što Dodik i njegova koalicija osvoje apsolutnu vlast”.

“Eventualnim ubistvom opozicionog političara iz RS-a nastala bi veoma ozbiljna sigurnosno-politička kriza, koju bi opozicija u RS-u maksimalno iskoristila uz potpunu medijsku propagandnu podršku prozapadnih medija. Uz to bi se pokrenuo općenarodni revolt protiv vlasti u RS-u organiziranjem demonstracija, koje bi u jednom momentu mogle preći u takozvani kontrolisani haos. A poslije bi došlo do faze pet obaveštajne operacije, koja podrazumeva preuzimanju vlasti od opozicije”, pojašnjavaju Vesti, ne navodeći pritom niti jedan izvor.

I tu ne staju, pa već po ko zna koliko puta plasiranoj tezi, tvrde da bi sve to bilo urađeno na osnovu plana skovanog u obavještajnim službama Velike Britanije i SAD-a. Odstupnica, režimska

Prve reakcije na informacije o posljednjem rušilačkom pohodu i krvavom scenariju koji bi mogao zadesiti RS stigle su iz SDS-a, koji je uputio poziv ministru unutrašnjih poslova RS-a Draganu Lukaču da obavijesti javnost da li MUP RS-a ima saznanja da se priprema atentat na nekog od istaknutih ličnosti opozicije za koji bi bio okrivljen Milorad Dodik i šta je MUP preduzeo da spriječi takav scenario i zaštiti ljudske živote.

“SDS se vrlo dobro sjeća prljave kampanje i linča režimskih medija koji su prethodili nekažnjenom ubistvu potpredsjednika SDS-a Branislava Garića, kao i ubistvu Milana Vukelića. Nismo zaboravili ni sve laži o ‘obojenim revolucijama’, ‘Sorosovim plaćenicima’ i slične izmišljotine, koje nisu imale nikakvu realnu podlogu, ali jesu stvarale u javnosti atmosferu zavjere i poziva na

SDS se vrlo dobro sjeća prljave kampanje i linča režimskih medija koji su prethodili nekažnjenom ubistvu potpredsjednika SDS-a Branislava Garića, kao i ubistvu Milana Vukelića

linč opozicije”, navodeno je u pismu upućenom Lukaču.

Dodaju da “nakon višegodišnje bjesomučne režimske kampanje mržnje, etiketiranja, podmetanja, podjela, poziva na linč opozicionih funkcionera od ministra Lukača, dirigovanih i montiranih istraga protiv uglednih ličnosti iz SDS-a, jedino logično pitanje koje se nameće jeste ko je sljedeći Branislav Garić?”.

Medijska priprema je izvršena, a i režim je pripremio odstupnicu da nakon gnusnog čina kaže: ‘’Jesmo li vam rekli da će nekog iz opozicije ubiti!’’ i svoju krivicu pokuša prebaciti na nekog trećeg, naglasili su iz SDS-a.

Iz te stranke pozivali su i “SNSD - Milorad Dodik da prestane sa sijanjem straha i mržnje prema svima koji ne misle kao oni i koji nisu zadovoljni stanjem u društvu, da vode kampanju za predstojeće izbore na pozitivnim vrijednostima i programima koji treba da omoguće realno bolju budućnost, umjesto što su nas zarobili lažima, beznađem i korupcijom, ostavljajući nam kao alternativu jedino masovni egzodus stanovništva sa prostora Srpske”.

Tek nakon javnog prozivanja oglasio se entitetski ministar policije koji je ustvrdio da je bezbjednosna situacija u RS-u na zadovoljavajućem nivou, te istakao da je neutemeljena informacija da se sprema atentat na nekoga.

Poručio je da građani mogu apsolutno mirno da spavaju, te pohvalio policiju koja je doprinijela tako dobroj bezbjednosnoj situaciji. Naglasio je i da MUP RS-a “nema informacija da neko u Srpskoj sprema atentat protiv bilo koga u opoziciji ili na vlasti, da nema informacija o tome sa terena, niti od službi iz regiona”, te ocijenio da je “riječ o političkoj priči na kojoj se drži tenzija u RS-u”.

Gotovo identičan odgovor stigao je i od premijerke RS-a Željke Cvijanović, koja je naglasila da “Vlada razmatra sva ozbiljna pitanja”, ali da izvještavanje RTRS-a o mogućem “kravom scenariju” ne spada u red istih.

No, za razliku od Lukača i Cvijanović, Predrag Ćeranić, dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i savjetnik predsjednika RS-a, tu mogućnost nije odbacio. Odnosno, upravo je on prvi najavljivao likvidaciju nekog “ko će se udaljiti od opozicije”, a potom je tu “tezu razradio” portal Vesti.

Problemi opozicioni

Kako RTRS-u Ćeranić nije bio dovoljan, TV ekranom je prodefilovala plejada “stručnjaka za bezbjednost” i “analitičara” koji su tezu o ekstremnom nasilju u cilju promjene vlasti u RS-u dodatno “razradili”. Od bivšeg kosovca Ljubana Karana, do Miroljuba Jevtića, profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu, koji je poručio “da vlasti RS-a na ovakve namjere zapadnih obavještajnih službi moraju adekvatno odgovoriti”.

Reći da je predizborna kampanja u RS-u rano krenula, bilo bi neutemeljeno jer, zapravo, ona jedva da i staje.

Ma kako aktuelna vlast tvrdi da joj je i ovog oktobra izborna pobjeda zagarantovana i da će još četiri godine suvereno vladati ne samo u ovom entitetu nego i na državnom nivou, očigledno je da strah od drugačijeg izbornog ishoda ipak postoji.

I to ne zbog snage opozicionog bloka Savez za promjene, koji je suočen s ozbiljnim problemima. Jer osipanje SDS-a itekako bi se moglo odraziti na izborni rezultat te stranke. Tu je i skepticizam NDP-a prema predsjedniku SDS-a Vukoti Govedarici kao kandidatu za predsjednika RS-a.

No ono što bi doista moglo odlučiti izbornu pobjedu jeste sve veće nezadovoljstvo građana. Iako u ovom trenutku nema naznaka istinske građanske pobune, tinjajuće nezadovoljstvo sve je veće. Roditelja čija djeca iz RS-a odlaze jednom zauvijek, radnika koji jedva sastavljaju kraj s krajem, armije nezaposlenih koji takođe razmišljaju kako napustiti ovaj prostor.

Stoga, ma kako ohola bila aktuelna vlast, ma kako tvrdila da RS “svakog dana u svakom pogledu napreduje”, jasno je da se naklonost birača više ne može zadobiti samo pričama o ugroženosti nacionalnih interesa i dokazivanjem ko je veći Srbin i patriota. Potrošene su i priče o obojenim revolucijama, bedževi koji su Sorosevim novcem štampani s pozivom na rušenje RS-a nikada nisu stigli iz Budimpešte. I sada preostaje da se zaigra i na posljednju kartu ruženja građana “krvavim scenarijem”. Pa šta košta da košta..

Potrošene su i priče o obojenim revolucijama, bedževi koji su Sorosevim novcem štampani s pozivom na rušenje RS-a nikada nisu stigli iz Budimpešte

Foto: SENAD GUBELIć

Dodik: Kad potrošiš sve, ostaje samo krv

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.