Etnički ključ zatvara sve

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a osporilo je dodjelu sredstava iz klirinškog duga za institucije kulture, među njima i one koje još od završetka rata čekaju utvrđivanje pravnog statusa. Sa rukovodiocima razgovaramo o etničkim trvenjima u domenu kultu

Dani - - Politika I Kultura - Piše: MAJA ABADžIJA

Uvrijeme predizborne kampanje, a posebno na njenom vrhuncu, rijetko koja vijest može zasjeniti stranačka obećanja i međusobna prepucavanja. Očekivati da vijest iz kulture u tim danima bljesne je naprosto naivno. Tako ni saopštenje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske nije privuklo veću pažnju medija iako u njemu stoji nekoliko zapaljivih, a spornih elemenata, kao što je sintagma “nezakonita dodjela sredstava”, tvrdnja da “ne postoje institucije BiH”, te procjena da je na djelu “protivustavno favoriziranje institucija kulture koje i teritorijalno i administrativno pripadaju Federaciji BiH, odnosno Kantonu Sarajevo”.

Evo o čemu se radi: Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a osporilo je odluku Vijeća ministara BiH, u ime kojeg je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović potpisao ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje projekata s predstavnicima Zemaljskog muzeja BiH (500.000 KM), Historijskog muzeja BiH (250.000 KM), Olimpijskog muzeja u Sarajevu (250.000 KM), te Arhiva BiH (100.000 KM). Ukupno je dodijeljen 1,1 milion KM iz klirinškog duga, odnosno “iz sredstava ostvarenih po osnovu naplate potraživanja od Ruske Federacije po aneksu C Sporazuma o pitanjima sukcesije”.

Protest i šutnja

Entitetsko ministarstvo uložilo je javni protest, državno se branilo tišinom. Sve (i protest i dodjela sredstava) u ozračju predizborne kampanje, a potom postizbornih koalicionih kalkulacija, djeluje kao izlizana drama apsurda po predvidivom scenariju, a na osnovu dobro poznatog predloška o kulturnim institucijama od državnog značaja, koji se po redakcijama kulture analizira već godinama.

Sav novac koji se dijeli za sedam

nesretnika, kako ih naziva direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić, po njegovim saznanjima, dijeli se po etničkom ključu

Olimpijski muzej: Mrvice ne grade zidove Foto: SENAD GUBELIć

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.