Četiri paradoksa Industrije 4.0 Digitalizacija je obaveza koja otvara dileme

Dani - - Biznis Vijesti -

Proizvodna, energetska i rudarska industrija razumije prilike koje im nudi Industrija 4.0, pokazalo je Deloitteovo globalno istraživanje prezentirano u izvještaju Paradoks Četvrte industrijske revolucije: prevladavanje nepovezanosti...

Deloitte je više od 350 direktora pitao kako njihove firme ulažu ili planiraju ulagati u digitalnu transformaciju, koji su ključni izazovi s kojima se suočavaju, te na koji način oblikuju svoje tehnološke i organizacijske strategije. Istraživanje otkriva raskorak između entuzijazma da će to uticati na poslovanje i korporativnih planova u četiri područja - strategiji, transformaciji lanca snabdijevanja, pripremljenosti ljudskih resursa i ulaganja.

Gotovo svi ispitanici (94 odsto) naveli su, saopćio je Deloitte, da je digitalna transformacija obaveza, ali je znatno manje - 50 odsto direktora - smatra načinom za povećanje profitabilnosti. Direktori smatraju i da se u digitalizaciju prvenstveno kreće jer se tehnologijama žele učinkovitije obavljati postojeći zadaci.

Direktori su lanac snabdijevanja identifikovali kao najvažnije područje ulaganja, ali samo 34 odsto smatra ga pokretačem inovacija. Na koncu, ispitanici uglavnom smatraju da imaju odgovarajuće ljudske resurse za digitalnu transformaciju, ali i dalje smatraju pronalazak, osposobljavanje i zadržavanje talenata najvećim izazovom..

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.