Jedna država, troje usta, hiljadu jezika?!

Šta očekivati od Dodika kojem je Sarajevo druga država, Komšića kojem je država sve i Džaferovića koji se najviše drži slova Ustava: varnice svakako, ali i želju da se pokaže kako u Bosni i Hercegovini nije sve crno

Dani - - Izbori 2018 - Piše: JELENA MILANOVIĆ

Novi saziv kolektivnog šefa Bosne i Hercegovine naredne četiri godine čine Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik, a analitičari su se, već dan-dva nakon izbora, utrkivali u ocjenama hoće li naša zemlja zbog ovakvog sastava upasti u još dublju krizu, dodatno se posvađati sa komšijama i svijetom ili je ipak moguće očekivati kakav-takav konsenzus, makar o najvažnijim pitanjima za stanovnike koji se (još) nisu odlučili na bijeg.

Nije manjkalo u postizbornoj groznici izjava i optužbi, usmjerenih na i od druga dva pomenuta člana Predsjedništva... Pa je Dodik najavio kako će unijeti zastavu RS-a u zgradu državnog vrha, koja tamo ionako već stoji, a sjednice sa kolegama održavati tako što će se javljati iz predgrađa Sarajeva, poznatijeg kao Istočno Sarajevo. Ekipa Dana obišla je ovih dana i čuveni administrativni centar, koji Dodik oprema kao svoje novo sjedište, a koje su osim nas i radnika posjetili i predstavnici SPC-a, kako bi, valjda, osveštali prostorije.

I piletina i govedina

Osim zastave, Dodik je predložio Komšiću i Džaferoviću da odmah zatraže kandidatski status BiH u EU, pa se, nažalost, može zaključiti da ga je, bar kada je o rokovima i uslovima riječ, uhvatio bezrazložni optimizam koji je dosad krasio poraženog kandidata za člana iz reda Hrvata Dragana Čovića.

Ni Komšić nije sjedio mirno. A i kako bi kad se na njega obrušilo sve što ima ikakve veze sa HDZ-om, i to ne samo onim osnovanim u BiH već i onim iz Hrvatske. Na prigovor zbog gradnje pelješkog mosta, uslijedila je salva uvreda, a na najavu realizacije predizbornog obećanja koje se ogleda u tome da Komšić želi mostarskim studentima prepustiti prostorije koje je Čović dosad koristio za Ured člana iz reda hrvatskog naroda, u roku od dva dana organizovan je protest. Jer zašto bi ured bio pretvoren u biblioteku kad mladež može ponavljati mantru Čovića o tome “da nitko više Hrvatima neće birati predstavnike” i paliti svijeće pred tim objektom. Kome je još do čitanja?!

Inače, Komšić se, za razliku od Dodika koji razumije Čovića, nije previše osvrtao na poruke iz Hercegovine, pa čak i srednje Bosne, koje su stizale od načelnika iz reda HDZ-a, ali su zato simpatizeri lidera Demokratske fronte i putem Twittera ismijavali povorku u Mostaru, sve pitajući: kad će četeresnica.

Imao je Dodik još preoptimističnih najava, poput one o zatvaranju OHR-a, no izjave poput ove, kao i ona Rajka Vasića, nekad generalnog sekretara SNSD-a, a sada pisca, analitičara i člana Glavnog odbora te stranke, o tome kako Mile treba biti svjestan “da je Sarajevo druga država”, tek su zauzimanje pozicija.

Dolazak Putina već je nešto sasvim drugo. O tome je govorio i bivši federalni premijer, sada naš diplomata u Moskvi Mustafa Mujezinović, ukazujući prvenstveno na ekonomski aspekt saradnje. I zaista, zašto ne bismo u Tursku izvozili govedinu, a Rusima pilad i jabuke. I nije nemoguće da sa Ruskom Federacijom, na stranu sad priče o treniranju policije u Zalužanima, te malim i velikim kreditima koje Vlada RS-a nikad nije dobila iz Moskve, saradnju koja je živnula predizbornom posjetom Sergeja Lavrova dignemo na viši nivo. No, Mujezinović se za klix dotiče još jednog važnog pitanja, koje je od trojice pobjednika zasad potencirao Šefik Džaferović aktiviranja Akcionog plana za pristupanje NATO-savezu.

“Jedini izlaz naše tri-četiri zemlje, koje su još van NATO-a, zapravo je Neum. To je jedina teritorija, odnosno izlaz na otvoreno more. Šta bi se dobilo da je u okviru NATO-a? Ništa”, konstatuje ambasador.

Sadašnji predsjednik Devedesetke Ilija Cvitanović u stranci je zatekao dubiozu i otkazao kiriju, pa se u uredu ustoličio Dragan Čović

Ekipa Dana obišla je ovih dana i čuveni administrativni centar, koji Dodik oprema kao svoje novo sjedište, a koje su osim nas i radnika posjetili i predstavnici SPCa, kako bi, valjda, osveštali prostorije

Iako se knjiženjem neperspektivne vojne imovine u Han-Pijesku bavilo i Pravobranilaštvo BiH, Dodik bi, uprkos riječima da “to što HDZ zagovara ulazak u NATO, ne podržavamo, tu nema usaglašavanja i jasno je da bez naše volje toga nema”, mogao pristati na aktivaciju MAP-a. Oni koje je protekle četiri godine lider SNSD-a i stanovnik američke crne liste nazivao izdajnicima, dakle kadrovi Saveza za pobjedu, podsjećali su ga revnosno da je Partnerstvo za mir potpisao niko drugi do Nebojša Radmanović, predsjednik Izvršnog odbora njegove stranke, sve sjedeći u Predsjedništvu sa Željkom Komšićem.

Protesti zbog biblioteke

Najmanje bombastičnih najava, a pogotovo ne onih poput Komšićevog priznanja da je za njega Kosovo nezavisna država, dao je Šefik Džaferović. Na silne Dodikove priče o zastavama i uvrede na račun ratne uloge, iz njega je tek progovorio pravnik, koji je poručio da “neće proći Dodikova zamisao da ističe zastavu Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH, osim u svom uredu kako su to činili i njegovi prethodnici, jer je riječ o materiji koja je jasno regulirana zakonom”. Mediji iz susjedne Hrvatske, pored toga što su Komšića nazivali pogrdnim imenima, a onda se obrušili i na Vesnu Pusić, Jadranku Kosor i Ivu Josipovića samo zbog toga što im izbor lidera DF-a nije sporan, nisu štedjeli ni Džaferovića.

“Udobnu fotelju u Parlamentu BiH, koju je skoro 20 godina beskorisno i neprimjetno zagrijavao, Šefik Džaferović zamijenit će onom predsjedničkom”, pišu hrvatski portali.

U Dodika, strateškog partnera i prijatelja Dragana Čovića, ne diraju, ali je pitanje koliko će se i samom predsjedniku SNSD-a svidjeti opcija koju zagovara HDZ, a po kojoj bi se na formiranje vlasti moglo čekati unedogled ili pak do odluke mrskog mu OHR-a. Od Valentina Inzka i Ureda visokog predstavnika, Dodiku je u ovoj zemlji jedino mrža “odlazeća američka administracija”, čiji je odlazak najavljivao još kad je Trump izabran za predsjednika SAD-a. Sada novoizabrani član Predsjedništva BiH iz RS-a već priziva drugi mandat Trumpu, što će reći da ga baš žulja činjenica da je u društvu terorista i ratnih zločinaca.

“Bitno je da nam se nije desio treći bošnjački član, Mladen Ivanić”, reći će već pomenuti Vasić, ali ne i spomenuti koliko je zapravo važno što se Bosni i Hercegovini nisu desili Čović i Dodik istovremeno u Predsjedništvu BiH.

“Milorad Dodik je jedan neponovljiv čovjek. Njegovi poeni koje je sticao u životu su izraz čiste inteligencije”, hvali svog novog šefa savjetnik Emir Kusturica, koji u njemu, za razliku od Vasića, ne vidi baš nijednu manu, a sam je spreman doći u Sarajevo, eto da pomogne.

I za kraj, još malo o mostarskom uredu. Sad već davno, u vrijeme kada je saborski zastupnik Božo Ljubić bio u HDZ-u 1990, te je prostorije rentala ta stranka. Sadašnji predsjednik Devedesetke Ilija Cvitanović u stranci je zatekao dubiozu i otkazao kiriju, pa se u uredu ustoličio Dragan Čović. Kako je Komšić najavio da je ured samo jedan, misleći na Sarajevo, tako su brže-bolje iz HDZ-a obznanili da ured postaje sjedište HNS-a BiH. Jer da je moguće organizovati proteste zbog biblioteke, ovo bi bila sretna zemlja..

Foto: DŽENAN KRIJEŠTORAC

Komšić: Bocnuo susjede s obje strane

Foto: SENAD GUBELIĆ

Džaferović: Na prozivke odgovara pravnik

Dodik: Prečicom bi do EU

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.