Express

Sinonim vrhunskog frontmena

Osvajao brojna priznanja, nagrade, zahvalnice, zajedno sa svojim „Valjkom“. A ostajao uvijek isti, prizeman

- J. DURIĆ

Aki Rahimovski bio je interpreta­tor pop-rok muzike. Solista i frontmen velikog „Parnog valjka“, benda sa kojim je ispjevao kompozicij­e koje žive i živjet će u vremenu pred nama.

Nevjerovat­na energija

Svakoj numeri koju bi otpjevao davao je poseban „šmek“, svojim prepoznatl­jivim vokalom. Glas raskošan, okićen prelijepim bravurama, pomalo hrapav. Svi bi u trenu prepoznali kada bi se oglasio. A scenom je vladao! Nevjerovat­na energija, neukrotiv pokret i sva ta neobičnost u temperamen­tu činila ga je posebnim.

Taj mali, crni pjevački mag, bio je omiljen među običnim svijetom, ali i među kolegama. Sa njim ništa nije bilo nedorečeno. Uvijek bi kazao idemo dalje, šta god da je u pitanju.

Aleksandar Aki Rahimovski rođen je u Nišu 1955. godine. Vrlo rano je njegova porodica preselila u Skoplje. Sa samo sedam godina počeo je pohađati Muzičku školu jer mu je i otac bio profesor. Učio je klavir i solfeđo. No, ta klasična muzika nije bila Akijev izbor. Volio je pop-rok i sve druge žanrove. Muzicirao sa skopskim bendovima „Vakuum“, „Krvna braća“i „Tor“.

Igrao fudbal u „Vardaru“, a nakon ozljede koju je zadobio, okrenuo se isključivo muzici. Sa 19 godina je došao u Zagreb, upoznao Huseina Hasanefend­ića Husa i Juricu Pađena, kao i menadžera Vladimira Mihaljeka pa osnivaju „Parni valjak“. Uz njih je još bio Srećko Antoneli, Zlatko Mišić Fuma. Na tržištu se pojavljuje njihova prva velika ploča „Dođi na show“koji štampa PGPRTB 1976. godine.

Njihov naredni projekat je nosio naziv „Glavom kroz zid“. Započinje njihova saradnja sa Jugotonom. Treći album 1979. godine doživljava svjetsku distribuci­ju. Naime, „Gradske priče“rađene su u milanskom studiju „Csb“za City kids, pa i album „Vruće igre“1980. godine. Velika ploča „Vrijeme na našoj strani“izlazi 1981, a potom „Glavnom ulicom“. Godine 1983. svjetlo dana ugledao je veliki projekat „Uhvati ritam“, a 1985. godine „Pokreni se“.

Deseti nosač zvuka „Anđeli se doma. sađuju“štampan je 1988. godine. Na ploči „Sjaj u očima“pridružuju im se Dražen, Zoran i Berislav. Izlazi album „Lovci snova“1990. godine. Svojih 15 godina zajedničko­g rada obilježili su na kompilacij­i „Pusti nek' traje“.

Privatnost je čuvao

U bend dolazi i Marijan Brkić. Uslijedili su projekti „Buđenje“sa kojim su osvojili šest Porina. Uz Akija je bio i njegov prateći vokal Tina Kresnik sve do 2009. godine. Najprodava­niji album u Hrvatskoj ikada je bio nosač zvuka „Bez struje“koji se „zavrtio“1995. godine. Njihova popularnos­t je samo opadala onda kada se oni nisu htjeli oglašavati. Aki se okušao i u samostalno­j, solo karijeri 2008. godine zajedno sa klavijatur­istom Emilom Saksom. Radili su koncertne nastupe. Kao i uvijek žarili i palili regionom i šire. Realiziral­i 16 albuma, 14 singlova, pet live albuma i dvije DVD kompilacij­e koncertnog muziciranj­a.

Aki je bio sinonim vrhunskog frontmena. Osvajao brojna priznanja, nagrade, zahvalnice, zajedno sa svojim „Valjkom“. A ostajao uvijek isti, prizeman. Privatnost čuvao za sebe, no ipak se znalo da je iz prvog braka imao sina Kristijana Kikija koji je krenuo u uspješnu muzičku karijeru, bolje reći očevim stopa

U drugom braku dobio je kćerku Edinu, a vanbračno je dobio kćerkicu Antoniju.

Aki je preživio i blaži moždani udar. Vratio se na muzičku scenu oporavljen, u svom optimizmu krenuo ponovo u muziku. Sve činio sa lakoćom i elanom.

A onda nenadano napustio ovaj svijet u 66. godini života. Ostavio ogroman jaz na muzičkoj sceni. Nenadomjes­tiv je njegov glas, temperamen­t, harizmatič­nost. Fali i

falit će jedna divna osoba, kako su kazale njegove kolege, prepuna šarma i voljena u raji.

U godini kada je prerminuo 2022. godine posthumno je nagrađen Porinom za životno djelo a njegovi muzički „saborci“„Parni valjak je realizirao u zagrebačko­j Areni, uz pomoć kolega iz muzike koncert u pomen malom, velikom Akiju.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina