Express

Sevdalinka je moje ostrvo mira

- E. MURAČEVIĆ

Jedna od onih koji na najbolji način čuva, njeguje i interpreti­ra pjesme nastale u duhu naše tradiciona­lne sevdalinke, zasigurno, jeste i Zulfija Tahirović, članica Udruženja ljubitelja sevdaha „Sevdalinka“.

S vremena na vrijeme, otkriva i snima pomalo zaboravlje­ne pjesme te ih tako ponovo vraća u život. Neke od njih zabilježil­a je na svom albumu „Vihor sevdaha“.

„Ime tvoje dragi spominjati neću“, „U đul bašti“, „Kaharli sam večerala nisam“, „Haj san zaspala“, „Istiha me glava boli“, „Sanak me mori“i „Vihor ružu niz polje tjeraše“, narodne su pjesme koje ona interpreti­ra, a uz njih na ovom, vrlo zanimljivo­m albumu našle su se i pjesme „Kada Moja mladost prođe“Jovice Petkovća, „Oj Ivane, Ivane“Joze Penave i „Negdje u daljini“Radeta Jovanovića. -Album sam snimila ne zbog zarade već za svoju dušu kako bih iza sebe ostavila onakav trag sevdalinke kako ja zamišljam da je treba donositi. Sevdalinka je pjesma koju volim sa kojom drugujem godinama. Rasla sam uz ove melodije i sazrijvala. Slušala sam i učila sevdalinke od najboljih njenih tumača, a sve sa željom da im se jednog dana i ja pridružim. Životni su me putevi tokom radnog vijeka odveli daleko od pozornice, ali sam svo to vrijeme slušala ove lijepe pjesme i pjevala ih iz srca i duše. U danima napornog rada, ratnih strahota, vremenu odmora, sevdalinka je bila moje ostrvo mira. Ako slušaoci pjesama koje sam snimila kažu da sam uspjela da im prenesem bar dio njene ljepote bit ću najsretnij­a žena na svijetu - kaže Zulfja Tahirovć.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina