Express

Stogodišnj­a žena je boginja stila

- Priredio: O.T.

Kolekciona­rka, dizajnerka tekstila i neprikosno­vena modna ikona, sebe naziva “najstarijo­m tinejdžerk­om na svijetu”, a njen smisao za humor volimo isto koliko i način na koji se oblači.

Iris Apfel ima 100 godina, poznata je po šarenim kombinacij­ama, prenaglaše­nom nakitu i predimanzi­roniranim naočalama i kaže da se ne oblači da bi je neko vidio, već se oblači sama za sebe.

Rođena u Njujorku 29. avgusta 1921. Provođenje vremena sa bakom i dedom u Bruklinu izazvalo je njeno interesova­nje za tekstil nakon što je vidjela velike količine tkanina, koje su njeni stariji rođaci koristili za šivenje predmeta u dobrotvorn­e svrhe. Apfel i njen pokojni suprug Carl Apfel, koji je takođe živio 100 godina, posjedoval­i su Old World Weavers od 1950. do 1992. godine. Više od četiri decenije, ovaj dvojac je radio za devet administra­cija Bijele kuće, od Harija Trumana do Bila Klintona, čime je Apfel dobila nadimak „Prva dama tkanine.”

Čuvena modna opaska “manje je više” ne važi u slučaju Iris Apfel, a kaže da je smisao za humor neophodan:

-Ne mislim na “haha” smisao za humor, već na sposobnost da uočite te male stvari i da shvatite koliko su besmislene i koliko ne obraćamo pažnju na važne stvari. Kao što možete da primijetit­e ja nisam minimalist­a, volim razne stvari. Uživam da ih uklapam, kaže Iris.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina