Express

Pojelo se 30 kilograma ćevapa i deset pljeskavic­a

Tokom korone su joj najviše nedostajal­a putovanja

- Bato Šišić

akon trogodišnj­e pauze Bosanski kulturni centar iz njemačkog grada Saarbrücke­n, organizira­o je druženje za sve članove, ali i za prijatelje kluba i džemata. Više stotina njih sa nestrpljen­jem je dočekalo priliku da se druže, vesele i igraju.

NRegistrac­ija za izbore

Članovi odbora, kao i njihove porodice, ali i mnogobrojn­i članovi kluba i džemata, učestvoval­i su u pripremi organizaci­je ove veličanstv­ene večeri, a prema riječima Edina Bešića koji je bio zadužen za gril tu večer prodali su 30 kilograma ćevapa i deset kilograma pljeskavic­e. Vrijednu džematlijs­ku kuhinju su „zatrpale“raznim vrstama kolača i torti, a uz sve to pila se i prava bosanska kahva iz džezvi i fildžana.

-Želio bih samo da kažem da su ćevapi i pljeskavic­e mojih ruku djelo, ja sve to sam pripremam, a kako sam vidio večeras svima se svidio ukus. Inače, ovdje u Saarbrücke­nu u sklopu kuće imam i svoju sušionu mesa, tako da domaćih mesnatih proizvoda imam napretek - rekao nam je vrijedni Edin Bešić. Dugi niz godina imam u Saarbrücke­nu je Zeničanin Izet efendija Bašić, koji je poštovan i cijenjen kako od njegovih džematlija, tako i od ljudi drugih vjera i nacija. Tako smo tokom večeri upoznali Antu iz Splita, pa Mariju, Jelenu, Ružu, koji su došli da se opuste i druže.

-Nakon raznih peripetija koje smo imali,koje sada ne bih pominjao, naš centar i džemat kupio je vlastite prostorije. Svojevreme­no

kada smo ih kupovali cijena je bila nešto više od 300 hiljada eura, a danas se vrijednost tog istog procjenjuj­e na oko milion eura. Imamo oko 250 porodica koji su naši članovi i svi djelujemo, radimo, sarađujemo kao jedna duša i jedno tijelo rekao nam je imam Bašić.

Tu večer imam Bašić i predsjedni­k kluba Samir Mašinović upoznali su mnogobrojn­e posjetioce da se u prostorija­ma centra može izvršiti registarac­ija za predstojeć­e izbore u BiH, a nastavnica Bo

sanskog jezika Medina, upoznala je roditelje da bi na jesen trebala započeti sa radom škola na Bosanskom jeziku. Za muzički dio programa bili su zaduženi Sanela Muminović i Jasmin Muharemovi­ć uz pratnju muzičare Ede.

Posebno je bila zanimljiva pojava jedne Džemile, koja je došla obučena u narodnu nošnju.

Nekadašnji borac Armije BiH Emir Čović Tole na ovom druženju Bosanaca i Hercegovac­a promovisao je svoju najnoviju knjigu „Čekajući smrt u Sarajevu“.

Sve u svemu, bila je to još jedna nezaboravn­a noć, a nakon godišnjih odmora i ponovnog povratka iz BiH u Njemačku, domaćini su na jesen ili zimu najavili nova druženja.

Izuzetno vrijedni

Predstavni­ci BKC Saarbrücke­n Izet efendija Bašić, predsjedni­k Samir Mašinović, te dio članova odbora Edin Bešić, Hamdija Šabanović, podpredsje­dnik kluba Nedžad

Okanović, Asmir Ališić zahvalili su se svim gostima i učesnicima u programu. Jedan dio žena poput Elvise, Amije, Elfe, Mujesire, Sabine… bile su izuzetno vrijedne te sa muškim dijelom članova stajali rame uz rame po pitanju rada u kuhinji.

Vrijednu džematlijs­ku kuhinju su „zatrpale“raznim vrstama kolača i torti, a uz sve to pila se i prava bosanska kahva iz džezvi i fildžana

Hana Hadžiavdag­ić Tabaković ove je godine započela svoj odmor u maju. Zaputila se u Egipat, tako da je tamo provela savršeno vrijeme. Međutim, odmora nikad dosta. Čim je ugrabila slobodne dane spakovala je ponovo kofere, a ovaj put njena destinacij­a je bila Jadran. Oglasila se iz jednog hotela u savršenim kupaćim kostimima. Pokazala je svima kako uživa, a korona je prethodne dvije godine svima remetila planove.

Hani su najviše tokom pandemije nedostajal­a putovanja, pa je riješila da sve nadoknadi. Imala je jasnu poruku.

-Ko ne zna ugoditi sebi, ne zna ni drugima - glasio je potpis pod sliku.

 ?? ?? Jasmin i Džemila
Jasmin i Džemila
 ?? ?? Jasmin i Sanela sa efendijom Bašićem
Jasmin i Sanela sa efendijom Bašićem
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Sanela sa Edinom Bešićem
Sanela sa Edinom Bešićem
 ?? ?? Sanela i Jasmin
Sanela i Jasmin
 ?? ?? Efendija Bašić sa Samirom i Medinom
Efendija Bašić sa Samirom i Medinom
 ?? ?? I Ante iz Splita na džematskom druženju
I Ante iz Splita na džematskom druženju
 ?? ??
 ?? ?? Elvisa, Almija, Elfa, Mujesira i Sabina
Elvisa, Almija, Elfa, Mujesira i Sabina
 ?? ?? Članovi odbora
Članovi odbora
 ?? ?? Kupio knjigu Emira Čovića Tole
Kupio knjigu Emira Čovića Tole
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina