Express

Šabački Pavaroti

Bora je važio za galantnog gospodina, koga su sugrađani neopisivo poštovali

-

Borislav Bora Janjić, bio je pjevač, harmonikaš i baštinik lijepe, narodne pjesme. Njegova karijera je bitisala s početka 20 stoljeća, ali i periodu nakon Drugog svjetskog rata. Svoj život posvetio je muzici i meraku. Pa, kako i priliči senzibilit­etu takvog čovjek živio život opušteno i lagodno. Svojom pjesmom punio sebe energijom koja mu prija, i onima koji su ga slušali. Kao vrhunski pjevač bio je uvažavan kao muzičar, ali i kao čovjek.

Napustio školovanje

Bora Janjić rođen je u selu Tabanovići, a u Šabac sa svojom porodicom se seli kako bi pohađao osnovno obrazovanj­e. U centru Šapca njegov otac otvara kafada nu, a Boro upisuje obućarski zanat. Njegov talenat i nevjerovat­na ljubav prema muzici u tolikoj mjeri ga je obuzimala da je napustio školovanje. Sve vrijeme je svirao harmoniku koju mu je otac kupio. Bila je to dvoredna dugmetara „Sonoli“.

Počeo je i pjevati, a i plijeniti srca slušalaca. Njegov tenor, snažnog vokalnog raspona, ali i tananih, toplih i kratkih trilera prolamao se iz kafana. Činilo se da sa svakog kraja dopire njegova pjesma, ka

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina